• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 13 juli 2022

Fietsspot: Vanmark

Het eerste wielercafé van de provincie Friesland is een feit, van Vanmark Coffee & Cycling. Hier kun je terecht voor een kop koffie en een lekker stuk taart. Een prima uitvalsbasis voor liefhebbers van rust, ruimte en ritten zonder stoplichten.
Fietsspot: Vanmark

Eigenaar Mark Kornet zit op het terras als we hem spreken. Aan de gevel wordt net een retro racefiets opgehangen. Het is druk op het terras. “Het zomerseizoen is in Friesland ook weer begonnen. Gelukkig heb ik inmiddels een mooie groep mensen die mij in de zaak kunnen helpen. Ik moet ervoor waken dat ik zelf geen tijd meer heb om te fietsen.

"Fietsen is erg belangrijk voor mij, het is een uitlaatklep”

Na een bewogen loopbaan bij de politie in Rotterdam liep Mark op een gegeven moment tegen een muur op. “Ik kon het geestelijk en fysiek niet meer aan. Ik heb in mijn periode bij de politie veel incidenten meegemaakt, draaide nachtdiensten, had een ongezonde levensstijl.

Ik raakte opgebrand en was niet meer in staat het werk bij de politie op te pakken. Voor mijn herstel ben ik gaan fietsen. Op een aluminium Specialized racefiets. Het fietsen heeft mij uiteindelijk veel gebracht. In zekere zin heeft de sport mij gered.” 

Fietsers verbinden

De liefde bracht Mark van Sliedrecht naar Joure. Voor hem geen politiewerk meer, het roer moest om. Via via kwam hij in gesprek met de Commissie Leegstand die de leegstand van winkelpanden tegen moest gaan. Een pand in het centrum van Joure stond al een paar jaar leeg.

Het plan om op de begane grond een wielercafé te beginnen, de bovenverdieping om te bouwen tot woonruimte voor de verhuur en achter de zaak een studio te verhuren als B&B werd met gejuich ontvangen. Uiteindelijk kon Mark het karakteristieke pand kopen en opende hij Vanmark Coffee & Cycling in juli 2020.

“Als koffieliefhebber vond ik het zelf altijd leuk om langs koffietentjes als Fausto in Schoonhoven of Lola in Den Haag te fietsen. Deze zaken hebben mij geïnspireerd om in Joure een fietsspot te starten. Met Vanmark wil ik niet alleen koffie en taart verkopen. Ik wil een community van en voor fietsers bouwen. Mensen met dezelfde passie verbinden.”

Op koers met koffie

Het terras stroomt nu echt vol. Mark loopt met zijn laptop naar binnen en laat mij gelijk zijn zaak zien. Het interieur heeft een industriële uitstraling. Aan de muur hangen originele shirts van onder meer Ellen van Dijk, Roxane Knetemann en Mathieu van der Poel.

Van de shirts aan de muur zwenkt de camera naar een machine om koffie te roosteren. Trots vertelt Mark dat hij hier zijn eigen koffie roostert. “Met Op Kop Koerskoffie verkoop ik mijn eigen merk koffie. Klein begonnen, maar inmiddels importeren we bonen uit elf verschillende landen."

"Onder andere uit Brazilië, Ethiopië, Indonesië en Guatemala. De verkoop van koffie is heel hard gegaan sinds de corona-uitbraak. Inmiddels verkopen we in een aantal landen in Europa onze koffie.”

Mijn eigen droomfiets

Een eigen zaak, eigen koffie, maar je kunt bij Vanmark ook terecht voor een echte Vanmark racefiets. Mark is begonnen om een racefiets voor zichzelf te ontwerpen en te bouwen. “Ik kon gewoon niet de perfecte fiets voor mij vinden. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan. In Taiwan heb ik een mal laten maken en een carbon frame laten produceren. Zo heb ik mijn eigen fiets gebouwd."

"Dit wil ik ook voor klanten gaan doen. In de coronapandemie, ligt het project wel wat stil, want het is vrijwel onmogelijk om aan onderdelen te komen. Mijn droom is dat er uiteindelijk honderd mensen op een Vanmark fietsen. Fietsers die ik allemaal persoonlijk ken.”

Al met al kun je bij Vanmark als wielerfan je hart ophalen. Praten over de koers, een gezamenlijke social ride op de fiets. Unieke bijpassende koffie wat het concept helemaal afmaakt. Ben je in de buurt, plof op het terras en vul gerust je bidon eventjes bij.

Gerrit Vermeulen
Door Gerrit Vermeulen

In zijn schuur staat een racefiets, mountainbike, strandracer en een TI Raleigh fiets uit de jaren tachtig. In zijn verhalen staat de passie voor het fietsen altijd centraal.

Dit vind je misschien ook interessant