• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 8 mei 2023

In Ticino snappen ze het goede leven

De bourgondiër in ons wil op vakantie naar mediterrane landen met een fijn klimaat en heerlijk eten, terwijl de fietser in ons watertandend naar plaatjes van Zwitserse berglandschappen kijkt. Een dilemma, tot voor kort. Nu is Ticino in ons leven.
In Ticino snappen ze het goede leven
In Ticino snappen ze het goede leven

Ticino is niet alleen het zuidelijkste, maar ook het warmste en zonnigste Zwitserse kanton. ‘s Ochtends trek je hier op je racefiets, mountain- of gravelbike de imposante bergen in en beleef je een ongerept Alpenland zoals je het van de foto’s kent. Na terugkomst wissel je je fietskloffie in voor een zwembroek, ga je op het strand van een van de Lago’s liggen en dagdroom je met de zon op je huid alweer over de fietsdag van morgen.

Ja, fietsen in Ticino is alsof je als kind de snoepwinkel inloopt en van je ouders het ondenkbare hoort: je mag het allemaal.

Dáárom naar Ticino

1. Boordevol fietsmogelijkheden.

Racen, gravelen, mountainbiken, het kan hier allemaal. En waar sommige Zwitserse regio’s alleen in de zomer het bezoeken waard zijn, biedt Ticino in elk jaargetijde fietsgenot.

2. Het beste van beide werelden.

Het eten, de espresso en het klimaat zijn van het niveau Zuid-Europa, de  bergen en de voorzieningen zijn zo Zwitsers als een zakmes. Wat wil je nog meer?

3. Goed en groen bereikbaar.

Fietsen mag dan duurzaam zijn, een ouderwetse benzinebak is dat niet bepaald. Gelukkig is de treinverbinding erg goed. Vertrek je in Amsterdam, dan sta je iets meer dan 10 uur later met je voetjes in het Lago.

Ons allergelukkigste momentje

Als we op dat terras aan het meer toch nog een tweede espresso bestellen. We hebben een flinke fietsdag voor de boeg, maar wie doet ons wat?

Favoriete…

…beklimming

De Monti della Gana vanuit Cugnasco, waar de bomen je op warme dagen van aangename schaduw voorzien. 

…afdaling

Weinig lekkerder dan 24 kilometer cruisen terwijl je praktisch geen trap verricht. Ga zeker de Passo dello Scopello af, richting een verkoelend Lago Maggiore.

…lokale biertje

Wij zijn fan van Birra Bozz en Rud Bir. Van dat tweede merk dronken we de 6612 Bionda, een blond biertje dat op warme dagen perfect tot z’n recht komt.

…lokale gerecht

Torta di pane is een broodcake die men als dessert serveert. Het ontstond ooit als manier om restjes te gebruiken, en kan worden bereid met allerlei ingrediënten. Van amaretti-koekjes tot noten en van marsala tot grappa.

…uitzichtpunt

Ons zicht op het meer als we de Alpe di Neggia beklimmen. Onze hartslag komt niet onder de 180, en dat komt vast door de schoonheid van de omgeving. Toch?

…uitstapje zonder fiets

De Ghisla Art Collection is een bijzonder museum, van de binnen- en de buitenkant.

Je bezoek zeker waard

Op Ticino raak je niet snel uitgekeken, en dat komt niet alleen door alle prachtige wegen, paden en trails. Laat je bijvoorbeeld verwennen in een spa, geniet van panorama-vergezichten of pak een bootje naar de eilandjes in Lago Maggiore. Deze dagbestedingen raden we je zeker aan:

Eten en drinken

Het is niet makkelijk om op culinair gebied een favoriete Zwitserse regio aan te wijzen, en bovendien volledig subjectief. Maar als fietsers met een voorliefde voor koolhydraatrijke gerechten slaan wij Ticino hoog aan. Nu is lekker en voedzaam eten belangrijk, maar zeker op vakantie stellen wij ook hoge eisen aan de locatie. En laat Ticino daar nou net in uitblinken. Hier zit en eet je prinsheerlijk:

Slapen

Wij hebben zo vaak op een hotelontbijt van crackers met jam moeten fietsen dat we inmiddels wel beter weten. In Ticino maken ze het ons gelukkig makkelijk. Sommige hotels dragen een zogenaamd Swiss Bike Hotel-label. Zulke hotels garanderen je onder andere een royaal ontbijt, een fijne fietsenstalling en personeel met verstand van fietszaken. In deze twee hotels doe je met een gerust hart je ogen dicht:

Fietsenzaken

Routes

  1. Door de Cannobina-vallei in Ticino
  2. Over bergtrails in Ticino
  3. Landinwaarts vanuit Locarno in Ticino

Terug naar Ontdek Zwitserland.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant