• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 18 juni 2024

Hemels afdalen op de Plan de Corones

Hemels afdalen van een berg waar ooit een prinses gekroond werd. Het zou de openingszin van een reclametekst kunnen zijn, maar midden tussen de Alpen en Dolomieten kan het echt.
Hemels afdalen op de Plan de Corones

Volgens de legende dankt de berg Kronplatz (of zoals de Italianen zeggen: Plan de Corones) zijn naam aan Dolasilla, de prinses van het Fanen-volk. Na haar moedige en heldhaftige optreden tijdens een oorlog, zou dit de plaats zijn geweest waar de prinses door haar vader, de koning, gekroond werd.

Over de geloofwaardigheid van deze legende valt natuurlijk te twisten, maar een feit is dat deze koninklijke berg zich de laatste jaren tot een hotspot voor outdoor sporten heeft ontwikkeld. Centraal in het Noord-Italiaanse Pustertal gelegen, is het gebied door de lokale autoriteiten gekozen om het hele jaar door recreatieve activiteiten te faciliteren. Skiën, wandelen, paragliden en mountainbiken: de berg trekt buitensporters van divers pluimage. Helaas zorgt dit voor een ware kermis op de top van de Kronplatz, waar skiliften uit alle windrichtingen bij elkaar komen en – alsof het nog niet genoeg was – ook een restaurant, een soort kinderboerderij en het prestigieuze Messner Mountain Museum een plek hebben verworven. Een schril contrast met de sprookjesachtige legende die de berg zijn naam gaf.

 

Wetten der natuur

Maar Kronplatz kent nog een legende. Eentje die de harten van vele mountainbikers sneller laat kloppen en die de drukte bovenop de berg snel doet vergeten. Je zou hier namelijk kunnen afdalen zonder te remmen of bij te trappen. Een gewaarwording die de wetten van de natuur tart en een ware droom voor liefhebbers van het afdalen. We zochten én vonden deze heilige graal…

‘Yiiiiiihaaaa!’ – het kost moeite om ons enthousiasme in een van de vele bochten van de Furcia-trail binnensmonds te houden. Na enkele runs hebben we de smaak te pakken en weten we dat deze afdalingstrack tot en met de laatste meter briljant is aangelegd. Iedere bocht is komvormig en heeft een lange uitloop die uiteindelijk weer een stuk tegen de berg omhoogloopt, waardoor je snelheid vanzelf weer afneemt. We beginnen langzaam in de legende te geloven!

Voor de liefhebber zijn er drops, northshore, wortelsecties en sprongen om je tanden op stuk te bijten

De freeride-trails die op de verschillende flanken van de Kronplatz zijn aangelegd, zijn in dat opzicht uniek. Al vaak moest ik bij het zien of rijden van een trail aan een achtbaan denken, maar dit is de eerste keer dat de rijervaring het echte rollercoastergevoel benadert – en misschien wel overtreft. Wind door je haren, voelbare G-krachten en verassende, maar telkens opnieuw subliem aangelegde wendingen maken elk van de vier aangelegde afdalingen spectaculair. En voor de liefhebber zijn er alternatieve routes met drops, northshore, wortelsecties en sprongen om je tanden op stuk te bijten. Zo is de Herrnsteig-trail beslist niet alleen voor de heren weggelegd, maar je moet wel degelijk ballen hebben om alle varianten en optionele obstakels van deze afdaling te rijden.

Kronkelende vormen

Als je echter tijdens je verblijf hier alleen de aangelegde trails zou rijden, dan doe je het gebied toch echt te kort. Want wie een wandelkaart van de omgeving bekijkt, vindt talloze wandelpaden waarvan je, alleen al vanwege hun kronkelende vorm op de kaart, het water in de mond loopt. En die voorpret is meestal terecht. Wij reden onder meer de 3/3A vanaf de Furciapas en 8/12B/12 vanaf de top van de Kronplatz, en vonden parels van trails. Steil, technisch en met wortelpassages waar je U tegen zegt. Op sommige stukken volg je waterstroompjes die, haaks op de hoogtelijnen op de kaart, linea recta het dal in schieten.

 

Mocht je overigens de laatstgenoemde route nemen, plan dan je lunch bij de herberg Heidenberg, halverwege de afdaling. Traditionele knödel, apfelstrudel en andere Tiroler specialiteiten worden hier geserveerd bij een adembenemend uitzicht over het Pustertal. Want dit is nog iets waar deze regio om bekend staat: verwennerij van A tot Z. Hotels met uitgebreid saunalandschap en alle denkbare gemakken zijn hier de norm, en voor gastronomische hoogstandjes hoef je je hotel meestal niet eens te verlaten. Al zijn er genoeg toprestaurants te vinden in Bruneck en omgeving.

Indrukwekkend spectaculair

Kronplatz staat dus garant voor een droomtrip. Heerlijke trails, schitterende vergezichten, praktische liftverbindingen en comfortabele verblijfsmogelijkheden laten weinig te wensen over. De indrukwekkende Alpen liggen in het noorden aan je voeten, de spectaculaire Dolomieten in het zuiden. O ja, neem wel een stevige enduro- of freeridefiets mee, want op een XC-hardtail worden de meeste afdalingen hier een nachtmerrie. Of, zoals men in het Duits zegt, een Alptraum

Fietssport Magazine: inspiratie op je deurmat

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elke 2 maanden ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de branche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Meer info
Michel Romen
Door Michel Romen

Actief op mountainbike en trialfiets. Opgeleid mountainbiketrainer en auteur van het boek Bike Skills, een Nederlandstalig boek over rijtechniek op de mountainbike.

Dit vind je misschien ook interessant