Routes + Reizen Gewijzigd op 29 juni 2018

Fietsspot: Rapha

In de Wolvenstraat, middenin de Amsterdamse 9 Straatjes buurt, huist Rapha Cycling Club. Een logische plek, zo tussen de hippe, exclusieve boetiekjes en vintage kledingwinkels, want Rapha is ook geen doorsnee kledingmerk.

Fietsspot: Rapha

De luxe, enigszins sobere uitstraling van hun fietskleding, accessoires en publicaties is perfect op elkaar afgestemd. Een shop voor en door wielerliefhebbers waar je je gelijk welkom voelt en onder het genot van een goede kop koffie of thee kunt praten over fietsen. “Dat ontbreekt er nog wel eens aan in de reguliere fietsenzaak”, vindt  shop manager Dave de Graaf. “Je mist soms de klik met een ware wielerliefhebber. Dat is bij de Rapha shops ondenkbaar. De mensen die hier werken weten waarover ze praten, doordat ze zelf ook graag fietsen.”

‘Comfortabele kleding van merinowol in combinatie met polyester in een sobere, maar luxe uitstraling’

Uit frustratie

De Brit Simon Mottram richtte in 2004 het merk Rapha op min of meer uit frustratie over het destijds gebrekkige aanbod van kwaliteitskleding voor wielrenners. Begonnen met één basic zwart fietsshirt, is het merk inmiddels gegroeid naar een complete lijn voor wielrenners en woonwerkfietsers. “Onze insteek is om het anders te doen dan anderen,” vertelt De Graaf. “ Het is super comfortabele kleding van merinowol in combinatie met polyester in een sobere, maar luxe uitstraling. Met een subtiel klein Rapha logo.” De exclusieve uitstraling is gekoppeld aan een exclusieve verkrijgbaarheid. Je kunt de kleding alleen in de Amsterdamse winkel kopen of in de webshop.

“Onze insteek is om het anders te doen dan anderen,” vertelt De Graaf.

Wereldwijde community

De shop maakt onderdeel uit van een inmiddels wereldwijde community van zo’n 13.000 leden, waarbij de Rapha winkel het middelpunt vormt voor allerlei events. Waarom is Amsterdam als Nederlandse locatie gekozen? De Graaf: “Onze hoofdstad staat, vooral onder onze buitenlandse gasten, bekend als fietsstad, waardoor het voor Rapha een logische keus was om ons hier te vestigen. Drie jaar geleden was dit het achtste Clubhouse die werd geopend, inmiddels staat de teller op 21, van New York tot Tokyo en van Melbourne tot Berlijn.”

Drie keer per week starten vanuit de Wolvenstraat de social rides. Bij deze tochten kan iedereen zich aansluiten, hoewel Rapha-leden wel voorrang hebben.  Een van de ritten wordt wekelijks geleid door oud-baanwielrenner Tim Veldt en is daarmee bedoeld voor de fanatieke rijders. Een keer per maand trainen vrouwen onder leiding van de Amsterdamse afdeling van Vrouwenwielrennen.nl. Ook kunnen leden onderling via de Rapha app elkaar uitnodigen voor een rit of contact onderhouden. 

De luxe, enigszins sobere uitstraling van hun fietskleding, accessoires en publicaties is perfect op elkaar afgestemd.

Samenwerking

Het relatieve jonge kledingmerk timmert verder aan de weg met vrijetijdskleding, reistassen, zonnebrillen en verzorgingsproducten. Dit jaar begeven ze zich zelfs voor het eerst op de markt van fietsonderdelen met de introductie van een racezadel. Daarnaast is een warme connectie met het Duitse Canyon niet te missen. Naast het sponsoren van het professionele vrouwenteam Canyon/SRAM zijn Canyon fietsen uitgestald in de shop: een tiental modellen staan keurig in de rij tegen de wand geplaatst en achterin de winkel pronkt een Canyon uitnodigend op een indoortrainer. Rapha-leden hebben de mogelijkheid een Canyon racer te huren. “Vooral buitenlandse gasten die voor hun werk enkele dagen in de hoofdstad verblijven, maken daar gebruik van”, verklaart de shop manager. “In Amsterdam zoeken we de samenwerking op met andere fietsevents of organiseren we het zelf. We willen graag de Nocturne race naar Amsterdam halen. Deze avondraces worden ook in London gehouden en staan garant voor spektakel. Ook de wereldwijde evenementen, zoals de Women’s 100 en de Festive500, genieten steeds meer bekendheid. Vorig jaar sloten ruim honderd vrouwen aan bij de Amsterdamse versie van de 100-km-route. Bij de Festive500, in de laatste week van het jaar 500 km wegtrappen, noteerde Rapha 83.000 deelnemers.

Rapha Cycle Club
Wolvenstraat 10
1016 EP AMSTERDAM
020 341 5082
amsterdam@rapha.cc
RAPHA.CC
 

Wilma Vorselman

Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant

Fietssport Magazine: inspiratie op je deurmat

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elke 2 maanden ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de branche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Meer info
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen