• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 23 augustus 2018

Fietsspot: 'Parijs is nog ver'

Een huiskamer. Dat is wat Gerrit Geuvers voor ogen had toen hij tijdens het fietsen op verschillende plekjes wielrenners bijeen zag staan om te rusten. Inmiddels is het wielercafé met de officieuze naam 'Parijs is nog ver' in Doetinchem een feit.
Fietsspot: 'Parijs is nog ver'

Waar de naam vandaan komt voor het café is uiteraard vragen naar de bekende weg. “Ja, Joop hè! Ik vind het een geweldige uitspraak. Het is retro, het oude wielrennen, de helden van weleer, doorploegen tot ze erbij neervielen. Zoetemelk, Knetemann. Bovendien is het nog een bijzonder grappige uitspraak ook.” Vandaar de naam dus.

Initiatiefnemer Gerrit Geuvers

Inspiratiebron

Geuvers liep al enkele jaren met het idee een wielercafé te beginnen, zegt hij. “Ik fietste vaak de stad uit en zag her en der wat fietsers rondhangen bij een brug of kruispunt. Ik dacht: dat kan beter. Iets om te schuilen, met een reparatiesetje, een koffiezetapparaat. Maar dat idee werd steeds groter.” Twee jaar geleden hakte Geuvers de knoop door en stortte zich vol overgave op de opbouw van zijn zaak. Afgelopen jaar knapte hij het pand verder op en maakte het echt tot een huiskamer. “Ik had daarbij De Velosoof in Eindhoven als een mooie inspiratiebron. Dat vind ik een prachtige zaak. Grote stamtafels van donker hout, een gezellig kleedje, hoekjes. Die uitstraling wilde ik ook in Doetinchem neerzetten. En dat is gelukt.”

"Grote stamtafels van donker hout, een gezellig kleedje, hoekjes."

Jelle Nijdam

De focus van ‘Parijs is nog ver’ ligt op de oude helden waar Geuvers mee opgroeide. Eyecatcher is het ‘museum’ over Jelle Nijdam, een persoonlijke vriend van Geuvers. “Nijdam woont in Doetinchem en ik vind wel dat hij een mooi eerbetoon verdient. Er hangen truien, waaronder zijn eerste gele trui, een groot schilderij, wat oude plakboeken. De truien zijn voorzien van een kort stukje informatie zodat je een mooi overzicht krijgt van zijn loopbaan.”

Bier en wijn

Het zijn vooral mensen uit de regio die de zaak van Geuvers weten te vinden, zegt hij over zijn klanten. “Maar ook Nijmegen, Wageningen, Deventer of Winterswijk. Als ik evenementen organiseer, zit het aardig vol. Losse plukjes fietsers weten me ook steeds vaker te vinden. Goeie koffie schenken is belangrijk, en gelukkig heb ik die.” Geuvers organiseert wieler gerelateerde evenementen die veel bekijks trekken. “Laatst hadden we Peter Winnen en Maarten Ducrot die inspirerende lezingen hielden. Dan zit het echt afgeladen vol. Of ik houd bierproeverijen. Nu met de Tour wil ik een wijnproeverij gaan doen en wat themahapjes maken. Ook heeft het Filosofiecafé hier zijn onderkomen. De kruisbestuiving tussen die bezoekers en mijn zaak is wel grappig. Ze vinden het leuk om hier te zitten. En er zitten ook mensen hier overdag te werken met hun laptopje. Dat vind ik ook leuk, dat mensen dit een aangename werkplek vinden.”

'Parijs is nog ver' heeft iets weg van een knusse huiskamer.

Tour

Voor de toekomst wil Geuvers meer evenementen organiseren. Fans van de Tour komen zeker aan hun trekken, verklapt hij vast. “De wijnproeverij, samen etappes kijken, een pubquiz. Er staat van alles op stapel, dus iedereen is van harte welkom!”

Tekst: Johan van Leipsig. Beeld: Robin Britstra

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant