• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 27 juni 2017

Fietsspot: Spaak

Henrieke Wijnsma opende vorig jaar samen met Rik Sijm de deuren van fietscafé Spaak in Groningen.
Fietsspot: Spaak

Henrieke: “In het begin vroegen bezoekers nog weleens of ik hier werkte. Als ik dan zei dat het mijn zaak was, werd soms verbaasd gekeken dat ik ook verstand heb van fietsen. Dat maakt me misschien wel extra trots dat ik dit heb neergezet.”

Het is nog geen vier jaar geleden dat Henrieke vrij impulsief haar eerste racefiets kocht. Toch heeft ze van die beslissing geen dag spijt gehad. Henrieke: “Ik keek al van jongs af aan naar de koers met mijn opa. En de districtskampioenschappen werden voor de deur gehouden. Vanaf het eerste moment wist ik dan ook dat dit mijn ding is. De vrijheid, het buiten zijn, en elke keer weer je grenzen verleggen. Elke keer een stukje verder en een beetje harder. Na een bezoek aan Lola Bikes & Coffee in Den Haag kwam ik op het idee om mijn liefde voor de fiets om te zetten in een eigen zaak. Mijn toenmalige werk was wel leuk, maar de energie die ik erin stak, kwam er niet uit. Groningen profileert zich als fietsstad, maar had nog geen fietscafé. Het ondernemen zat als boerendochter al in mijn bloed en de stap was dan ook zo gezet. Ik ben nu in staat om 70 uur per week te werken in mijn eigen zaak, en het is nog steeds echt zó tof!”

Henrieke Wijnsma, trotse eigenares van Spaak.

Bananenbrood 

In mei 2016 werd fietscafé Spaak officieel geopend. Henrieke: “Elke dag is anders. Spaak groeit nog elke dag uit tot een mooiere plek. Het bananenbrood is inmiddels favoriet. Daarnaast ontdekken steeds meer mensen niet alleen de koffie, maar ook de werkplaats en de fietsen die Spaak verkoopt, van de merken Ridley en Basso. Het maakt Spaak tot een bijzondere plek. Vanaf dit jaar gaan we samen met een getalenteerde Groningse kok onze lunchkaart uitbreiden, met onder andere sandwiches, salades en soep. Zo krijgt dit ‘avontuur’ steeds meer een stevige basis.”

Meer dan een café

Inmiddels weten wielrenners uit Groningen en ver daarbuiten Spaak niet alleen te vinden voor de koffie en fietsen. Zo is er elke zaterdag van 09.30 tot 11.30 een Spaakrit van 60 kilometer. Henrieke: “Spaak is een plek om even op te laden, voor én na je rit. We zenden alle wielerwedstrijden uit, dus wielrenners kunnen na hun rit lekker blijven hangen om de koers te kijken.

“Spaak is een plek om even op te laden, voor én na je rit."

Verder leent Spaak zich goed voor evenementen. Vorige week was er een lezing met wijnproeverij met Keir Place, de man die vorig jaar de Tour de France van 1903 fietste. En aankomende vrijdag organiseert een wielervereniging hier een wielerpubquiz. Ook komt er een Parijs-Roubaix event aan in samenwerking met Rapha. Het wielerwereldje is klein, en daardoor kom je gemakkelijk in contact met anderen met wie je samen iets moois kunt neerzetten.” Naast alle evenementen bij Spaak, zet Henrieke zich ook in voor de organisatie van het lokale wielerevent Women on Wheels. 

Spaak is dagelijks geopend van 9.30 tot 18.00 uur, behalve op maandag. Da's een rustdag;) Meer info over Spaak en de activiteiten vind je op www.spaak.cc.

4 x Fietssport Magazine op je deurmat

Upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips, inspiratie en reviews.

Upgrade naar PLUS
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant