• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 16 februari 2017

Trail Update - 02/2017

Een korte update van de Nederlandse trails. Wat kun je de komende periode verwachten en welke nieuwe MTB-routes zijn een bezoekje waard?
Trail Update - 02/2017

Wageningen

Verscholen in het bos aan de rand van Wageningen ligt het Wild Dukes Bike Park. Dit bikepark bestaat uit vier onderdelen: north shore, pumptrack, dirt jumps en een cross country trail. De north shore slingert zo’n 500 meter door het bos en bestaat uit een aaneenschakeling van technische houten hindernissen, waaronder skinnies, jumps, wipwap, drop offs, hop ons en kuipbochten. In februari wordt er hard gewerkt om de routes weer in goede staat te krijgen. Door de invallende dooi zijn verschillende lijnen kapot gereden en is er de laatste tijd veel afval blijven slingeren in het park. Daarnaast zijn er plannen voor een wallride en wordt er gewerkt aan een verbinding tussen twee lijnen.

Wil je een dag mee klussen? Check dan de Facebookpagina.

Foto: Wild Dukes Bike Park

Ede

In Ede is men druk bezig met de laatste toezeggingen van landeigenaren voor een nieuwe mountainbikeroute. Het is daarom wachten op details. Wat we wel kunnen vertellen is dat de MTB route Ede uit 3 lussen gaat bestaan. Een lus bij Ede, bij Lunteren en bij Otterlo. De routes zijn geschakeld en er komen doorsteken. Hiermee wordt de route dynamisch en kan je zelf bepalen welk gedeelte je van de route wilt rijden. Bij Ede komt er ook nog een extra lusje. Deze lus is geschikt voor kinderen omdat de lus qua kilometers kort gehouden wordt. Zonder vrijwilligers is er natuurlijk geen route en kun jij niet biken. Woon je in de buurt en wil je helpen met de bouw en onderhoud van deze route? Meld je dan aan via Facebook. 

Join de trailcrew: geef via een PB op Facebook je naam en e-mail door en laat weten op welke lus(sen) je wilt helpen. 

Vrachelse Heide

Deze maand is de MTB-route Vrachelen officieel in gebruik genomen. De route telt (inclusief verbindingsstuk met Cadettenkamp) 15 km. De Vrachelse Heide is de jongste telg van een mountainbike netwerk rondom Oosterhout. Met deze aanvulling kun je de routes Dorst, Cadettenkamp en Vrachelen combineren tot een route van 32 km. De realisatie van de uitbreiding is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Oosterhout en medewerking van defensie, Rijksvastgoedbedrijf, Brabant Water en Wielerpromotie Oosterhout.

Volg de Facebookpagina van MTB Tracks O’hout voor de laatste updates rondom de routes.

Parkstad routes

Vanuit het project MOZL (Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg) krijgen drie projecten in 2017 een financiële bijdrage. Één van die projecten zijn de Parkstad routes rondom Landgraaf. Diverse secties krijgen dit jaar een upgrade. Een aantal verbeteringen worden opgenomen in het NK MTB dat in juli plaatsvindt in Landgraaf.

MTB-club Discovery brengt je via deze Facebookpagina op de hoogte van het laatste nieuws rondom de Parkstad routes.

Hardenberg

Een groep enthousiaste vrijwilligers zijn de laatste weken op zaterdag bezig om de MTB-route Hardenberg te verbeteren en zelfs op diverse stukken uit te breiden. Twee jaar geleden werd de toen nog saaie route nieuw leven ingeblazen. Na overleg met andere gebruikers van het bos en Staatsbosbeheer hebben de routes een flinke upgrade gehad. Momenteel wordt hard gewerkt aan de laatste trajecten zodat je in het voorjaar kunt genieten van verse singletracks.

Beesterzwaag

Na 10 jaar overleg is vorig jaar zomer de MTB-route van Beesterzwaag/Drachten geopend. De bouwers zitten echter niet stil. Omdat op de route tussen de Wilgen en Boombergum vaak gekruist werd door ruiters komt er een houten afzetting om de groepen te scheiden. Op deze manier kunnen zowel mountainbikers als ruiters veilig van hun sport genieten. Daarnaast bouwen de vrijwilligers een houten brug op het parcours om dit deel van de route speelser en uitdagender te maken.

Foto: MTB-groep Friesland

MTB Twiske

Vanuit de vereniging MTB-Twiske bestaat de wens voor een nieuwe uitdagende trainingsmogelijkheid, met name voor de jeugd die een steeds hoger niveau qua techniektrainingen aan kunnen. Zo ontstond de wens voor een rockgarden op de zanddijk. Inmiddels is de kogel door de kerk. De toestemming en benodigde financiën zijn binnen en de voorbereidingen voor de aanleg zijn gestart. De rockgarden moet twee krappe bochten krijgen zodat de snelheid niet te hoog wordt. De helling wordt namelijk rond de 10-15%. Een flinke uitdaging om boven en – heelhuids – beneden te komen. Niet zo technisch? Geen paniek. De rockgarden komt buiten de route te liggen zodat je deze links kunt laten liggen.

Aanleg en onderhoud van de Twiske routes steunen? Wordt lid van de vereniging of donateur van de stichting.

Zeist

Vorige maand werd een nieuwe singletrack van 1.800 meter aan de toch al mooie MTB-route van Zeist toegevoegd. De ingebruikname van dit stuk was echter iets te voorbarig. De track heeft de afgelopen weken veel te leiden gehad van afwisselen vorst en dooi en is daardoor een tijdje dicht geweest. De afgelopen week is er hard gewerkt om de track weer begaanbaar te krijgen. Op een aantal delen is zand aangebracht (kan dus nog mul zijn) en zijn sporen verwijdert. Spaar de route bij slecht weer zodat deze toevoeging niet binnen de kortste keren weer in een modderbak veranderd.

Toon respect voor de route en trailcrew: leave no trace! Check onze column over fietsen in de modder. 

Leave no trace!

Blijven genieten van onze sport

Met de financiële steun van iedere Fietssport PLUS gebruiker kan de NTFU zich inzetten op het gebied van belangenbehartiging zodat jij nu en in de toekomst kunt blijven genieten van onze sport, op de weg en op de trails.

Upgrade naar PLUS
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant