• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 29 maart 2021

Peak District

Stunning views, staggering tracks and magnificent nature reserves. Dat is het Noord-Engelse Peak District voor mountainbikers. Elke tocht in deze omgeving verrast van het begin tot het eind.
Peak District

Gedempte geluiden klinken door het raam van onze hotelkamer. Vanaf de zwembadrand  krijgen Kanaalzwemmers instructie hoe met minimale energie door het water te glijden. Het zwembadwater komt uit een bron met een temperatuur van 12 °C, ideaal voor deze openwaterzwemmers. De instructeur blijft zich herhalen. Vooruit kijken, schouders recht en je voeten gebruiken als een propeller. Na een half uur is die les er ook bij ons ingestampt…

Terwijl we onze voeten als een koffiemolentje rouleren, laveren we met het brede stuur tussen de grote steenbrokken richting Windgather Rocks. Lukt het wel óf wordt het voetje aan de grond? Even pieken om daarna te genieten van een singletrack die over een bergrug naar de top slingert. Appelgroen gras en sprietbollen katoengras gemêleerd met witte katoenvlokjes. Het steilste deel gaat over platen natuursteen tot aan de Shining Tor. We dalen af naar de pas, een smokkelaarsroute door de High Moors die Cheshire en Devonshire verbindt. Op de pas toetsen we Bollington in op de GPS. De navigatie genereert een surprise route. Nog acht mijlen te gaan. 'Links rijden', schreeuwen we elkaar toe op de asfaltweg naar alweer een hill top. Kort na de afslag belanden we in een eindeloze kloof vol grote steenbrokken. Een afdaling van de buitencategorie. Nu even rust op een smal landweggetje.

Foto: Ton Willemse

Mysterieuze paden

Hayfield is een stadje met smalle straatjes in het dal van de River Sett. In de winkelstraat staat de tijd stil. De hoge panden zijn gebouwd  van limestones uit een nabijgelegen groeve. Inmiddels zwartgeblakerd. Bolle reclameschilden op de gevels van geëmailleerd staal met een randje roest. In gotische letters: Tarts & Cakes, Johnson and Sons, Plumbers. Alleen de leeftijd van de passerende auto's verraadt de 21ste eeuw. De weg gaat door het dal omhoog. Uitsluitend toegankelijk voor de boer, bikers en hikers. Verbazingwekkend. Rijdt de boer hier echt omhoog met z'n Landrover? Op de y-splitsing pakken we de bridleway naar het hoogste punt, Kinder Scout. De hoogvlakte is continu ons baken. Op de rand van de hoogvlakte liggen stapels grote stenen. Daaronder fluwelen groen gedrapeerd over de bergflanken met diepzwarte aders. De mysterieuze indrukken brengen ons bij de Jacob’s Ladder. Is déze eeuwenoude handelsroute de luchtbrug tussen hemel en aarde? Een passerende wandelaar  vertelt ons ‘I’ve done it twice’, en kijkt zijn vriendin trots aan. Als engelen op fullies vliegen we naar beneden. More heaven than earth!

"Als engelen op fullies vliegen we naar beneden."

Via Loose Rock wijken we voor Man Thor richting het westen en dalen af naar de pas. Aan de overkant pakken we de Pennine Highway weer over de rug. Hayfield 4 miles geeft de bewegwijzering aan via de Pennine Bridleway. We zijn beland op de oude postweg tussen Hope en Hayfield. Onder de warme gloed van de ondergaande zon rijden we oostwaarts. De weg is net breed genoeg voor paard en wagen, aan weerszijden ommuurd. Als een zoektocht naar de kortste verbinding gaat de Bridleway op en neer, vergelijkbaar met de Chinese muur. Hoog over de toppen en diep door de dalen. Bij South Head piept de oranje zon onder het wolkendek door, een grote, slanke vogel zweeft  krijsend over ons heen. 'Goodbye gents!', denken we te horen.

Download deze routes

Download de routes die de auteurs gereden hebben en "enjoy Peak District"!

Download route 'Kinder Scouts & Jacobs Ladder'

Download route 'Lady Bower Best Bits'

Dit artikel verscheen eerder in Fietssport Magazine.

Auteurs: Nikki en Coen Geuzendam

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant