Routes + Reizen Gewijzigd op 4 oktober 2016

Thüringen, thuishaven van een sprintkampioen

Erfurt - stad in de Duitse deelstaat Thüringen - is een begenadigd wielrenner rijk. Marcel Kittel maakt zijn rondjes op het wijde platteland rondom de stad. Voor Kittel vlakke trainingsrondjes maar voor de doorsnee fietser best een uitdaging.

Thüringen, thuishaven van een sprintkampioen

Een profrenner is het hele jaar door vaak weg van huis om wedstrijden te rijden. Maar Marcel Kittel keert regelmatig naar Erfurt terug om lekker te trainen. De meeste renners op topniveau hebben een mooi huis op het platteland, en hoewel zijn ouders ook buiten de grote stad wonen, is dat aan Kittel niet besteed. "Ik woon al sinds mijn dertiende in Erfurt", haalt hij aan. "Eerst op het internaat aan het Sportgymnasium en vervolgens ben ik een appartement gaan betrekken. Daar woon ik nog steeds. Ik hou er van om op elk tijdstip van de dag wat te gaan shoppen zonder mijn auto daarvoor uit de garage te moeten halen. En 's avonds ga ik ook graag naar een restaurant of een gezellige bar. Ooit zal ik wel buiten de stad gaan wonen, maar dat is meer iets voor mijn oude dag", grinnikt hij. Een leuke afspreekplek in Erfurt is zeker de plaatselijke wielerpiste 'Radrennbahn Andreasried', mogelijk de oudste baan ter wereld.

Wouter Roosenboom

Steigerwald

Als je de laatste stadsrestanten achter je hebt gelaten, rijd je een eerste stukje door de uitgestrekte velden. Het is het begin van een mooie Kittel-route. Je komt al snel in Schallenburg. Hier woont het volk dat veel geld heeft, leren we van de Duitse gentleman. De lange rechte stukken zijn hier perfect om wat snelheid te pakken. Het licht heuvelachtige landschap en de aandoenlijke stiltes zijn typisch voor deze regio. Het zal de hele weg niets anders worden dan brede wegen - zonder fietspaden weliswaar, maar dat vormt geen echte hinder - tussen akkers en weiden. Geen historische gebouwen of unieke erfstukken, met veel moeite één of twee keer een minuscule dorpskern. Je kan hier kilometers aan een stuk fietsen zonder ook maar één keer te worden afgeleid. Via Sömmerda - het noordelijkste punt van deze route - komen we in Ballstedt. Een aardig lang stuk vals plat valt ons op. "Maar", zo informeert Kittel ons, "voor mij is dit alles vlak terrein, want die kleine heuvels zijn niet echt lastig. Voor het zwaardere werk trek ik naar het zuiden, waar voorbij Arnstadt het Steigerwald begint. In het noordelijkste stuk daarvan is het overigens ook ideaal om te mountainbiken. Dat doe ik in de winter vaak." Via Grossmölsen draaien we terug richting Erfurt. 

Je kan hier kilometers aan een stuk fietsen zonder ook maar één keer te worden afgeleid.

Kittel vertelt dat fietsminnend Thüringen ook bekend staat om het Buchenwald, een bosrijke omgeving in de buurt van de stad Weimar waar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp gevestigd was. "Via Alperstedt en Schlossvippach loopt het via Eckstedt en Ballstedt tot in Buchenwald, het concentratiekamp dat pas op 11 april 1945 werd bevrijd door het Amerikaanse leger. "Van daaruit ben ik snel in Weimar, waar je het huis van Johann Wolfgang von Goethe kunt bezichtigen", voegt Kittel er nog graag aan toe. Het gaat dan nog een stukje zuidwaarts, via Bad Berken tot in Kranichfeld en zo eindigt de tocht via Klettbach weer in Erfurt. Dit is een tochtje van 90 kilometer.

Thüringen, thuishaven van een sprintkampioen

Gera-rivier

Een andere route van de Duitse profrenner gaat door het Thüringer Wald, een bos met wat bergen. De 'Großer Beerberg' vormt met zijn 982 meter de hoogste top. Van de piste vertrekken we richting Marlishausen over de rivier Gera en langs Arnstadt, waar Kittel geboren werd. "Ik kom er nog vaak, want ben nog steeds aangesloten bij mijn club 'RSV Adler Arnstadt'", vertelt hij. "Vervolgens gaat het wat op en neer en doe ik enkele wegen door het prachtige bos aan. Via Zellà-Mehlis rijd ik twee keer rechts naar Oberhof, waar een populaire ski-arena is voor onder meer biatlon. Vanuit Oberhof gaat het neerwaarts richting Ichtershausen, waar mijn ouders wonen. Over Molsdorf fiets ik dan weer naar Erfurt." Deze tocht is ongeveer 145 km.

Een andere leuke route gaat langs Ichtershausen en Arnstadt tot in Crawinkel, waar we rechts draaien richting Catterfeld en Friedrichroda. Je kan er nog een lusje bij doen tot in Kleinschmalkalden. Dat gaat bergop, dus een pittig stukje. Dat geldt ook voor de weg naar Brotterode. Van daaruit gaat het naar de Inselsberg, een van de hoogste toppen in het Thüringer Wald. Via Waltershausen en Emleben kun je op de terugweg heel mooi fietsen tot in Gotha. Siebleben en Neudietendorf vormen de laatste leuke plaatsjes. Na deze rit heb je eveneens 145km op je teller.

Dit artikel verscheen eerder in Fietssport Magazine.

Auteur: YBRO Sports Writing

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen