• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 4 juni 2020

Magisch Mallorca

Mallorca staat bekend als hét fietseiland dat elke racer eens onder zijn wielen moet nemen. Maar wie het asfalt verlaat, trakteert zichzelf op lange keiige klimmen en stoere downhills. Christine Ros ging op avontuur vanuit het pittoreske Alaro.
Magisch Mallorca

Eenmaal uit het vliegtuig, palmbomen voor mijn neus en de zon op mijn huid, slingert Ed Claassens van Bike Villas Mallorca mij naar één van zijn prachtige landhuizen, gelegen op de zuidelijke flanken van Mallorca’s massieven: Alaró. Een klein pittoresk dorpje met smalle steegjes.

Ik ben voor zonsopgang opgestaan, maar kan het niet over mijn mountainbikehart verkrijgen om de gemiste uren slaap in te halen. Ik sleutel mijn Fuel Ex in elkaar, scoor een broodje ‘Fabian Cancellara’ (met avocado) en een cappuccino bij koffie- en bike bar Cycling Planet en start een route die ik van internet heb geplukt.

Een weg banen tussen de olijfbomen

Een megamooie offroad klim richting Castell d’Alaró schiet onder mijn wielen weg. Het tempo van mijn pedaalslagen trekt her en der wat geklap van wandelaars en met het uitzicht over de Oriënt-vallei - in de verte zelfs de baai van Palma - voel ik me als een God in Spanje. Eenmaal boven start, zoals dat gaat met boven komen, de afdaling.

Waar racefietsers in de afdaling op het gladde asfalt op adem kunnen komen, begint bij mountainbiken het echte werk zodra de natural downhill wordt ingezet. Pas als je de skills hebt van een echte Redbull-racer kun je lukraak GPX-bestanden van internet plukken, bedenk ik me als ik met mijn billen achter het zadel en mijn ogen tot spleetjes geknepen tussen de olijfbomen, over grote keien, gegroet door wegspringende geitjes me een weg baan.

"Wat ben ik blij dat ik flatpedals mee heb genomen!"

Morgen, als ik met een gids op pad ga, doe ik mijn kneepads om. De losse ondergrond en rotsformaties hebben me verrast en vragen om een fully. En, als de Serra de Tramuntana, zoals de ongerepte bergketen langs de noordwestkust heet, met toppen tot 1.445m voor je ligt, is een gids een aanrader.

Alleskunner op wielen

De goedlachse expat Taco komt mij de volgende ochtend ophalen bij de Bike Villa, een groot fietsvriendelijk verblijf met een perfecte uitvalsbasis voor elke wielerliefhebber. Taco’s eigenlijke naam is Jorge, maar door mijn slechte Spaanse tongval en zijn Mexicaanse achtergrond krijgt deze alleskunner op wielen een alias. Enthousiast als Taco is wil hij mij het liefst alle mooie plekjes laten zien, te beginnen bij Bunyola, waar een uitdagend avontuur start met de klim van de Penyal d’ Honor (813m). 

"Wat begint met een gravelhelling verandert gaandeweg in een rocky route, die al je aandacht opeist"

Wielrenners hebben we aan de voet al achter ons gelaten, we hebben de berg en het bos voor onszelf. Drieëntwintig haarspeldbochten later nemen we even de tijd om op het randje te zitten van de steile kalkstenen rotswand. Met een uitzicht als uit een prentenboek trekken we onze kniebeschermers aan om de eerste sectie te trotseren. ‘The goat’, meent Taco. “The second one will be the bosque encantada or magic forest called.’’ En aan de laatste geeft hij de naam ‘scones’. Perfect gekozen titels, kom ik al snel achter. 

We starten met een steile stenen helling. Ruig, maar een o zo leerzaam speelveld. Mijn focus ligt steeds vijf meter voor me om een rijlijn te zoeken. Als we het ‘magic forest’ in schieten heb ik de smaak te pakken, voel me comfortabel op mijn fiets, polijst ik elke bocht mijn skills bij en heb ik ook nog tijd om van het decor te genieten. Nog nooit zag ik zulke grote en zo veel olijfbomen bij elkaar.

Vijftig tinten turquoise roepen ons

Elke twintig kilometer prijs je jezelf gelukkig met 1.000 hoogtemeters slalommend stijgen en hetzelfde aantal mountainbike waardig afdalen tot zeeniveau. Letterlijk. De volgende tocht in de regio Esporles ontvouwt zich namelijk de Balearische zee al als we het hoogste punt hebben bereikt. Het is zo imposant om vanaf een bergtop op het strand te kijken. Vijftig tinten turquoise blauw roepen ons. Hebberig naar het avontuur stuur ik achter Taco aan. Alle geitenpaadjes weet hij te vinden. 

"Mallorca heeft voor elk niveau genoeg te bieden, ook beginners kunnen hun geluk niet op"

Maar vandaag schotelt Taco een fysiek en mentaal juweeltje voor. Met een panorama op oude vissersdorpjes versla ik de rotsen, trotseer de hindernissen en lach de finish tegemoet. Voldaan parkeer ik mijn mountainbike bij de villa. De koelkast is gevuld, het zwembad lonkt en de zonsondergang zet het Tramuntana-gebergte in lichterlaaie.

Ik trek 'una cerveza' uit de koelkast en rustend op het balkon buig ik me over het routenetwerk om alvast een plan te maken voor morgen. Met een biertje in mijn hand, mijn mountainbike in de startblokken en een schouwspel van kleuren die de laatste uren van deze dag aankondigt, kan ik vannacht alleen nog maar dromen van meer mountainbike avonturen op Mallorca.

Accommodatie en routes

De Bike Villas van Ed en Wies Claassens liggen strategisch aan het grootse fietsnetwerk voor zowel racefiets, gravelbike als mountainbike/ enduro. Centraal op het eiland, aan de voet van het Tramuntana-gebergte, in een dorp en/of vlak bij zee. Ed en Wies stellen GPX-routes beschikbaar, zorgen voor huurfietsen van goede kwaliteit en werken samen met een aantal kundige en enthousiaste gidsen die op elk niveau voor uitdaging en fun zorgen.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant