• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 10 november 2020

Met de camper op fietsreis: 6x goede redenen

Geen verre reizen of onontdekte cols. Deze herfstvakantie bleef het bij fietsen in eigen land. Geen ramp bleek achteraf. Ook in Nederland kun je fantastische fietsavonturen beleven. Zeker als je erop uittrekt met de camper. 
Met de camper op fietsreis: 6x goede redenen
Met de camper op fietsreis: 6x goede redenen

Plannen waren er genoeg voor de herfstvakantie. Op de shortlist prijkten onder andere het rijden van de Strade Bianche in Toscane, een meerdaagse MTB-tocht door de Alpen en in het spoor van de klassiekers dokkeren over de kasseien van Noord-Frankrijk en Vlaanderen. Dat we uiteindelijk in Drenthe en Overijssel belanden, komt niet door een verkeerde afslag maar door corona. Achteraf niet erg, want Nederland is een prima en een verrassend veelzijdige bestemming. We hebben een uitgebreide fietsinfrastructuur, zowel offroad als op het asfalt, en prima voorzieningen. Om het toch een tikkie anders te doen, gingen we op pad met de camper. Ik leg je uit waarom dat zo leuk is.

De voordelen

We gingen een weekje op pad met een camper van Topcamper verhuur. De verhuurder, zelf fanatiek fietser, heeft een vloot met kleine, grote en heel grote campers. Wij huurden deze 4-persoonscamper, haalden ‘m op in Arnhem en ontdekten de voordelen.

1. Neem al je spullen mee

Klinkt misschien herkenbaar: vroeger crosste ik met een volgestouwde, uitpuilende auto het land door. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming, ontdek je vervolgens dat je schoenen nog thuis staan of toch de fietspomp bent vergeten. Dat probleem had ik bij de camper niet. Je hebt enorm veel ruimte om alles wat je nodig hebt voor jouw fietsreis mee te nemen. Bovendien kun je alles overzichtelijk ordenen, omdat er enorm veel opbergmogelijkheden zijn. Zo had ik een luikje voor mijn schoenen, kastje voor de kleren en ik had zelfs een aparte lade voor de binnenbandjes. 

Eenvoudig al je spullen en fietsen mee op vakantie

2. Je hebt enorm veel vrijheid

Door programma’s als ‘We zijn er bijna’ hebben sleurhutten en campers een ietwat stoffig imago. Dat terwijl de camper een bijzonder handige en avontuurlijke manier is om het land te verkennen. Ben je een plek zat? Schroef dan de luifel naar binnen, pak je campingstoeltje in en start de motor. Op naar de volgende bestemming. Die mobiliteit geeft een enorm gevoel van vrijheid.

3. Je bent flexibel

Nederland telt ruim 2.000 campings en camperplekken waar je terecht kunt. Je bent dus nooit ver verwijderd van die mooie klim of gave mountainbikeroute. Ga je buiten het hoogseizoen op vakantie? Dan is reserveren vaak niet eens nodig; er is plek genoeg. Zo kun je van dag-tot-dag bepalen wat de volgende fietsspot wordt. Heb je goede benen? Pak dan een zware route. Zit het tegen? Kies dan een eenvoudige route.

Dichtbij de route, in dit geval die van Rijssen

4. Je leeft als een prof

Gedurende een week waan ik me Mathieu van der Poel. Niet omdat ik zijn superieure benen heb, maar omdat hij in het veldrijden ook overal met zijn eigen camper naar toe trekt. Na een zware rit spring je gelijk onder de douche (is krap, maar wel lekker warm), pak je een lekkere kop koffie of welverdiend biertje én maak je een broodje knakworst op je gaspitje. Ideaal! 

Leven als een prof, maar wel zelf je fiets schoonmaken

5. Je hebt (als je het slim speelt) een voordelige vakantie 

Omdat je een keuken en slaapplek op wielen hebt, kun je op veel kosten besparen met een camper. Overnachten op een camping of op speciale camperplekken kost vaak niet meer dan twee tientjes. Daarvoor heb je dan vaak gratis Wi-Fi, sanitair en stroom. Vergeet in je berekening niet de huur van de camper mee te nemen.  

6. Je vakantie is coronaproof

Een extra voordeel in deze periode is dat een camperreis volledig coronaproof is. Je hoeft weinig in contact te komen met anderen. Je hebt immers je eigen keuken en sanitair én je slaapt in je ‘eigen’ bedje. 

Waar moet je op letten bij het huren van een camper?

Het keuze is reuze. Je kunt een camper huren bij een groot verhuurbedrijf, maar ook bij mensen die hun eigen voertuig verhuren. Lees de voorwaarden goed door, kijk wat er verzekerd is én hoe hoog je eigen risico is. 

Kijk daarnaast wat je wilt huren. Wij waren dik tevreden met onze compacte 4-persoonscamper: eenvoudig te besturen en geen extra rijbewijs nodig. Is je camper zwaarder dan 3.500 kg? Dan heb je een camperrijbewijs nodig. Zo’n zware camper leek ons niet nodig. Zo’n kasteel op wielen verpest toch een beetje het gevoel van avontuur. 

Waar gaat de reis heen? 

Normaal gesproken kun je vanuit Nederland prachtige plekken bezoeken met de camper. Wat dacht je van een weekendje Eifel of een midweekje Ardennen? Met corona is dat nu niet mogelijk. Maar ook in Nederland kun je je prima vermaken. Van de heuvels in Zuid-Limburg, tot aan de Drentse Natuurparken. Genieten van eindeloze polderlandschappen in Friesland tot dokkeren over kasseien in Zeeland. Op zoek naar inspiratie? Neem dan een kijkje in ons online magazine of zoek een route op ons routeplatform.

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant