• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 26 augustus 2021

Trail update 8/2021

Het is weer de hoogste tijd voor een grondige update van de Nederlandse trails. Welke nieuwe MTB-routes laten je uit je dak gaan en aan welke tracks wordt keihard gewerkt? Een overzicht.

Nieuwe trails

MTB-kinderroute Austerlitz

Sinds juli kunnen de allerkleinsten hun bike de sporen geven op de nieuwe kinderroute van Austerlitz. Het lusje is 4,5 km lang en telt 12 hoogtemeters. Ideaal dus om jouw kroost kennis te laten maken met onze mooie mountainbikesport. Wel eerst even het verplichte vignet aanschaffen.

MTB-route Winterswijk

De Achterhoek is sinds het voorjaar een route rijker. De met paarse bordjes uitgestippelde trail is dik 38 km lang, waarvan zo’n 9 km uit spannende singletracks bestaat. De aanleg van de route – een initiatief van fietsclubs FTC Kotten en FTC Wenters – heeft in totaal zo’n 3 jaar geduurd. Respect.

Onderhoud / uitbreiding trails

MTB-route Roggebotzand

Dit jaar is Roggebotzand uitgebreid met twee spectaculaire upgrades: Freeload en Boskalis. De eerste bestaat uit een aaneenschakeling van kombochten, bulten, vlonders en een rockgarden. Bij de tweede hebben de bouwers er in de vorm van rioolbuizen, klimmetjes en nog veel meer ruige rotstuinen een flinke schep bovenop gedaan. Uiteraard is er voor minder ervaren bikers ook een makkelijke ‘lijn’ aangelegd.

MTB-route Heeten

Niet vies van een leuke uitdaging? Dan ben je in het Overijsselse Heeten aan het goede adres. Hier kun je namelijk je stuurmanskunsten op het HOP (Haarmans Obstakel Pad) uitproberen: een tof aangelegd pad dat bestaat uit op en neer golvende vlonders. Spannend en leuk om overheen te rijden. MTB-route Heeten (35 km) maakt onderdeel uit van het Sallandse MTB-netwerk.

MTB-route Lelystad

Deze Flevoroute heeft onlangs een flinke opknapbeurt gehad. Zo zijn delen van het pad in het Zuigplasserbos voorzien van granulaat en zijn saaie rechte stukken vervangen door flowy singletracks. Perfect! Ook is een speciaal lusje (10 km) voor kinderen uitgepijld.

"Saaie rechte stukken zijn vervangen door flowy singletracks"

MTB-route Het dak van Netersel

In Netersel is een compleet nieuwe rockgarden uit de grond gestampt. Hiervoor zijn geen lullige steentjes uit een of ander tuincentrum gebruikt, maar serieuze rotsblokken (29 ton in totaal) uit de Ardennen – deze ‘aardverschuiving’ is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de NTFU. Het resultaat van deze noeste arbeid is de Sterling Rock sectie, een spectaculaire rotstuin die zelfs de meest doorgewinterde mountainbiker naar adem laat snakken.

MTB-route Lochem

Het rondje van Lochem is net na Barchem met een extra lusje uitgebreid. Hierdoor kun je nu ruim 21 km lang aan de bak. De route maakt onderdeel uit van MTB-netwerk Achterhoek. 

MTB-route Almere (Beginbos)

De 3,2 km lange lus is voor een groot deel voorzien van betongranulaat. Hierdoor zijn de poldertrails nu zowel in de zomer als in de winter prima te rijden. De route is makkelijk te combineren met de verrassend leuke MTB-routes Kemphaan en Braambergen.

MTB-route Hoge Vuursche

Ter hoogte van Kievitsdal is een deel van de track in overleg met de terreineigenaar verplaatst. Verder is er een singletrail aangelegd, parallel aan een voorheen met wandelaars gedeeld pad. Goede oplossing. Hoge Vuursche is een van de 9 trails die over de toppen van de Utrechtse Heuvelrug slingeren.

MTB-route Spaarnwoude

Begin dit jaar is de route van Spaarnwoude serieus op de schop gegaan. In de strijd tegen modder en blubber – een paar plensbuien veranderde het rondje vroeger in een glibberige glijbaan – is zo’n 1.400 ton betongranulaat in de nieuwe tracks verwerkt. Het resultaat is een pittige klimroute, bestaande uit twee lussen van 4,5 km en 7 km (240 hm), die onder bijna alle weersomstandigheden goed te rijden is. Aanrader.

MTB-route Marum

In het Friese Marum zijn leden van ATB Vereniging Marum nog altijd druk doende om de laatste puntjes op de spreekwoordelijk -i- te zetten. Zo zijn ze apetrots op de nieuwe brug die over een sloot in de buurt van de A7 ligt en gaan ze grote delen van de route van een nieuwe zandlaag voorzien.

In aanbouw

MTB-route Schaarsbergen.

Schaarsbergen wordt een groot singletrackfeest. Als de laatste routebordjes zijn opgehangen, liggen 25 kronkelkilometers op je te wachten. 

"Routebouwers hebben de afgelopen maanden bergen werk verzet"

MTB-route Arnhem

Ook ten noorden van Oosterbeek hebben routebouwers de afgelopen maanden bergen werk verzet; een deel van de oude Oosterbeek-route is aangepakt en omgedoopt tot MTB-route Arnhem.

MTB-route Vledder

De Vledderse Race & MTB club FietsZe is al sinds begin van jaar bezig met de aanleg van ‘hun’ mountainbikeroute. De route van de Drentse doorpakkers gaat onderdeel uitmaken van een 55 km lang netwerk van mountainbikeroutes in Vledder en omgeving. 

Vermijd drukte

Mountainbiken is populairder dan ooit. Hierdoor kan het soms best druk zijn op de routes (en in de bossen), met name in de weekenden. Meehelpen om de drukte te verminderen? Probeer zoveel mogelijk op een doordeweekse dag te fietsen. Lukt dit niet? Geef je bike dan in de vroege ochtenduurtjes de sporen.

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant