• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 18 oktober 2018

Klimmen op een Drentse col

Dit weekend gaat het klimparkoers op dé afvalberg van Drenthe open: de Col du VAM. Drie geasfalteerde klimroutes en zelfs een uitdagende kasseienstrook liggen voor je klaar.
Klimmen op een Drentse col

De Col du VAM, met 56 m boven NAP het hoogste punt in de provincie Drenthe, ligt vlakbij de dorpen Drijber en Wijster en grenst aan het natuurgebied het Oude Diep. In het herinrichtingsplan van het voormalige VAM-afvalverwerkingsgebied werden drie geasfalteerde klimroutes en één afdaling opgenomen van in totaal 2,1 km lang. 

Koersen op kasseien

Met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% krijg je het daarbij aardig voor de kiezen en op de meest noordelijke route vind je zelfs een 160 m lange kasseienstrook van 15%. Daar ga je de kuiten wel even voelen! Aan de veiligheid is ook gedacht; op het gehele parcours geldt eenrichtingsverkeer.

Ook voor offroad

Het project liep meer dan een jaar vertraging op, omdat er twijfel was ontstaan of het asfalt wel goed zou kunnen hechten aan de ondergrond. Na nader onderzoek kon eind augustus de aanleg van de routes toch starten. Mountainbikers kunnen volgend voorjaar ook naar Wijster afreizen, want dan moet het mtb-parcours, dat ontwikkeld wordt in samenspraak met lokale wielerverenigingen, klaar zijn.

Meer info over de Col du VAM, zoals waar je het beste kunt parkeren en gpx-routes ernaartoe, vind je op de site van Op Fietse

 

Klimmen op een Drentse col
Wilma Vorselman
Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant