• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 19 augustus 2022

Ledenevent: In het wiel van Hennie Kuiper

De geboortegrond van Hennie Kuiper in Denekamp, Erve Kuiper, vormt de locatie voor een exclusieve dag met de Twentse wielerlegende. Na een gezamenlijke fietstocht en rondleiding door Hennie Kuiper's museum keerden de tien leden tevreden huiswaarts.
Ledenevent: In het wiel van Hennie Kuiper

Hennie Kuiper, wie kent hem niet? In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw won hij zo’n beetje alles wat er te winnen viel, behalve de Tour de France. De gele trui heeft hij nooit om de schouders gehad, maar van de vijf grote wielerklassiekers wist hij er vier te winnen en daarmee is hij nog steeds de enige Nederlander die dat gepresteerd heeft. 

Voor Hennie Kuiper is 2022 een bijzonder jaar, want op 7 september is het precies vijftig jaar geleden dat hij het goud binnensleepte op de Olympische Spelen. Door deze overwinning kon hij in datzelfde jaar zijn handtekening onder een profcontract zetten. In Denekamp is dan ook een speciale expositie samengesteld over zijn imposante carrière.

Hennie's rondje

Na een kop koffie met Twentse krentewegge vertrekken we voor een toer door het Twentse land. De thermometer tikt al de 27 graden aan, maar dat deert Hennie helemaal niet. In zijn retro NTFU-outfit gidst hij ons door zijn trainingsgebied waar hij elke bobbel en bocht kent, zorgt ervoor dat iedereen aan de beurt komt om een praatje met hem kan maken en trapt tegelijkertijd gestaag door.

Presentatie en rondleiding museum

Bij terugkomst laten we ons de lunch op het schaduwrijke terras van Erve Kuiper uitstekend smaken. Als de calorieën zijn aangevuld, nodigt de wielerlegende ons uit voor een presentatie over zijn roemrijke carriere en een rondleiding door het museum. Eenmaal op zijn praatstoel rakelt hij de ene na de andere humoristische anekdote op. De deelnemers hangen aan zijn lippen.

In deze expositie vind je oneindig veel attributen uit zijn imposante carriere, zoals de fiets waarmee hij Parijs-Roubaix ooit won en de tweewieler die hij gebruikte in zijn eerste jaar als amateur. Bijzondere wielershirts, bekers, vaantjes, foto's, bidons, boeken, schilderijen, etc. Het geeft een mooi beeld hoe de wielersport er in die tijd uitzag. De tijdlijn van maar liefst elf meter lang beschrijft zijn complete wielerleven.

Tevreden deelnemers

De deelnemers waren onder de indruk van de makkelijk benaderbare Hennie Kuiper en vroegen hem dan ook het hemd van het lijf. Na een afsluitend drankje keerden de tien mazzelaars heel tevreden huiswaarts. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Voordeel van jouw lidmaatschap

Wil jij ook naar zo'n exclusief event, uitsluitend voor NTFU- en FietssportPLUS-leden? Dit najaar organiseren we er nog twee. Houd daarvoor onze online kanalen in de gaten.

Word FietssportPLUS-lid
Wilma Vorselman
Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant