• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 9 mei 2023

In de Alpes Vaudoises is de wielersport thuis

Als we één plek op de planeet moeten aanwijzen als thuisbasis van de wielersport, dan maakt Vaud in Zwitserland een goede kans. Niet alleen omdat de UCI hier gevestigd is, ook omdat zowat elke meter asfalt hier een lach op ons gezicht tovert.
In de Alpes Vaudoises is de wielersport thuis
In de Alpes Vaudoises is de wielersport thuis

Vaud, en dan specifiek het gebied dat Alpes Vaudoises heet, heeft twee gezichten. Het dal is lieflijk en zacht, met glooiende heuvels vol wijnranken. Duik de bergen in, en het landschap verhardt. Woeste wildernis doemt op, met reusachtige rotspartijen die je bewust maken van je eigen nietigheid. En, toch, als je op je laatste krachten de top van de zoveelste col bereikt, voelt het even alsof jij de natuur de baas bent.

Dáárom naar de Alpes Vaudoises

1. Volop klassieke cols.
Het gebied vormt niet voor niets een vast decor van grote wielerrondes als de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland. In 2022 kwam ook de ronde der grote rondes, de Tour de France, erlangs. 

2. Waanzinnige witte wijnen.
De druiven van de heerlijke Chablais-wijn groeien aan de voet van de Alpes Vaudoises, tussen Villeneuve en Bex. Zeker proberen, vóórdat je op de fiets stapt.

3. Ook per trein goed bereikbaar.
De treinreis van Amsterdam Centraal naar Aigle, aan de voet van de Alpes Vaudoises, kost je per hogesnelheidstrein niet meer dan 10 uur. 

Ons allergelukkigste momentje

Als onze fietscomputer 150.43KM aangeeft. Klaar zijn we. Klaar met onze tocht over prachtige Alpencols. En klaar voor een ijskoud pilsje.

Favoriete…

…beklimming
Wat ons betreft de Col de la Croix, vanuit Bex. 21,5 kilometer over allesbehalve geleidelijk terrein. Behoorlijk zwaar, dus. Maar ook behoorlijk mooi.

…lokale biertje
Ga eens langs bij Brasserie des Diablerets. De oprichter van dit sympathieke, kleinschalige biermerk ontvangt je met open armen.

…lokale gerecht
Papet Vaudoises, dat uit een mengsel van aardappelen en prei bestaat, gekookt in water en witte wijn . Waarschijnlijk is het nooit zo bedacht, maar zeker aangevuld met een dikke worst blijkt het optimaal fietsvoer.

…uitzichtpunt
Vanaf de Pont Turrian-hangbrug kunnen wij uren naar het snelstromende water kijken.

…uitstapje zonder fiets
In het natuurgebied Réserve de la Pierreuse kun je geweldig wandelen. Maar dan moet je je zadel wel zo lang kunnen missen.

Je bezoek zeker waard

Vaud zit vol verborgen parels. Naast de eerder genoemde Pont Turrian-hangbrug en Réserve de la Pierreuse raden we je aan om zeker een bezoek te brengen aan:

Eten en drinken

In Zwitserland eet je over het algemeen bijzonder goed en de Alpes Vaudoises vormen daar geen uitzondering op. En behalve de gerechten zijn ook de locaties vaak bijzonder appetijtelijk. Veel restaurants en cafés trakteren je hier op waanzinnige vergezichten. Hier vind je als fietser zeker wat je zoekt:

Slapen

Als fietser verlang je meer van je hotel dan als doodgewone toerist. In Zwitserland snappen ze dat maar al te goed. Daarom hebben ze het Swiss Bike Hotel-label in het leven geroepen. In Swiss Bike Hotels is het ontbijt royaal en de fietsenstalling ruim. Ook wijst het personeel je met alle liefde op de allermooiste routes in de omgeving. In de Alpes Vaudoises zijn dit Swiss Bike Hotels die we je zeker aanraden:

Fietsenzaken

Routes

Terug naar Ontdek Zwitserland.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant