• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 27 maart 2024

Trail update MTB-routes - februari

Het is weer hoogste tijd voor een update van de Nederlandse mountainbike trails. Welke routes gaan op de schop, waar wordt onderhoud gepleegd en wat is er allemaal nieuw gebouwd?
Trail update MTB-routes - februari
Trail update MTB-routes - februari

Op de schop


MTB-route Nieuwegein
De korte maar pittige mountainbikeroute aan de rand van Nieuwegein wordt momenteel drastisch onder handen genomen door Patrick Jansen van Track & Trails. Het bestaande lusje langs de A2 wordt uitgebreid met nieuwe verbindingen. Hierdoor moet de route, die deels over de groene flanken van de Nedereindse Berg loopt, een stuk aantrekkelijker worden. Door de omvang van de werkzaamheden is de track t/m 8 maart gesloten. Gelukkig ligt de Utrechtse Heuvelrug 'om de hoek'.

Groot en klein onderhoud

MTB routes Lage en Hoge Vuursche
De routes van Hoge en Lage Vuursche zijn bijna net zo geliefd als prinses Beatrix in haar hoogtijdagen. Bikers uit heel Nederland knallen dolgraag over de koninklijke trails die praktisch door de 'achteruin' van Bea lopen. Niet verwonderlijk dus dat de singletracks zo nu en dan een grondige opknapbeurt kunnen gebruiken. Daarom zijn op dit moment delen van de routes afgesloten. Het vriendelijk verzoek van de trailcrew om de afzettingen te respecteren en de omleidingsborden te volgen. Je kunt altijd bij Trix aanbellen voor een kopje thee. Wie weet doet ze open. Check www.facebook.com/MTBUtrechtseheuvelrug voor de laatste updates.

MTB-route Veluwezoom
De Plaggentrail, een snelle singletrack op de Veluwezoom, kan er voorlopig weer tegen.  Dankzij het nodige hark- en schepwerk van de onderhoudsploeg, o.a. bestaande uit leden van Last Gear Eerbeek, liggen de bochten en rechte stukken er voorlopig weer piekfijn bij. Remmen los dus.MTB-route Braambergen
Bergop in de polder? Jazeker: MTB-route Braambergen is met 370 hoogtemeters een echte kuitenbijter. Om ervoor te zorgen dat de pittige polderlus ook na een fikse regenbui nog berijdbaar is, bestaat de track volledig uit water afvoerend betonmenggranulaat. De afgelopen weken hebben vrijwilligers van MTB & More grote delen van het parcours voorzien van nieuw granulaat. Ook zijn sommige paden verbreed en zijn er her en der nieuwe elementen aan de route toegevoegd.

Spiksplinternieuw

MTB-route Winterswijk
In Winterswijk staat sinds kort een hele dikke wallride. Het spiksplinternieuwe bouwwerk is met bloed, zweet en tranen door de harde werkers van FTC Wenters in elkaar getimmerd. Hiervoor zijn 130 eikenhouten planken, ruim 1000 schroeven en 50 meter gaas gebruikt. Het resultaat is een 25 meter lange kombocht die zelfs de meeste verstokte bochtenbaas uit z’n dak gaan.

MTB-route Zoetermeer
In Zoetermeer zitten ze ook niet stil. Zo is er de afgelopen tijd van alles en nog wat door de trailcrew uit de grond gestampt. Wat dacht je van een toffe kombocht, de Shark Fin, die je als een Darda raceautootje ‘lanceert’. Ook spectaculair is de supersteile roller: een houten drop die je dwingt om met je kont boven de noppen van je achterband te hangen. En dan is er nog  een kersverse vlonder die 30 meter lang boven de blubberige ondergrond op en neer golft. Surf’s up.
 
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant