• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 8 mei 2023

Op de mountainbike door bruut én lieflijk Bern

Serene riviertjes, kristalheldere meren, imposante watervallen en gigantische gletsjers. Er is weinig wat kanton Bern niet te bieden heeft.
Op de mountainbike door bruut én lieflijk Bern
Op de mountainbike door bruut én lieflijk Bern

Wie een beetje heeft opgelet op school weet dat Bern de hoofdstad van Zwitserland is. Maar Bern is behalve een stad ook een kanton. En niet zomaar een. Deze regio in dit prachtige land heeft ontzettend veel te bieden voor de fietser die van afwisseling houdt.

Gelegen in het noordoosten van het land, strekt het kanton zich uit over drie gebieden met zeer verschillende landschappen. Fiets je vanuit het noordwesten in één streep naar het zuidoosten, dan kom je eerst door het Jura-gebergte, waar de bergtoppen bosrijk en glooiend zijn. Vervolgens betreed je een on-Zwitsers landschap dat zo plat als een pannenkoek is. Fiets nog verder, voorbij de hoofdstad, en je komt in een paradijs voor klimmetervreters terecht.

Dáárom naar Bern

1. Elke kilometer is anders
Weinig regio’s zijn zo divers als Bern. Push jezelf tot het uiterste boven de boomgrens of bol lekker uit langs de Aare-rivier. Het kan allemaal.

2. Je snuift hier meer dan alleen berglucht
Ook aan cultuur geen gebrek, met hoofdstad Bern misschien wel als hoogtepunt. Niet voor niets staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst.

3. Kaas, kaas en nog eens kaas
Emmentaler komt uit ‘Das Emmental’ en dat ligt, je raadt het al, in kanton Bern. En, geloof ons: die kaas smaakt hier honderd keer beter dan thuis.

Ons allergelukkigste momentje

Als we van onze mountainbike stappen nadat we rond het Meer van Brienz hebben gefietst en met fietsbroek en al het water betreden.

Favoriete…

…beklimming
De abendberg, ten zuidwesten van Interlaken, als je het ons vraagt. Onverhard 986 meter omhoog op een afstand van zo’n 8 kilometer. Lekker!

…trail
De in 2022 geopende Höchst Trail in de regio Adelboden-Lenk. 3,8 kilometer aan puur downhill genot.

…lokale biertje
Simmentaler. Met een brouwerij in Lenk, middenin de bergen. Die Mountain Pale Ale smaakt na een tocht naar de Simmenfälle-watervallen geweldig.

…plek voor een duik
Het prachtige meer van Brienz of Der Wohlensee. Die laatste is twintig minuutjes fietsen vanuit het centrum van Bern.

…weetje
Dé Fabian Cancellara komt hier vandaan. Dus als je hier goed traint, vlieg je ook opeens veel makkelijker over die Vlaamse en Noord-Franse kasseien.

…uitzichtpunt
Bovenop Die Grosse Scheidegg, vanwaar je de top van de Eigerberg bewondert. Je kunt er zowel op je mountainbike als op je racefiets komen.

Je bezoek zeker waard

Zowel op cultureel als landschappelijk vlak is Bern zeer divers. Je vindt er imposante watervallen, diepblauwe bergmeertjes en idyllische dorpen. Deze plekken zijn hoe dan ook je bezoek meer dan waard:

Eten en drinken

Ook op culinair vlak heeft Zwitserland heel veel te bieden en, ja, het Zwitserse dieet bestaat echt uit meer dan kaas alleen. Al zijn ze in kanton Bern natuurlijk terecht heel trots op hun wereldbekende Emmentaler-kaas. Lekker eten en drinken doe je onder andere bij:

Slapen

Hotels zijn er in kanton Bern te over en verschillende ervan hebben het officiële Swiss Bike Hotel-label. In zulke hotels ben je verzekerd van alle faciliteiten die je als fietser in een hotel hoopt aan te treffen. Je slaapt hoe dan ook lekker in:

Fietsenzaken

Routes

Terug naar Ontdek Zwitserland.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant