• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 14 oktober 2021

Helden op de Champs-Élysées

De 32 deelnemers van de Road to Paris-reis, powered by Fietssport, kregen in drie etappes 580 kilometer en 4700 hoogtemeters voor de wielen. Inclusief hellingen uit de Tour de France en de Muur van Hoei in België. Een uitdaging van formaat.
Helden op de Champs-Élysées

Ruim dertig deelnemers gaan de uitdaging aan om naar Parijs te fietsen tijdens Road to Paris. Het peloton verzamelt zich in de vroege morgen van 2 september onder de startboog bij Van der Valk Hotel 's-Hertogenbosch - Vught. Doel: die andere boog in Parijs: de Arc de Triomphe. 

De deelnemers hebben uiteenlopende achtergronden. Van de fietsende broers Rob, Tom en Peter van Dijk uit Utrecht tot het sportieve echtpaar Piet en Carolien Hoogesteger uit Zeeland en kilometervretende nestor Gerard Koorevaar uit Gelderland. 

Gehuld in Fietssport-tenue vormen de deelnemers een eensgezind peloton, een prachtig gezicht. De stemming is opgewekt. Voor velen is dit het hoofddoel van het seizoen. De weersvoorspelling kan bijna niet beter, met temperaturen rond 25 graden en een noordenwind die ons richting Parijs blaast. Dat kan bijna geen toeval zijn!

Goed verzorgd

Road to Paris is de eerste fietsreis die Mark Wijffelman en ik namens Biketrips organiseren in samenwerking met Fietssport. Een tocht van Den Bosch naar Parijs in drie groepen onder begeleiding van NTFU-gecertificeerde wegkapiteins. Insteek: een groepsprestatie neerzetten met een groot saamhorigheidsgevoel. 

Met bevoorrading door Mark en vriendin Amy vanuit de volgauto, technische ondersteuning van Cyclon-mechanieker Fré Hendriks en bagagevervoer door Jurre van Alten van Wielerbus

Over een parcours met goede flow door enkele van de mooiste landschappen in Brabant, België en Noord-Frankrijk. Van de bosrijke Kempen in Brabant tot glooiend Haspengouw en de heuvelachtige Champagnestreek bij Reims.

Geduldig wachten

Wegens de pandemie moesten we de reis helaas tot twee keer toe uitstellen. Maar het lange wachten wordt op 2 september dan eindelijk beloond. In drie groepen verlaten we Den Bosch met op de achtergrond de Sint-Janskathedraal. 

De eerste etappe telt 240 km en 1000 hoogtemeters met finish in Dinant diep in de Ardennen. Veel deelnemers hebben nog nooit zover gefietst en verleggen vandaag al hun grenzen. Gelukkig bieden twee bevoorradingsposten en een culinaire lunch voldoende brandstof.

Vlak over de grens wacht de eerste attractie: Fietsen door de Bomen. Na de lunch bezorgen de landwegen door de heuvelachtige fruitgaarden in Haspengouw alvast een vakantiegevoel. 

Dan volgt de grootste horde van de etappe: de Muur van Hoei. Dit lastpak (0,9 km, 12,4% gemiddeld!) staat in het routeboek als segment gemarkeerd, met een bolletjesprijs voor de snelsten per groep. 

De beklimming ontaardt in een soort mini-Waalse Pijl, waarbij deelnemers Marco van Schijndel, Michiel Appelhof en Marco van Luijn de bolletjesklassementen pakken.

Saamhorigheid

In de finale fietsen we langs de rotsachtige boorden van de Maas, met als hoogtepunt de Rocher Bayard die als een enorme menhir waakt over de vallei. Als de zon begint te zakken, heeft een aantal deelnemers het moeilijk. 

Wegkapitein Gerard Top laat zich afzakken om ze te begeleiden naar de finish. Het tekent de saamhorigheid die al op dag één van ons fietsavontuur wordt gesmeed. 

Bij de prijsuitreiking in hotel Castel de Pont-à-Lesse krijgt Gerard het rode stuurbordje voor ‘meest strijdlustige renner’ uitgereikt. Teamspirit wordt beloond!

Nog even geduld

De volledige reportage van Road to Paris lees je in het decembernummer van Fietssport Magazine, maar daar kunnen we maar een fractie van al die prachtige foto's kwijt. Hieronder nog een paar.

 


Ook meefietsen in 2022?

Volgend jaar vinden er zelfs twee edities van Road to Paris plaats: in het voorjaar (4 dagen) en in het najaar (3 dagen).

Meer info
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant