• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 26 oktober 2022

Trailupdate 11/2022

Er is de afgelopen maanden weer het een en ander gebeurd in mountainbikeland. Welke MTB-routes zijn grondig aangepakt en welke rondjes zijn nieuw? Kortom, het is weer hoogste tijd voor een korte trail update.
Trailupdate 11/2022

Trails die zijn geüpgraded

MTB-route Netersel 

Deze route, ook wel bekend als het Dak van Netersel, heeft het afgelopen jaar een serieuze upgrade gehad. Vrijwilligers van TWC Het Snelle Wiel hebben met behulp van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund een ruige rock garden en een North Shore- en boomwortelsectie aangelegd. In augustus werd nog de laatste hand aan de 45 meter lange North Shore (een soort golvend vlonderpad) gelegd. De ‘Monkey Trail’,  door de NTFU als zwart (zeer moeilijk) gekwalificeerd, is alleen geschikt voor wedstrijdrijders, bikeparkfanaten en vergevorderde weekendwarriors die niet terugdeinzen voor een technische uitdaging. 

MTB-route Marum

Een deel van de Groningse mountainbikeroute Marum (langs de snelweg A7) was vaak te nat om zonder kaplaarsen over te rijden. Daarom heeft de onderhoudsgroep van ATB Marum met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund afgelopen zomer een nieuwe ‘droge-route-sectie’ van zo’n 1,5 kilometer langs het bestaande pad aangelegd. Zo kunnen bikers zowel ‘s zomer als ’s winters aan de bak. 

MTB-route Anloo

Mountainbikers weten hun weg te vinden naar de Drentse MTB-route Anloo. Het gevolg van deze populariteit is dat de track na verloop van tijd helemaal was uitgesleten. FTC ’t Kamrad heeft het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gebruikt om leemzand aan te schaffen en dit gebruikt om alle gaten en kuilen weer stevig op te vullen. 

Nieuwe routes en bikeparken

Bikepark Eijsden

In juli opende Bikepark Eijsden zijn deuren. Het park is voorzien van jumplines, een houten wallride, evenwichtselementen, een pumptrack, een kombocht en hoogteverschillen. Deze playground voor bikers is een initiatief van Bikers oet Eesjde, Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg en de Gemeente Eijsden-Margraten. De toegang is gratis.

MTB-route Eemsdelta

Sinds april is Groningen een MTB-route rijker: MTB Eemsdelta. Dit rondom Delfzijl aangelegde rondje (30 km) bevat vijf ‘funparken’ die verbonden zijn natuurpaden, kanalen, dijken, en een paar kuitenbijters. De route is voor 50% verhard en voor 50% onverhard. Ideaal voor beginnende bikers.

MTB-route De Goorn

Dit kleine, maar fijne MTB-rondje in Noord-Holland is ideaal om met je kroost over heen te knotsen. De leuke trail werd dit voorjaar aangelegd op initiatief van local Jan Bosman. Als fanatiek sporter, docent en vader mistte hij in de omgeving van De Goorn iets laagdrempeligs voor de jeugd. Goed bezig!

Bikepark Bant

Sinds 1 juni van dit jaar kun je je bike de sporen geven in Bikepark Bant. Het in de Noordoostpolder gelegen park is aangelegd door trail goeroe Patrick Jansen en heeft onder meer een rockgarden, diverse north shore elementen, een wallride en een pumptrack. Pal naast het terrein ligt MTB-camping Fiederels. Ideaal als je er een leuk bikeweekend van wilt maken.

MTB-routes Zelhem, Zelhem Vossebos en Aalten West

In de Achterhoek steken ze graag de handen uit de mouwen. Zo zijn in april maar liefst 3x nieuwe routes aan het Achterhoekse routenetwerk toegevoegd: Zelhem (30 km), Zelhem Vossebos (3,7 km) en Aalten West (18 km). Maak je borst dus maar nat. 

MTB-route Zieuwent

Sinds deze zomers kunnen zowel mountainbikers als gravelgrinders losgaan op de nieuwe route van Zieuwent. De Achterhoekse  routemeesters schotelen je vooral onverharde paden en grindwegen voor. Zo’n 70% van de 59 km lange track is onvehard. Dat wordt stevig stofhappen.

MTB-route Assen (Kloosterveen)

De TT heeft er een geduchte concurrent bijgekregen: sinds deze zomer kun je de gaskraan opendraaien op de nieuwe mountainbikecircuit van Kloosterveen. De 4 km lange lus loopt over drie heuvels waarvan er een door de NTFU als rood (moeilijk) is geclassificeerd. Ideaal om te combineren met de nabijgelegen MTB-route die langs de groene oevers van de Baggelhuizerplas op en neer golft.

 

 

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant