• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 18 juni 2024

Fietsspot: Fixed Gear Coffee

Fixed Gear Coffee brengt het beste van fietsen en koffie samen aan de voet van de Cauberg. Oud-coureur Brian Megens vertelt over zijn plannen met deze fietshotspot in Valkenburg. “Je geniet hier in een koerssfeer van perfecte koffie en cake."
Fietsspot: Fixed Gear Coffee

Aan de muren trekken bijzondere koersfietsen en een fotoreportage over de Zesdaagse van Rotterdam de aandacht. In de rekken hangen kleurrijke koerspetjes en wielerkleding van speciale merken, zoals IRIS en LEMAR. Middenin de zaak staat pontificaal het pronkstuk: de koffiemachine van de firma Kees van der Westen, waarmee handmatig koffies van Il Magistrale Cycling Coffee worden gepulld.

In het hart van de Hollandse wielercultuur

Eind augustus 2018 opende Brian Megens (28) samen met zijn vriendin Shivani Achrekar in Valkenburg de fietskoffiezaak Fixed Gear Coffee. Aan de voet van de Cauberg, in het hart van de Nederlandse wielercultuur, wil Brian Megens een nieuwe fietshotspot creëren. Met goede koffie en huisgemaakte cake, wielerkleding, maar ook een doe-het-zelfwerkplaats, lezingen en begeleide fietsritten.

Bijzondere sportcarrière

“We mikken op iedereen die van fietsen of goede koffie houdt. We willen een plek zijn waar fietstochten starten of eindigen, waar je fietsmerken ontdekt, koers kijkt en like minded-mensen ontmoet. Een complete beleving dus”, zegt Brian Megens terwijl hij een lungo met perfecte cremalaag serveert.

 

Beloftenteam Rabobank

Het multitalent heeft een bijzondere sportcarrière achter de rug. Als middelbare scholier was hij verdienstelijk darter, zat in de jeugdselectie met toptalent Michael van Gerwen en nam deel aan het officieuze WK. Na een kort kickboksavontuur stapte hij op zijn achttiende over op wielrennen. Dat ging zo goed dat hij na twee jaar werd opgenomen in het beloftenteam van Rabobank, met toptalenten als Dylan van Baarle. Een overstap naar een eliteteam zat er helaas niet in en Brian ging studeren. 

'Ik ontdekte dat koffie veel meer kan zijn dan een 'bakje pleur' in de ochtend'

De afgelopen jaren reisde hij de wereld over als fotograaf en wedstrijdrijder bij fixed gear criteriums. Tijdens zijn studie in Maastricht ontwikkelde Brian een passie voor koffie. “Er opende een aantal goede koffiezaken en ik ontdekte dat koffie veel meer kan zijn dan een 'bakje pleur' in de ochtend.”

Brian vond dat Valkenburg een zaak miste die het beste van koffie en fietsen samenbrengt. Hij had zijn studie inmiddels bijna afgerond en besloot samen met zijn vriendin de stap te wagen. Hun oog viel op dit riante winkelpand aan de voet van de Cauberg. “Een historischer locatie kun je niet vinden als fietskoffiezaak in Nederland.”

Handmatig pullen

De zaak ademt een huiskamersfeer. Met zithoekjes en koffietafels met comfortabele stoelen. Bezoekers kunnen hun fiets ophangen aan de wand en gratis hun bidons vullen of gebruik maken van de werkplaats.

Masterpiece is de traditionele koffiemachine van Kees van der Westen met kenmerkende hendels waarmee de koffie handmatig wordt gepulld. “Omdat de druk langzaam afloopt tijdens het zetten, krijg je andere koffie dan bij een automatische machine; minder bitter en een iets dikkere cremalaag”, aldus de koffieliefhebber. 

 

De Bom van Balen

Bezoekers kunnen kiezen uit twee soorten malingen van Il Magistrale Cycling Coffee: de Bom van Balen en LtD Gravel Grinder, de koffie van Laurens ten Dam. “Het zijn twee totaal verschillende smaken. De LtD is chocolade-achtig en zwaar, de Bom van Balen fruitig en zacht”, zegt Brian. Als lekkernij verkoopt hij onder andere bananenbrood naar het recept van Sunweb-renner Leah Kirchmann; “een hit in het damespeloton”.

'De Amstel Gold Race wordt een gekkenhuis, het peloton komt hier voor de deur langs' 

De keuze voor kleding in de zaak is gevallen op kleine en specialistische merken. Zoals Santini (volgens Megens goede kwaliteit zonder belachelijk hoge prijs), POC, LEMAR en IRIS, het fietskledingmerk van oud-Nederlands Kampioen Iris Slappendel. 

Brian wil het aanbod van Fixed Gear Coffee de komende tijd verder uitbouwen. “We willen elke zaterdag en zondag begeleide fietsritten organiseren en lezingen en evenementen rond koersen houden.” In dat licht kijkt Brian alvast uit naar de Amstel Gold Race in april. “Dan komt het peloton hier voor de deur langs. Dat wordt het hele weekend gekkenhuis!”


 

Inspiratie in je mailbox

Elke maand uitdagende tochten, mooie routes en interessante tips & tricks in je mailbox? Meld je gratis aan voor de Fietssport nieuwsbrief.

Meld je aan
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant