• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 11 oktober 2019

Uitreiking MTB Trail Awards 2019

Om de routebouwers en onderhoudsgroepen van de tientallen MTB-routes in Nederland in de schijnwerpers te zetten zijn de MTB Trail Awards in het leven geroepen. Welke trailcrews vielen bij deze derde editie in de prijzen?
Uitreiking MTB Trail Awards 2019

Op zaterdag 5 oktober werden de prijzen uitgereikt op het Europese hoofdkwartier van Specialized in ‘s-Heerenberg, de plek waar eerder die dag de MTB Summit plaatsvond. In totaal waren zes prijzen te verdelen: beste nieuwe trail, meest toegankelijke trail, natuurvriendelijkste trail, beste bikepark, de aanmoedigingsprijs én de Gouden Schop. 

De laatste is de meest prestigieuze prijs en wordt uitgereikt aan de mountainbikeroute die de afgelopen maanden de meeste stemmen wist te verzamelen op mtbtrailawards.com. In totaal brachten ruim 6000 mountainbikers hun stem uit. De overige prijzen zijn juryprijzen.

Beste nieuwe MTB Trail

Ede (Gelderland)

Ede is een nieuwe route op de Veluwe, in beschermd Natura2000 gebied. De aanleg is een meerjarig project geweest dat in nauw overleg is gegaan met natuurbeheer. Desalniettemin heeft dit geresulteerd in een 37 km lange rijervaring in een prachtig gebied waar voorheen geen gelegenheid was voor mountainbikers. De route beschikt ook over een verkorte kinderroute van 5km voor debutanten en voor diegene die 37 km te lang vindt.

Natuurvriendelijkste MTB Trail

Utrechtse Heuvelrug

In feite is iedere officiële mtb-route in Nederland een Natuurvriendelijke MTB Trail. Ons land is op dit moment meer dan 200 van deze routes rijk en de aanleg, beheer en onderhoud gaan altijd in overleg met instanties als Natuurmonumenten en/of Staatsbosbeheer. Vanuit verschillende netwerken zijn echter initiatieven omgezet om een stap verder te gaan. Route Netwerk Utrecht (10 routes) doet dit door een deel van haar opbrengsten terug te geven aan natuurprojecten.

Uitreiking door Rein Zwaan (links) namens Staatbosbeheer

Beste MTB Bikepark

Dirt Park Groningen

In Nederland is het aantal bike parks beperkt en in het noorden van het land helemaal. De vrijwilligers die zich al vijf jaar inzetten voor Dirt Park Groningen vertegenwoordigen hiermee heel Noord-Nederland. Een kleine groep MTB-ers en vrijwilligers die met veel hart voor de zaak het ontwerp en onderhoud op zich nemen. Dirtpark Groningen is zo’n park en verdient dit jaar met deze award volgens de jury een bijzondere erkenning voor het doorzettingsvermogen van de vrijwilligers. Dir Park Groningen organiseert ook elk jaar de ‘Summer Jam’, waar mountainbikers uit het hele land op af komen.

Beste Trail Etiquette

Route Sibculo (Overijssel)

Deze award beloont de route die trail respect en de NTFU Buitencode op opvallende wijze onder de aandacht brengen. MTB-route Sibculo heeft zich hiervoor in het bijzonder ingezet en laat zien dat goed overleg en samenspraak met landeigenaren mogelijk is. Bij de aanleg van de route is sterk rekening gehouden met de omgeving. 

Er wordt nog wel eens de aanname gemaakt dat MTB-ers overal doorheen fietsen, hier is echter het tegenovergestelde waar. Zo is er een dynamische omleiding op het terrein rondom de begraafplaats voor als er een begrafenis plaatsvindt en zijn er waarschuwingsborden voor voetgangers wanneer zij zich op de MTB-route begeven.

De Aanmoedigingsprijs

MTB Noord-West (Noord-Holland)

De aanmoedigingsprijs is drie jaar geleden in het leven geroepen om een club, vereniging of gemeente een steuntje in de rug te geven. Dat wil zeggen, bijzondere erkenning voor alle verrichte werkzaamheden die niet altijd direct zichtbaar zijn voor de buitenwereld. 

MTB Noord-West beheert de routes in Noord-Holland, waarvan Schoorl niet alleen in de regio, maar in heel het land nog steeds een van de populairste routes is. De route bestrijkt in totaal 19 km door een unieke en afwisselende omgeving, die tegelijkertijd een van de meest onderzochte stukjes natuur van Nederland is. MTB Noord-West zet zich al tientallen jaren ontzettend hard in om de sport in deze regio mogelijk te maken.

De Gouden Schop

Route Amerongen (Utrecht)

Deze route heeft het afgelopen jaar een grote metamorfose ondergaan en is met de ‘Harry Slinger’ uitgebreid, een zeer intens stuk trail bovenop de Utrechtse Heuvelrug dat de MTB-er bergafwaarts leidt langs een in de zomer paars kleurend heidegebied. 

Naast de Gouden Schop, die als wisselbeker de namen draagt van de jaarlijkse winnaars, en de Gouden routepaal, ontvangt Amerongen een cheque voor een Extreme Trail Make-Over. Deze prijs wordt aan de winnaar geschonken door Kärcher. 

Dit betekent dat in het voorjaar van 2020 een heel weekend lang een mobiele trailer/zeecontainer (met een ingebouwde koffiebar en toolstation) langs de route wordt geplaatst. Zo worden de routebouwers voorzien van arbeidsvitamines en het nieuwste materiaal, waaronder bladblazers, kettingzagen en scharen, om zodoende met elkaar een deel van de route onder handen te nemen. 

Met dank aan

De MTB Trail Awards 2019 zijn mede mogelijk gemaakt door Specialized, Kärcher, NTFU, Staatsbosbeheer, Stickersthatstick.nl, IMBA, Bigairbag, Velosolutions en Soil Searching.

Trailcrews gefeliciteerd! 

Foto's: Robin Britstra
 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant