• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 4 juli 2019

Jouw eerste Touretappe

Altijd al eens in het spoor van de Tour de France willen fietsen? Daarvoor hoef je dit jaar niet helemaal naar Frankrijk, want het gebied rondom Brussel vormt het decor tijdens de eerste etappe. Op naar Vlaams-Brabant!
Jouw eerste Touretappe

Welkom in Overijse. Vanaf dit slaperige dorpje in Vlaams-Brabant, ten oosten van Brussel, is het op de kop af nog 30 km tot aan de meet. Dit weekend, de dag na de eerste etappe van de Tour de France, zal de Tourkaravaan dit Belgische plaatsje achter zich hebben gelaten. 

Geloei en getoeter

Niet langer drommen de mensen langs de kant van de weg, reikhalzend naar een glimp van hun favoriete renner. Zal de harde muziek van de reclamekaravaan, het geloei van de politiesirenes en het onophoudelijke getoeter van de volgwagens zijn verstomd. Alleen de wit gekalkte leuzen op het wegdek herinneren nog aan het voorbijrazende peloton.

Brede banden

Gebleven zijn de stamkroegen, met op de tap het ambachtelijk gebrouwen bier uit één van de plaatselijke brouwerijen. En het slechte wegdek, met bijbehorende gaten en kuilen. Wie besluit om hier te gaan fietsen doet er verstandig aan om brede banden om de velgen te leggen en de bandenspanning zo laag mogelijk te houden. Dat extra rubber is geen overbodige luxe, zeker daar waar het asfalt overgaat in kinderkopjes. De beruchte kasseienstroken. Dokkerend over de gladde stenen waan je jezelf heel even in een andere klassieker.

Holle wegen

Niet alleen de staat van het wegdek vormt een uitdaging voor ons Nederlanders, ook het feit dat het hier nergens vlak is. Toegegeven, dit gebied kies je niet uit voor een hoogtestage, maar het is heuvelachtig genoeg om de beenspieren eens flink wakker te schudden. Sommige klimmetjes zijn werkelijk om in te lijsten.

Links en rechts van je rijzen dicht begroeide muren op, holle wegen, in ons eigen land een zeldzaamheid. Alsof je omhoog klimt langs gesloten, groene gordijnen. En wanneer die gordijnen aan het eind van de helling open schuiven, wordt je beloond met een prachtig uitzicht over een weids landschap.

"De door de landerijen slingerende wegen zijn op wat landbouwverkeer na zo goed als verlaten"

Welkom in Vlaams-Brabant. Wanneer jij hier fietst, zal het wielercircus al lang en breed zijn verder getrokken maar blijven de golvende akkers en weilanden, afgewisseld door bos. En de serene rust. De Europese hoofdstad is hier dichtbij, maar tegelijkertijd ver weg. De door de landerijen slingerende wegen zijn op wat landbouwverkeer na zo goed als verlaten.

Landerijen met asperges, bloeiend koolzaad, fruitbomen of wijnranken. In Vlaams-Brabant zijn wijnboeren gevestigd, die van de druiven schuimwijn maken. Wijn met bubbels, niet voor in je bidon, wel voor bij het eten. Want hé, al die verstookte calorieën moeten natuurlijk wel weer worden aangevuld. 

Een prachtig decor

Dat is bij onze zuiderburen geen straf, hier schuif je met plezier aan tafel om vervolgens met een voldaan gevoel je weg te vervolgen. Een weg, gebaand door het profpeloton, maar gelukkig nog niet uitgesleten. Het decor staat. Een prachtig decor voor jouw eerste etappe.

Ook fietsen in Vlaams-Brabant? In het spoor van Sven Nijs of Eddy Merckx? Zie Toerisme Vlaams-Brabant en Cycling Flanders

Vind je eigen Grote Ronde op onze toertochtenkalender

Op Fietssport vind je de complete kalender van de NTFU met ruim 2.500 toertochten voor racefiets en mountainbike. Fiets mee en ontdek nieuwe routes en bijzondere plekken!

Allez!
Maarten 't Hoen
Door Maarten 't Hoen

Mateloos geboeid door de techniek van racefiets en mountainbike. Een echte materiaalfreak.

Dit vind je misschien ook interessant