• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 22 december 2023

MTB-route Vijlen: paradijs op eigen bodem

Een paradijs voor mountainbikers binnen onze eigen landsgrenzen, bestaat dat? Wij gingen ernaar op zoek en vonden een mekka in Zuid-Limburg: MTB-route Vijlen. Verslag van een route die je eigenlijk niet mag missen!
MTB-route Vijlen: paradijs op eigen bodem
MTB-route Vijlen: paradijs op eigen bodem
De morgenstond heeft goud in de mond. Dat spreekwoord geldt zeker voor deze najaarsdag. De zon rijst langzaam boven het Vijlenerbos en werpt een oranje gloed over het Limburgse Heuvelland. We klimmen tussen een mozaïek van weilanden, heggen en vakwerkhuizen. Voor onze noppenbanden liggen enkele van de mooiste trails die ons land rijk is. We hebben het paradijs gevonden, althans dat voor mountainbikers in Nederland.

We hebben op fietssport.nl de routekaart afgestruind op zoek naar de meest paradijselijke MTB-routes. Ons oog viel op Vijlen in Zuid-Limburg. Deze route is niet alleen qua uitdaging, maar ook qua omgeving een uitblinker. Je fietst er niet over aangelegde knikkerbanen, maar over natuurlijke trails met snelle afdalingen en beklimmingen die soms het uiterste van je skills en conditie vergen. De decors zijn onweerstaanbaar, met smalle doorkijkjes en brede panorama’s op de golvende heuvels. Niet voor niets is deze route een vaste waarde in de landelijke top-5 op mtbroutes.nl. Maar let op: vanwege de technische aard en ronduit brute beklimmingen is het rondje niet geschikt voor beginners. Op 26 kilometer pak je bijna 600 hoogtemeters mee!

Mopperen op de wekker

We zijn vroeg naar Limburg afgereisd om bij zonsopkomst te gaan fietsen. Het was even mopperen op de wekker, maar als we onze bikes de sporen geven, hebben we geen spijt. Moeder natuur trakteert ons op een zonsopkomst die het op zichzelf al fotogenieke Limburgse landschap, een gouden randje geeft. We starten bij Epen, wat als voordeel heeft dat we beginnen met de minder technische lus naar het westen. Na deze warming up volgt het uitdagender deel in het Vijlenerbos.

We klimmen naar het Onderste Bosch en laten de fiets lekker lopen als het lichtjes bergaf gaat op het plateau. De eerste lus telt veel gravelwegen en karrensporen. Een ‘kletsroute’ waarop je gezellig kunt keuvelen, zoals fietsmaatje en ervaren mountainbiker Troy het noemt. Maar als minder ervaren biker vind ik dit terrein al spannend genoeg. Zeker vanwege de afdalingen over smalle wortel- en stenenpaden die deze lus pit geven. 


"We duiken een snelle afdaling in met een doorkijkje richting de grazende koeien die zijn begonnen aan hun ontbijt"


De sectie tussen Schweiberg en Epen verenigt eigenlijk alles wat biken in Limburg zo mooi maakt. We duiken een snelle afdaling in met een doorkijkje richting de grazende koeien die zijn begonnen aan hun ontbijt. Beneden wacht een steile klim met wortels waarop ik alle zeilen moet bijzetten om niet uit de pedalen te hoeven klikken. Daarna volgt een karrenspoor tussen de weilanden met uitzicht op de kerktoren van Epen. Goedemorgen, Limburg!

Pretpark met achtbanen

Het ‘echte werk’ moet dan nog komen. De ruigste trails liggen verscholen in het Vijlenerbos dat op de heuvelrug voor ons ligt. Uitgestrekt over een lengte van acht kilometer tussen Epen en Vaals, is het het hoogstgelegen bos van Nederland. We klimmen naar het bos over een overgroeide holle weg die het idee geeft alsof je door een tunnel fietst. 

Die tunnel komt uit in een pretpark voor mountainbikers, met achtbanen die je een adrenalinerush bezorgen. Bergaf smijten we onze fietsen in snelle en lange afdalingen met hier en daar losse stenen en wortels. Bergop stuiten we op een paar monsters die we in standje ‘survival-mode’ te lijf gaan. 
 

"Bergop stuiten we op een paar monsters die we in standje ‘survival-mode’ te lijf gaan"


We ploeteren richting boscafé ’t Hijgend Hert over een loeisteil pad met wortels die als tentakels in de grond steken. Gemiddeld percentage: twintig procent. Net als we denken dat het niet zwaarder kan, draaien we vanaf de Epenerbaan een pad op met losse stenen die door de steile hellingsgraad bijna vanzelf van de berg afrollen. Het Strava-segment van deze smeerlap (23 procent gemiddeld!) heeft als titel ‘erg lastig’ - met gevoel voor understatement.

Overheerlijk toetje

Terwijl ik mijn bike stukken omhoog moet duwen, is Troy helemaal in zijn element. “Zulke beklimmingen zijn echt een uitdaging voor ervaren mountainbikers, en vrij uniek in Nederland. Op zo’n klim met losse keien is het de kunst om de juiste lijn te kiezen en tractie te houden. Eén misstap en je ligt eraf. Dat maakt het interessant.”
 
Beter leren klimmen en dalen? Bekijk onze instructievideo's met Bart Brentjens.

Ervaren of minder ervaren, voor alle bikers geldt dat je in de tweede lus van de omgeving zult smullen. We slingeren door dichte bossen en worden zo nu en dan getrakteerd op een doorkijkje richting het Heuvelland. Het bos is zo uitgestrekt dat we ons soms even in de Ardennen of Eifel wanen. 

Het hoofdgerecht is dan al verorberd. Met de laatste afdaling volgt het overheerlijke toetje. Een smalle trail tussen de begroeiing wordt gevolgd door een betonpad tussen de weilanden met verschillende bulten die je als jump kunt gebruiken. De bewoonde wereld kondigt zicht weer aan. Via een holle weg rollen we het Geuldal in. In een herberg pakken we nog een uitsmijter om de reserves weer aan te vullen. Dan is het toch echt tijd om het Nederlandse paradijs te verlaten. 

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Paradijselijke omgeving
+ Uitdaging, ook voor gevorderden

Minpunten

- Niet geschikt voor beginners

Download de route

MTB-route Vijlen in het Limburgse heuvelland is 26 kilometer lang en telt zo'n 580 hoogtmeters. 

Download de route

 
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant