• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 14 december 2020

Fietsspot: Leo BBB

Accommodaties die zich volledig toeleggen op de fietser kom je niet vaak tegen en dat is best vreemd in ons fietsvriendelijke land. Leo Lemsom uit Renesse zag er wel brood in. Hij begon vier jaar geleden samen met zijn vrouw Petra een B&B, Leo BBB.
Fietsspot: Leo BBB

Vier jaar geleden opende Leo Lemsom de deuren van zijn B&B in hartje Renesse waar je je als fietser, ongeacht of je mountainbiker, wielrenner of e-biker bent, meteen welkom voelt. Ook de niet-fietser overigens.

Zelf heeft hij vanaf zijn fiets heel wat van de wereld gezien, van het Afrikaanse continent tot de Italiaanse bergen, Franse Alpen en extreme tochten als Parijs-Brest-Parijs, maar als geboren Zeeuw keert Leo Lemsom (57) altijd weer terug naar zijn thuishaven op Schouwen-Duiveland.

Het roer om

Na 32 jaar een bouwbedrijf te hebben gerund, vond hij het tijd worden voor wat anders. “Een moeilijk besluit, omdat het een familiebedrijf was. Ik heb jaren samen met mijn vader gewerkt en dat was de mooiste periode. De laatste jaren begon echter de stress en de lange werkdagen me tegen te staan." 

"Met pijn in het hart hebben we besloten om het bedrijf te verkopen aan een collega in de regio. De werkplaats hebben we niet verkocht om daar het B&B te kunnen realiseren.”

"In de voorbereiding naar de verbouwing en inrichting van de B&B ging het Zeeuwse paar niet over één nacht ijs"

“We zochten de ideale combinatie van een moderne, industriële look, waarbij het toch gezellig oogt en de fietser zich gelijk welkom voelt.” Ter inspiratie bezochten ze andere hotels in het land en gingen het gesprek aan met specialisten uit de reis- en toerismebranche. Het resultaat is ernaar.

Functioneel en origineel

Veel elementen uit het bouwbedrijf kregen een plek terug in het interieur. Zoals de werkbanken die verwerkt zijn in de bar en de tafels, evenals de schoenenkast in de entree, de metershoge boutjes- en moerenkast hoog aan de wand, de schoolstoelen en de grote stationsklok boven de bar. Ook aan het verduurzamen van het pand is gedacht; zonnepanelen in combinatie met een warmteterugwinningssysteem houden het zomers koel en in ‘s winters aangenaam warm.

Geen stress meer

“Na vijf maanden verbouwen konden we de deuren openen”, vertelt Leo trots. Met twaalf kamers heeft hij genoeg werk om handen, maar van stress is geen sprake meer. “De 80-urige werkweken in mijn bouwbedrijf mis ik niet en ik heb nu van mijn fietshobby mijn werk kunnen maken.”

Leo BBB ademt dan ook fietsen, terwijl het ook niet te veel wordt voor de niet-fietsende gast. Een paar retro racefietsen en klassieke, zwarte herenfietsen aan de muur, een verzameling wielershirts keurig ingelijst hoog aan de wand, hier en daar wat wielerprullaria en een paspop met Leo’s eigen ontworpen fietstenue. De mix met attributen uit het voormalige bouwbedrijf hebben ze zorgvuldig gekozen. 

Fatbiken op het strand

Als rasechte Zeeuw schotelt hij je de mooiste fietsroutes voor en als je wilt, fietst hij graag mee om honderduit te verhalen over de Zeeuwse geschiedenis, de bijzondere bouwwerken en de weidse natuur.

Achter het ruime terras onder een overkapping biedt Leo ook zestien fatbikes in de verhuur aan. Met het strand binnen handbereik een slimme zet. Leo heeft er zelfs een speciale route van 45 km voor samengesteld met alle interessante bezienswaardigheden van de Kop van Schouwen.

"Die willen we natuurlijk wel uitproberen op deze winderige zaterdagmiddag"

Binnen tien minuten zoeven we met de wind mee over het strand. Het weer zit ons echter niet mee; de regen klettert steeds harder neer op onze fietshelmen. We korten de route noodgedwongen in om na een weldadig warme douche in de loungebank van de B&B weg te zakken met een blond biertje. Wat een heerlijke plek!

Meer fietstips ontvangen?

Upgrade naar een FietssportPLUS-account. Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips, reisinspiratie en productieviews.

Meer info
Wilma Vorselman
Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant