• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 8 mei 2023

Op twee banden door groots Graubünden

In Graubünden heeft de natuur vrij spel. Laat je niet afleiden door je Garmin of Wahoo. Met een beetje geluk spot je een steenbok, hert of gems, met een beetje pech bots je ertegenop.
Op twee banden door groots Graubünden
Op twee banden door groots Graubünden

In dit kanton, in het zuidoosten van Zwitserland, is een Alpenreus wat voor ons een weiland is: doodnormaal. Dus of je nou met je mountainbike, gravelbike of racefiets komt, bereid je voor op de nodige hoogtemeters. En hebben die benen écht behoefte aan een dagje kalm aan? Bol dan lekker uit op het fietspad door de Engadin-vallei of bezoek een van de drie Unesco Werelderfgoederen.

Smeer die ketting in en reis af naar dit bijzondere berggebied. Als je er één keer bent geweest, wil je er voor altijd terugkomen.

Dáárom naar Graubünden

1. Trails die je doen watertanden.

Graubünden kent meer trails dan je kunt tellen. Een ervan, de Alps Epic Trail, is door de International Mountainbike Association zelfs als officiële Epic Trail aangemerkt.

2. Alles klopt, alles werkt.

De bewegwijzering op de trails is vlekkeloos, evenals het asfalt van de bergpassen. En door het uitgebreide spoornetwerk kom je met je fiets heel gemakkelijk op bijzondere plekken.

3. Lang leve de leegte.

Graubünden is het dunstbevolkte kanton van Zwitserland. Vergeet het filefietsen op de Nederlandse singletrails, hier is elke meter van jou.

Ons allergelukkigste momentje

Als we vanaf de Jakobshorn de afdaling over de Alps Epic Trail inzetten, opzij kijken en beseffen dat het uitzicht zelfs onze stoutste dromen overtreft.

Favoriete…

…trail
Die Alps Epic Trail in de buurt van Davos, maar zeker ook de afdaling richting Disentis op deze prachtige route.

…lokale biertje
Wij zijn fan van Davoser Craft Beer. De IPA is populair, maar wij gaan voor de Porter. Donker spul met body, maar met een alcoholpercentage van 5,7% ook weer geen genadeloze kanonskogel.

…plek voor een duik
Het natuurlijke meertje Fontanivas in Disentis. Zeker in de zomermaanden is het in het water goed vertoeven.

…lokale gerecht
Voor Bünderfleisch, wat een prachtig Duits woord is voor langzaam gerijpte runderhaas, fietsen we met alle liefde een extra col over.

…uitzichtpunt
Het panorama-uitzicht van Bostg, waar je het Tujetsch-dal ziet liggen. Zuidelijk gloren Alpentoppen, noordelijk geeft een bijzonder rotsplateau zich prijs.

…uitstapje zonder fiets
Bezoek de drie werelderfgoederen: het klooster St. Johann in Müstair, het traject van de Albula- en Berninaspoorlijn en de Tektonikarena Sardona.

Je bezoek zeker waard

Graubünden is zo’n gebied waar nagenoeg elke vierkante meter mooi is. Je hoeft de bijzondere plekjes dus niet per se actief op te zoeken. Toch zijn er een paar extra speciale plekken die een plekje in je reisschema meer dan waard zijn:

Eten en drinken

In Graubünden kan je ontzettend goed eten, maar dat kun je op veel plekken ter wereld. Wat veel restaurants in dit kanton echt onvergetelijk maakt, zijn de waanzinnige uitzichten die je bij je vlees, kaas en wijntje krijgt. De panorama's van deze restaurants behoren wat ons betreft tot de mooiste:

  • Alp Laret, een berghut waar je van lokale kaas geniet
  • quattro BAR, met een prachtig uitzicht vanaf het terras

Slapen

Is het het vermoeide lijf, het matras van Zwitserse degelijkheid of de brandschone berglucht? Wat het ook is, in Graubünden slapen we als baby’s. En dat is maar goed ook, want zonder goed uitgeruste benen krijg je een zware kluif aan de vele bergpassen.

Fietsenzaak

  • Swiss Rent, met meerdere vestigingen in de regio

Routes

Terug naar Ontdek Zwitserland.
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant