• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 26 maart 2021

Kleurcodes voor moeilijkheidsgraad MTB-routes in de maak

Wielersportbond NTFU ontwikkelt een landelijk systeem dat de moeilijkheidsgraad van MTB-routes aangeeft. Net zoals in de skigebieden, geven kleuren aan hoe technisch de route is.
Kleurcodes voor moeilijkheidsgraad MTB-routes in de maak
Kleurcodes voor moeilijkheidsgraad MTB-routes in de maak

Naar verwachting kun je eind van dit jaar MTB-routes kiezen die passen bij jouw niveau. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. Op groene routes zullen weinig singletracks voorkomen en deze zijn dus prima als je een beginner bent. Rode en zwarte routes komen niet vaak voor in Nederland, maar de ervaren mountainbiker die hier specifiek naar op zoek is, weet straks meteen waar ‘ie moet zijn. Zo wordt elke type mountainbiker serieus genomen én draagt het classificatiesysteem bij aan de veiligheid op de routes. De kans dat je onverwacht north shores en rock gardens tegenkomt, wordt namelijk een stuk kleiner.

Nieuwe bordjes voor moeilijkheidsgraad

Via de website van de route of op het informatiebord bij het startpunt kun je straks zien wat het technisch niveau van de routes is. Onderweg geven nieuwe gekleurde bordjes langs de route de moeilijkheidsgraad aan. Een route heeft één kleur voor de moeilijkheidsgraad. Parallelle paden met een afwijkende moeilijkheidsgraad worden afzonderlijk uitgepijld met de betreffende kleur. Een route kan dus bijvoorbeeld de kleur blauw hebben, met rode en zwarte parallelle paden. 

Kleurcodering versus bewegwijzering

Je vindt de nieuwe bordjes straks onder de bestaande bordjes met het internationale MTB-teken. Borden met dit teken – de driehoek en twee rondjes – zijn de bewegwijzering van de route. Volg je goed de kleurcodering en bewegwijzering, dan voorkom je als beginner dat je onverwacht op een technisch zware route komt. Andersom geldt: wil je meer airtime, dan kom je gegarandeerd jumps en drop-offs tegen.

In de zomer eerste routes met kleurcodering

Wielersportbond NTFU werkt samen met IMBA Europe, Tracks&Trails en de Expertgroep MTB aan het classificatiesysteem. Om het voor mountainbikers zo duidelijk mogelijk te maken, streeft NTFU naar een landelijk systeem. De verwachting is dat deze zomer de eerste routes de nieuwe bordjes gaan gebruiken en dat binnen twee jaar het systeem per regio of routenetwerk verder wordt uitgerold. 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant