• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 8 mei 2023

Naar grote hoogten in overdonderend Wallis

Dat de Mont Blanc de hoogste berg van Europa is, dat weten de meeste mensen wel. Maar de op een na hoogste? Die is lastiger op de kaart aan te wijzen. We zullen het verklappen: het is de Dufourspitze in het indrukwekkende Zwitserse kanton Wallis.
Naar grote hoogten in overdonderend Wallis
Naar grote hoogten in overdonderend Wallis

Bovenop die Dufourspitze ga je met je fiets niet komen, maar er zijn talloze andere toppen die smeken om bedwongen te worden.

En voor ons fietsers is dat natuurlijk van levensbelang, die toppen bereiken. Maar veeg op de weg omhoog soms ook even het zweet uit je ogen en kijk om je heen. Of, liever nog, stap even af. Want wat je in Wallis aan natuur aantreft is met geen woord accuraat te beschrijven. Binnen luttele kilometers fiets je van de hoogste Alpengletsjers naar een zowat subtropisch klimaat, waar granaatappels aan de bomen hangen.

Met meer dan 40.000 hectare aan natuurpark en meer dan 4.000 diersoorten is Wallis of Valais, zoals de Franstaligen het noemen, het een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Betekent dit automatisch dat het een culturele woestijn is? Verre van. Wakker die smaakpapillen alvast aan, want met 72 door Gault & Millau genoemde restaurants en 8 Michelinster-tenten is er meer culinair plezier dan je maag verdragen kan.

Dáárom naar Wallis

1. Het dak van Zwitserland.

Heel Zwitserland is een bergenland, maar er kan maar één regio de meest bergachtige zijn. Met 45 pieken boven de 4.000 meter gooit Wallis hoge ogen.

2. In het spoor van legendes.

Wallis is niet voor niets vaste uitvalsbasis voor grote wielerrondes, waaronder de Tour van 2016. Het peloton beklom toen onder andere de Col de Forclaz en de haarspeldbochten naar Lac d'Emosson.

3. Wijn na de pijn.

Het gebied is ook nog eens gezegend met de Rhône en haar dal vol wijnranken. Probeer zeker de Dôle-wijn eens. Je hebt ‘m verdiend.

Ons allergelukkigste momentje

Als we rond het Mattmark-meer hebben gefietst, nog één keer omkijken en dan de afdaling inzetten. Wetende dat de raclette op ons staat te wachten.

Favoriete…

…beklimming
Lastig, want er zijn er zoveel. Op de mtb kiezen we voor de Col des Gentianes, op de racefiets voor de minder bekende, rustige Col de Champoussin.

…afdaling
De haarspeldbochten van de Col du Lein, richting Saxon. Door de diepe kleuren van de druiven aan de vele wijnranken. 

…lokale biertje
7Peaks uit Morgins. Probeer zeker de Cime de l'Est eens, een IPA zoals ze die aan de Amerikaanse westkust maken. Maar dan op z’n Zwitsers.

…lokale gerecht
Raclette eten ze op veel plekken in Zwitserland, maar dit kanton mag zich de bakermat noemen.

…uitzichtpunt
Het uitzicht op de Matterhorn is misschien bekender, maar wij gaan graag naar Die Varneralp. Rustiger, lieflijker en te bereiken op twee (dikke) banden.

Je bezoek zeker waard

Prachtige bergpassen, imposante watervallen en helderblauwe meren: in Wallis vind je het allemaal. En zoveel moois maakt van kiezen een kwelling. Daarom hebben wij het voor je gedaan:

Eten en drinken

Lekker eten kan in Wallis op veel plekken, maar als fietser wil je vooral veel van dat lekkere eten. Het aanvullen van al die calorieën is na een dag op de fiets immers bepaald geen sinecure. Bij deze zaken weet je zeker dat je gebakken zit:

Slapen

Slaap is van levensbelang. Op een doodnormale dinsdagnacht, maar nog veel meer op die nachten tussen zware dagen op het zadel. Onze Zwitserse fietsvrienden hebben gelukkig een selectie gemaakt van Swiss Bike Hotels, waar het qua fietsfaciliteiten altijd dik in orde is, en daarvan zijn er in Wallis een paar:

Fietsenzaken

Routes

Terug naar Ontdek Zwitserland.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant