• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 4 mei 2021

Fietsspot: FREEM

Dicht bij het centrum van Utrecht opende Eric van Stuijvenberg vijf jaar terug de deuren van het fietscafé FREEM bikes & coffee. De zaak kreeg direct landelijke zendtijd op televisie, toen de Tourstart Utrecht in vuur en vlam zette.
Fietsspot: FREEM

Tom Dumoulin flitste langs het fietscafé. FREEM lag destijds direct aan de route van de tijdrit. Eigenaar Eric weet het nog goed: “We hebben de hele dag ijs verkocht. Het was verschrikkelijk warm die dag en de ijsjes waren niet aan te slepen!”.

IJscoman wilde Eric niet worden toen hij het pand in Utrecht huurde van de vorige eigenaar. Ervaringen in andere fietsenzaken deden Eric beseffen dat het anders kon en volgens hen ook anders moest. “Fietsenmakers waren in mijn ogen altijd een beetje boze mensen, hadden weinig tijd. Wij wilden een mooie zaak neerzetten waar mensen niet alleen terecht konden voor een goede fiets, maar ook voor een goede kop koffie.”

Exclusieve stadsfietsen

Met dat idee voor ogen is Eric vervolgens begonnen. Als fanatiek fietser gaat zijn hart sneller kloppen van mooie racefietsen en mountainbikes. Al snel bleek echter dat de mensen FREEM vooral wisten te vinden voor onderhoud aan hun fietsen. Racefietsen en mountainbikes verkopen bleek een stuk lastiger. Het roer moest iets om.

Nu kun je bij FREEM terecht voor exclusieve stadsfietsen. Kwalitatieve stadsfietsen als BSP, Brik, Achielle en Tout Terrain (toerfiets) en Urban Arrow (bakfiets). Eric vertelt met passie over het Utrechtse merk BSP. “Een echt Hollands product. De frames komen weliswaar uit het buitenland, maar de fietsen worden in Nederland opgebouwd.”

Jonge gezinnen

De reden dat Eric de mountainbikes en racefietsen heeft ingeruild voor kwalitatieve stadsfietsen laat zich makkelijk raden. De wijken rondom het fietscafé worden voornamelijk bevolkt door jonge gezinnen en stelletjes die het studentenleven zojuist hebben ingeruild voor het werkende leven. Deze groep klopt aan bij FREEM om hun studentenbarrel in te ruilen voor hun eerste nieuwe fiets. Alleen in de zomerperiode is het drukker met onderhoud aan racefietsen en mountainbikes dan aan stadsfietsen.

“We zijn soms een halve dag met één klant bezig. Mensen weten vaak helemaal niet wat ze precies willen. Het kost tijd om te bepalen welke fiets het beste past. Ervaring heeft mij geleerd dat klanten deze aandacht waarderen en dat ze terugkeren.”

Die aandacht stopt niet bij het uitzoeken van een fiets in de winkel en het aanbieden van een kop koffie. Een proefrit met de bakfiets van Urban Arrow naar Rhijnauwen (Bunnik) is geen uitzondering. Eric: “Klanten zijn zo een paar uur weg met zo’n fiets. Geen enkel probleem bij ons.”

Dubbele verkoopcijfers

Iedereen die de laatste tijd geprobeerd heeft een fiets of aanverwante producten te kopen, heeft het ervaren. Levertijden zijn onbekend. De fietsenzaken varen wel bij de coronacrisis. Ook bij FREEM zijn de verkopen sinds april 2020 verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. 

"Hoewel het goed gaat, is het toch een rare tijd"

Eric: “Op zaterdag was er altijd veel reuring, dat mis ik nu wel. Mensen bellen of mailen nu voor informatie. De fietsen worden ook gewoon via de mail besteld.” Het heeft er toe geleid dat Eric FREEM online nog beter op de kaart probeert te zetten. Zo is de webshop aangepakt en kunnen klanten bij de verschillende fietsfabrikanten zien hoeveel voorraad FREEM nog in de winkel heeft. “We laten nu nog beter zien wat we te bieden hebben en proberen klanten naar de webshop te leiden”, aldus Eric.

Toekomst

Eric zou wel graag weer een mtb-/gravelhoek willen inrichten in de winkel. “Ik ben op zoek naar een merk wat het complete plaatje kan leveren en wat eigenlijk zichzelf verkoopt”, aldus Eric. In de zaak staan nu al fietsen van Tout Terrain. Een toerfiets, echt bedoeld voor fietsvakanties. Eric: “Zij komen nu ook met een gravelbike, de Vasco. Echt een heel toffe fiets.”

Beeld: Michiel Maas

Gerrit Vermeulen
Door Gerrit Vermeulen

In zijn schuur staat een racefiets, mountainbike, strandracer en een TI Raleigh fiets uit de jaren tachtig. In zijn verhalen staat de passie voor het fietsen altijd centraal.

Dit vind je misschien ook interessant