Routes + Reizen Gewijzigd op 29 juni 2017

Op tijd hersteld voor De Avondetappe

Puzzelen op Strava leidde tot een ‘dom plan'. En nog dommer, zegt hij zelf: het werd uitgevoerd. Samen met collega's fietste presentator Herman van der Zandt 447 kilometer in één dag. Vanaf komend weekend is hij dagelijks te zien in De Avondetappe.

Op tijd hersteld voor De Avondetappe

Rik Booltink interviewde voor Fietssport.nl Herman van der Zandt naar aanleiding van de route die hij samen met collega's fietste: alle provincies in één dag. 

“Ik zit op Strava, een ideale routeplanner. De app geeft aan wat populaire routes zijn. Ik zat wat te klooien en dacht: wat als ik alle provincies in een zo kort mogelijke route probeer mee te pakken? Vooral de koppeling van Zeeland en Limburg was uitdagend. Mijn NOS-collega Martijn Hendriks, die mij op Strava volgt, zag de route. En ja, hij werd enthousiast”, zegt Herman.

Alle voorbereidingen werden getroffen om de lange rit langs de twaalf provincies daadwerkelijk te rijden, op de langste dag van het jaar. “Het idee liep helemaal uit de hand”, zegt hij. “Eigenlijk had ik er veel te weinig voor getraind. De langste afstand was een rit van Utrecht naar Arnhem – over de Heuvelrug en Posbank – en weer terug. Na 160 kilometer zat ik al stuk.”

De uitgestippelde route was er in tweevoud: één van noord naar zuid en één van zuid naar noord. Het werd de eerste, op advies van weerman Gerrit Hiemstra die de windverwachting deelde. “Als je ’s ochtends langs de Drentse heidevelden en schapenweiden fietst, heb je een euforisch gevoel. Maar als je wat verder bent en het is plotseling ontzettend warm, heb je geen oog meer voor de schoonheid van de omgeving.”

Naar het einde toe werd het idee geopperd om via twee brugpassages een stuk van de route af te snijden. De laatste provincies, Zuid-Holland en Zeeland, konden zo óók aangeraakt worden. Oud-prof Johnny Hoogerland wilde er niets van weten. Een plan is een plan. “Ik voelde er wel wat voor, maar echt, ik kon niets meer zeggen.” Na ruim 13,5 uur kwam het peloton van veertien uitgeblust aan in Bergen Op Zoom. “Eens maar nooit meer.”

441 km in één dag

Keihard werken

Inmiddels is Herman hersteld. Hij moet ook wel, want de Tour de France staat op het punt van beginnen. Het peloton maakt bijna acht keer zoveel kilometers als hij, maar heeft daar ook drie weken de tijd voor. Na iedere etappe spreekt Herman vanaf locatie met de hoofdrolspelers van de dag. De beelden daarvan zijn onderdeel van het programma De Avondetappe, dat nu wordt gepresenteerd door Dione de Graaff.

Het is zo een vernieuwde opzet, want afgelopen jaar, de eerste editie zonder Mart Smeets, presenteerden de twee de populaire talkshow nog samen. “De Tour volgen betekent dat je ook veel in de auto zit. De Avondetappe is nu wat eerder op de avond te zien. Met de verplaatsingen is het praktisch gezien onmogelijk om zelf aan tafel te zitten.”

"De Tour is keihard werken, ook op rustdagen. Dus heel veel tijd om zelf te fietsen is er niet."

Al weken, maanden aan voorbereiding zijn eraan voorafgegaan. “Etappes bestuderen, renners in de gaten houden, vergaderen over het programma, de ‘dag-van-morgen-reportages’ maken, de selectie van gasten.” En ook niet onbelangrijk: het NOS-team zette opnieuw een reeks magnifieke uitzendlocaties vast. “Je kunt niet even een plein overnemen en er een tafel op zetten. Je moet het gezien hebben.”

Herman kijkt uit naar de Grand Départ. Als wielerliefhebber en als vakman. “Of het voor mij moeilijker of makkelijker is omdat ik zelf fiets? Voor allebei is iets te zeggen. Je moet hoe dan ook je journalistieke distantie bewaren. Maar tegelijkertijd is het wel fijn dat de mensen tegenover je weten en merken dat je er iets van af weet. Dat je weet hoe het voelt om te fietsen.”

Zijn racefiets gaat deze week mee naar Düsseldorf, al verwacht Herman niet dat hij op z’n gemak kilometers kan vreten in de Vogezen, het Centraal Massief en de Pyreneeën. “De Tour is keihard werken, ook op rustdagen. Dus heel veel tijd om zelf te fietsen is er niet. Vorig jaar heb ik een paar keer de finale van een etappe kunnen rijden. Als het vijftig kilometer was, dan was het al veel.”

Een overzicht van alle etappes vind je op NOS.nl.

Vanaf komend weekend is Herman van der Zandt dagelijks te zien in De Avondetappe, samen met Dionne de Graaff

Beeldmateriaal: Martijn Hendriks

Dit vind je misschien ook interessant

Alle provincies in één dag

De route van Herman en Martijn vind je ook op Fietssport. Fiets de route in één dag of in meerdere etappes.

Bekijk de route
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen