• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 25 september 2018

Rondje regenboogtrui

Op 30 september denderen de profs van Kufstein naar Innsbruck op weg naar de regenboogtrui, waarbij ze onderweg 4.670 hoogtemeters overwinnen. Fietssport ging er kijken of de WK-koorts al begint op te lopen én of je er mooi kunt fietsen uiteraard.
Rondje regenboogtrui

Op uitnodiging van de toeristenbureaus van Trentino, Noord- en Zuid-Tirol mochten we genieten van drie prachtige regio’s. Tijdens deze ‘Tour of the Alps’ werd ook Kufstein aangedaan. Geen toevallige stop tijdens deze Tour. Deze regio huisvest het wereldkampioenschap wielrennen.

Na twee dagen in Italië te hebben gefietst, rijden we met de auto van Villabassa (Zuid-Tirol) naar Kufstein. Een adembenemend mooie rit door de bergen. Via Lienz en bekende Alpenreuzen als de Grossglockner en de Kitzbüheler Horn arriveren we in Kufstein. Hoe dichterbij we komen, des te meer afbeeldingen we zien van het naderende WK. Aanplakbiljetten, billboards, vlaggen en in regenboogkleuren geschilderde fietsen. Oostenrijk, of in ieder geval Kufstein, heeft er zin in!

"Kufstein; verwacht geen metropool, maar een kleine gezellige stad met een fraai middeleeuws centrum"

Wij hebben er ook zin in, want we nemen deel aan de Kufsteiner Radmarathon die ons deels over het WK-parcours zal voeren. Kortom een goed moment om eens te kijken wat de profs te wachten staat. Bij onze verkenningsronde door de stad kunnen we één bouwwerk niet missen. De Kufsteiner Vesting, die hoog boven de stad uittorent, is al eeuwen het symbool van de stad. Dit verdedigingsbolwerk moest de staat Tirol beschermen tegen Beieren en Napoleon Bonaparte en is vanuit de hele stad te zien. Verwacht overigens geen metropool als je van plan bent om tijdens het WK Kufstein te bezoeken. Met 18.000 inwoners is het een gezellige, kleine stad met een fraai middeleeuws centrum die het bezoeken zeker waard is.

foto: Erwin Haiden

De profs zullen vanuit de start een neutrale ronde door het historische centrum van Kufstein rijden alvorens de koers wordt vrijgegeven. Een mooie plek dus om als toeschouwer de renners te gaan bekijken. Alleen voor de finish in Innsbruck zullen de wielerliefhebbers kaarten moeten kopen. De rest van het parcours is vrij toegankelijk. De organisatie, met oud-prof Thomas Rohregger als ambassadeur, verwacht meer dan 500.000 mensen die langs de route de renners zullen aanmoedigen. Is Kufstein alleen voor wielerliefhebbers interessant als het WK in de regio plaatsvindt? Nee hoor! Van 22 t/m 30 september worden er allerlei side-events georganiseerd.

Geen toetje voor ons

De Kufsteiner Radmarathon start (9 september), net als de profs bij het WK, in het oude centrum van Kufstein. Pünktlich om acht uur worden we samen met ruim 500 deelnemers weggeschoten voor een rit van 125 kilometer met 1.950 hoogtemeters. De Kufsteiner Radmarathon overlapt deels de route van het WK wielrennen. Helaas krijgen we bij die overlappingen geen goed beeld van wat de profs te wachten staat. De profs klimmen namelijk zeven keer naar Igls bij de plaatselijke ronden rondom Innsbruck, met als toetje de klim naar Gramartboden in de laatste ronde. Helaas rijden wij deze ronde niet met de Kufsteiner Radmarathon.

foto: Erwin Haiden

Wij krijgen ander klimwerk te verwerken. De beklimmingen naar Thiersee, Mariastein, Reintaler See, Brandenberg, Angerberg en Bad Häring doen bij geen enkele wielertoerist een belletje rinkelen. Onbekend maakt onbemind, vertelt ons een oud gezegde, maar met stijgingspercentages die regelmatig boven de 10% uitkomen, zijn deze echter serieuze kuitenbijters. En eenmaal klaar met klimmen wacht je een fantastisch uitzicht op de hoge Alpentoppen!

"Op de laatste klim hoor ik een man kermend van de pijn, met kramp van zijn fiets stappen" 

Het deel van de WK-route die zowel wij als de profs fietsen, is voor mannen als Wout Poels geen uitdaging. Het is zelfs relatief vlak te noemen. Voor ons gaat het echter venijnig op en af. Dit deel van de route is het best te vergelijken met de Limburgse heuvels. Het begin van het WK parcours is voor de deelnemers aan de Kufsteiner Radmarathon juist het laatste stuk naar de finish in Kufstein. We hebben dan al flink wat steile hellingen achter ons liggen. En de korte, venijnige klimmetjes op het einde doen de benen aardig verzuren! Op de laatste klim hoor ik een man kermend van de pijn, met kramp van zijn fiets stappen. De Kufsteiner Radmarathon kan de wielertoerist flink pijn doen...

15 wielerroutes liggen klaar

Oostenrijk is vooral bekend om de ongekende mogelijkheden op de mountainbike. Maar rondom Kufstein kan er ook op de racefiets prima gereden worden. Het Kufsteinerland biedt de fietser ruim 1.500 km aan fietsroutes met in totaal 14.000 hoogtemeters.

Bij de plaatselijke VVV is een mooi boekje te krijgen met meer dan 15 routes van verschillende niveaus. De Kufsteiner Radmarathon die wij gereden hebben, staat daar ook in beschreven. Kijk zeker eens op de website van Kufstein voor meer info over deze prachtige regio. 

foto: Erwin Haiden

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant