Routes + Reizen Gewijzigd op 4 oktober 2016

In het spoor van wereldkampioenen

Hoe komt het dat Zwitserland de bakermat is van menig wereldkampioen mountainbiken? Het antwoord is vanzelfsprekend. Dat merken Pepijn Heemskerk en Coen Geuzendam tijdens hun biketrip in het Zwitserse Surselva.

In het spoor van wereldkampioenen

'Ja, zo'n reisje langs de Rijn, Rijn, Rijn.’ Na de brug in Ilanz wordt onze zang overdonderd door de kolkende watermassa van de Rijn. Hier in Surselva nog een woeste rivier, indrukwekkend azuurblauw. De MTB-route langs de Rijn lijkt eerst nog op een snelle veldtoertocht. Maar al snel vraagt het op-en-neergaande wortelpad onze volle concentratie. We rijden het trainingsrondje van Nino Schurter en Ralph Näf. Beide locals zijn wereldkampioen mountainbiken.

Flowtrails en moeilijke passages

De track vervolgt in heerlijke flow trails tot we de Rijn tussen twee grote bergwanden zien verdwijnen in het bergmassief. Voor ons is de enige weg omhoog. Langzaam maar gestaag klimmen we via de endlose Aufstieg door de bossen naar Murschetg. Op de pas aangekomen worden we verwelkomd door twee mannen op een bankje: het supportershonk van Nino en Ralph, mét dieptezicht op een ruige afdaling. Ze informeren uitgebreid naar onze nationaliteit en bike skills. Als stoere reactie pakken we de korte dus moeilijke variant bergafwaarts. Al snel valt het kwartje over het waarom achter het gesprek. In rap tempo volgen switchbacks, steile trappen en drop-offs elkaar op. We komen de trail met kokende remmen beneden. Pfff… straks maar eens op YouTube kijken hoe Nino deze trail neemt.

"Als stoere reactie pakken we de korte dus moeilijke variant bergafwaarts."

Gemütlich tochtje

Voor vandaag stelt ons hotel een “gemütlich” tochtje voor. De ronde naar de watervallen bij Lago Pigniu past wel bij deze beschrijving. Via de MTB-route 213 dalen we over bergweggetjes tot aan de Rijn waar we dit keer aan de noordzijde omhoog gaan. De klim loopt in een stralende zon naar het bergdorpje Puii. Klanken van de plaatselijke fanfare brengen ons in de juiste klimcadans. Na het bergdorp Puii nog drie haarspeldbochten tot de stuwdam van Lago Puii. Het schitterende bergmeer brengt ons plotsklaps in de hoogalpine wereld. Terwijl we maar op 1400 meter hoogte zijn. Aan de achterzijde wordt het meer begrensd door een loodrechte bergwand waar uit de hoeken stroompjes water vallen. Liggend op onze rug lijkt het een badkuip die overloopt.

We dalen via de singletrack langs het meer af. De track blijkt dit keer de goede keuze voor ons. Beheerst pakken we de moeilijke passages en komen na korte tijd op de 221 naar Andiast. Vanaf daar kunnen we de 225 weer oppakken naar Alp Dadens Sura. Bergdorpjes met zwart verweerde hooischuren versmallen de weg en ontnemen even het zicht op grijsgranieten toppen. Vooral Kistenstockli, een soort tafelberg blijft de aandacht trekken. De route gaat van asfalt over in een jeeppad en wordt steiler. We passeren een skistation en komen via een bergpaadje aan op de Alp. Door de wolken staan we kort oog in oog met de Kistenstockli. Dan gaat het wolkengordijntje dicht en wordt het koud. Voor ons het moment om naar beneden te razen richting Brigels. Aan de rivier komen we op een steil wandelpad. Koeien hebben van de kleiige afdaling een zompige Zwitserse gatenkaas gemaakt. Voor ons de uitdaging om zonder voetje aan de vloer af te glijden. De volgelopen banden komen langzaam weer op gang. Klodders klei vliegen ons om de oren. Dat wordt stevig boenen om gesoigneerd aan te kunnen schuiven bij het galadiner vanavond. Het dubbelleven van de mountainbikekampioen… 

Dit vind je misschien ook interessant

Op reis naar de Zwitserse trails?

Brigels ligt in Surselva, een berggebied, weg van het massatoerisme, in het Zwitserse kanton Graubünden. Het gebied kent veel uitgezette bikeroutes tussen het Rijndal en de omliggende bergketens. Het routenetwerk bevat routes voor ieder niveau.

Meer info
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen