• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 2 augustus 2022

Fietsspot: Fixed Gear Maastricht

Fixed Gear Coffee brengt het beste van fietsen en koffie nu ook samen in Maastricht. Brian Megens en Shivani Achrekar vertellen over hun tweede zaak in het Limburgse land. “We willen een modern clubhuis worden.”
Fietsspot: Fixed Gear Maastricht

Aan een houten tafel zitten studenten met een kop koffie achter de laptop. Zo nu en dan loopt een fietser binnen voor een praatje of ‘pre ride espresso’. In de rekken hangen kleurrijke jerseys.

De muren zijn gedecoreerd met bijzondere fietsen, zoals de Cannondale Caad Team Seaco van oud-sprinter Mario Cipollini. Op de bar staat het pronkstuk van de zaak: de koffiemachine van Kees van der Westen waarmee espresso’s handmatig worden ‘gepulled’.

Met Fixed Gear Coffee brengen Brian Megens en Shivani Achrekar het beste van fietsen en koffie nu ook samen in hartje Maastricht. Brian (wielrenner, fotograaf, barista) en vriendin Shivani (ontwikkelingswerker, Canadese) ontmoetten elkaar tijdens hun studie in de Limburgse hoofdstad.

Ze begonnen in 2018 met Fixed Gear Coffee aan de voet van de Cauberg in Valkenburg. In 2020 kwam er een tweede zaak aan de Bredestraat in Maastricht. Vorig jaar verhuisden ze naar dit ruimere pand aan de Grote Gracht. 

Koffie met bananenbrood

Je kunt er terecht voor ‘specialty coffee’, gebrand door Sey Coffee uit New York en White Label Coffee uit Amsterdam. Voor de lekkere trek is er keuze uit huisgemaakte cakes, waaronder ‘banana bread’ volgens recept van DSM-coureur Leah Kirchmann. Op de kledingafdeling vind je een kleurrijk assortiment van merken als Etxeondo, Santini, Rapha en Fixed Gears eigen label Coffee Before Cycling.

"Voor reparaties aan je fiets kun je terecht in de onbemande werkplaats"

Als je bij Fixed Gear Coffee wilt omkleden, kun je je spullen kwijt in een locker. De zaak is een mooie aanvulling op de locatie aan de voet van de Cauberg in Valkenburg, zegt Brian onder het genot van een lungo van Ethiopische bonen.

“In Valkenburg ligt de nadruk op koffie en fietstoeristen, die vooral komen tijdens het wielerseizoen. In Maastricht ligt het accent op lokale fietsers en kleding. Daarnaast komen hier veel studenten en dagjesmensen. Dat loopt het hele jaar door.”

Shivani managet de bar, logistiek, het bakgedeelte en personeel. Brian doet het wielergedeelte, kleding, evenementen en is vliegende kiep. Daarnaast heeft hij zijn wielercarrière nieuw leven ingeblazen met het rijden van tijdritten. Hij werd vorig jaar Nederlands kampioen achtervolging op de baan.

Nieuwe energie

De twee hebben op zakelijk vlak een lastige periode achter de rug. De zaken waren vanwege lockdowns maandenlang gesloten, er was gedoe met de oude huurbaas in Maastricht over tegemoetkoming in de huur en de locatie Valkenburg leed onder de watersnood in de stad.

Het betrekken van het nieuwe pand en het opheffen van de maatregelen, geeft nieuwe energie, zegt Shivani. “We kunnen eindelijk weer mensen met open armen ontvangen en plannen maken voor de toekomst.”

Plannen zijn er volop. “Fixed Gear Coffee moet een modern clubhuis voor fietsers worden”, zegt Brian. De zaken moeten startplek worden van evenementen, zoals dit jaar Pathfinder Giro. Er komen doordeweekse ritten vanuit Maastricht en weekendritten vanuit Valkenburg.

"Verder gaat Fixed Gear de koers tonen op groot scherm"

Brian: “Tijdens de Amstel Gold Race was het bij de locatie Valkenburg een gekkenhuis.” Brian en Shivani werken aan het uitbreiden van hun kledinglabel Coffee Before Cycling. Dat doen ze samen met de designers van kledingmerk Santini. Er komt ‘urban wear’ voor naast de fiets en een nieuwe wielerkledinglijn ‘met de kleuren van een shot espresso’.

Klanten vragen geregeld of ze plannen hebben voor het openen van nieuwe zaken in andere steden. Maar Brian en Shivani willen na twee lastige jaren eerst hun huidige locaties uitbouwen. En ze hebben plannen om te verhuizen. Shivani: “We hebben de afgelopen jaren al onze tijd in Fixed Gear Coffee gestoken. We zitten nog steeds in onze studentenstudio. Wat ruimer wonen zou fijn zijn.”

Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant