Routes + Reizen Gewijzigd op 20 juli 2017

Klimmen en dalen in de Chiltren Hills

Zo'n 100 km ten noordwesten van Londen liggen de Chiltern Hills, een paradijs voor wielrenners. Stevige beklimmingen, technische afdalingen en mooie vergezichten. Ik ben op vakantie in de regio en heb, vanzelfsprekend, mijn fiets meegenomen.

Klimmen en dalen in de Chiltren Hills

Toegegeven, Engeland is niet de meest voor de hand liggende keuze voor een fietsvakantie. Zelfs in de zomer telt het land zo’n 11 tot 13 regendagen per maand en je zult de bestemming niet of nauwelijks terugvinden in brochures voor fietsvakanties. Hoe kom je daar dan terecht? Nou. Op bezoek bij vrienden. Kun je net zo goed de fiets meenemen, toch?

Auto & ferry

Ik vertrek vroeg in de ochtend, racefiets op de trekhaak, richting het Franse Duinkerken waar ik de ferry richting Dover pak. Eenvoudig en snel. Binnen twee uur sta je aan de overkant van het kanaal. Ook de prijs valt reuze mee. Voor één auto, incluis twee personen, betaal je zo’n € 120. Vanuit Dover is het vervolgens nog anderhalf uur rijden naar onze verblijfplaats Quainton. Althans als je je trip goed voorbereid – wat wij nalieten – en niet in Londense spits terecht komt. Dat verdubbelt je reistijd.

Maar goed, 3 uur later arriveren we bij onze Engelse vrienden in het plaatsje Quainton. Een klein dorpje met amper 1.000 inwoners. Quainton ligt zo’n 70 km ten noordwesten van London en 25 km van de Chiltren Hills, waar ik gedurende twee dagen mijn rondjes fiets. Ik verblijf in de boerderij van mijn vrienden. Een mooi optrekje met een gigantische lap grond waar zelfs de koning jaloers op zou zijn. De boerderij ligt aan een smalle landweg in de middle-of-nowhere. Weinig verkeer, ideaal!

Glooiend heuvellandschap

Na een goede nachtrust vertrek ik de volgende dag met mijn persoonlijke gids Trefor voor een lange rit door het gebied. Het is er schitterend. Een glooiend landschap met de karakteristieke stenen muurtjes, smalle verkeersluwe landweggetjes en veel groen. De eerste kilometers zijn eenvoudig. De route loopt  continue omhoog en omlaag zonder echt steil te zijn. Wanneer je slim schakelt en op de juiste momenten trapt, blijf je in een flow en hoef je nauwelijks te werken voor een gemiddelde van 35+. Zo pak je stiekem veel hoogtemeters zonder uitgeput te raken.

Na een kleine 20 km verandert het landschap. De heuvels worden hoger en de klimmen langer en zwaarder. We zijn in de Chiltern Hills. De uit krijtsteen bestaande heuvelrug is zo’n 74 km lang en 18 km breed en ligt tussen Oxford en Londen. Daar begint het feest. Geen meter is vlak en we moeten flink aan de bak. 

Klimmen en dalen in de Chiltren Hills

"Het hellingspercentage op Kop Hill loopt op tot rond de 20%"

Na een korte break vervolgen we onze weg om na een aantal kleine heuvels aan te komen bij de beproeving van de dag: Kop Hill. Startend in het plaatsje Princes Risborough, rijd je in zuidelijke richting op New Road, totdat je links Kop Road opslaat. Dit stuk is nog niet steil. Dat is maar goed ook. Je kunt nog wat snelheid maken voor de stukken die gaan komen. Het hellingspercentage op Kop Hill loopt namelijk op tot rond de 20 (!) %. De klim is in totaal 1,9 km lang en je overwint 142 positieve hoogtemeters met een gemiddeld hellingspercentage van 7%. Ter vergelijking: op de befaamde Cauberg in het Zuid-Limburgse Valkenburg  overwin je in 0,7 km ‘slechts’ 58 hoogtemeters.

En weer door… Het zwaarste deel van de route zit er op verzekert Trefor mij. Hij heeft gelijk. Hoewel de route nog wel een aantal heuveltjes bevat, kom ik deze makkelijk op met de snelheid die ik in de afdaling pak.

Cracks & putholes

Het klimmen vraagt veel energie. Ik merk echter dat er nog iets is wat me uitput. De continue focus op de weg. De Britse wegen lijken in de verste verte niet op de strak geasfalteerde fietspaden in Nederland. Het asfalt ‘loopt’ minder lekker en zit op sommige plekken vol met scheuren en ‘potholes’. Mijn advies: kies voor een brede band voor meer comfort. Daar heb je profijt van tijdens een ‘bumpy ride through the English countryside’.

Voor wie?

De Chiltern Hills zijn een paradijs voor wielrenners. Stevige beklimmingen, technische afdalingen en mooie vergezichten. Ben je uitgekeken op Zuid-Limburg of de Ardennen (lijkt me sterk, maar een beetje afwisseling is fijn). En is het echte hooggebergte nog te hoog gegrepen? Dan kan Engeland zomaar jouw volgende bestemming zijn.

 

Beeld: Chiltern 100

Bart van de Vossenberg

Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant

Chiltern 100 Cycling Festival

In het tweede weekend van juli vindt het Chiltern 100 Cycling Festival plaats. Naast activiteiten en entertainment voor de hele familie kun je drie uitgezette routes fietsen. De langste: 100 miles, ofwel ruim 160 km over deze Engelse heuvelrug.

Tell me more
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen