Routes + Reizen Gewijzigd op 2 december 2020

Fietsspot: Cyklist

Cyklist in Eindhoven is meer dan een wielercafé. Het oude industrieel ogende pand in het centrum van de Lichtstad heeft van binnen een ware metamorfose ondergaan, maar met het behoud van het nostalgische.

Fietsspot: Cyklist

Tijdens een korte rondleiding door het pand wordt al snel duidelijk dat de Cycklist bijzonder is. Aangrenzend is de Amerikaan Baron vol enthousiasme bezig in zijn eigen zaak (Bici) om oude modellen fietsen nieuw leven in te blazen. Vergane glorie op racegebied herleeft. In het gedeelte waar de zaak van Van der Zanden en zijn vrouw Madelon huist, is het ook feest als je fietsliefhebber bent.

Aan de koffie vertelt hij het hoe en wat van Cyklist. “Van huis uit ben ik sportinstructeur, maar ik heb ook als manager bij hockeyclub Oranje Zwart gewerkt. Daar heb ik mijn vrouw leren kennen, die daar in de horeca werkte. Samen kregen we het idee om ‘ooit’ eens iets met sport en horeca te gaan doen. In 2014 kwam die kans. Ik fietste al enige tijd fanatiek en hoorde bij verschillende groepjes. Via de gemeente kwam de mogelijkheid om in dit gedeelte van Eindhoven iets te gaan doen. Twee vrienden hebben toen dit concept bedacht en ons erbij gehaald.”

In 2014 opende Rutger van der Zanden samen met zijn vrouw Madelon Cyklist.

Centrum van fietsbeleving

De zaak bestaat inmiddels 1,5 jaar en staat midden in de Eindhovense fietsbeleving. “Leveranciers kunnen hier te midden van onze bezoekers presentaties geven. Op ons terrein staan ook fietstaxi’s en naast ons zit een fietsverhuurbedrijfje. We fietsen iedere maandag een ronde, organiseren maandelijks toertochten, kijken wedstrijden op groot scherm. We genereren bekendheid voornamelijk via Facebook en mond-tot-mondreclame van onze bezoekers. Cyklist is vaak het eindpunt van een lekker rondje rijden, waar fietsers even bij kunnen komen en lekker kunnen ‘filosoferen’ over hun hobby. Gezellig kletsen over fietsen dus”, lacht Van der Zanden.

“Lekker filosoferen over je hobby”

Fietsspot: Cyklist

Volle bak bij groot scherm

Als het ‘koers’ is, zoals de Vlamingen dat zeggen, zit de Cyklist stampvol. “Alle grote koersen kijken we op groot scherm. De bezoekers komen dan ook van buiten de regio, uit Nijmegen, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch bijvoorbeeld. En bij afsluiting van het seizoen is het ook altijd goed vol. Maar we moeten het niet alleen van het fietsvolk hebben. Ook daarbuiten genieten we inmiddels bekendheid en onze zaak is er prima geschikt voor om ook als niet-fietser gewoon lekker een Kwaremont en een goede koffie te kunnen drinken. Ambtenaren van de gemeente komen hier ook vaak tussen de middag een broodje eten.”

Rondom de Cyklist starten meer dan 100 verschillende routes voor wielrenners. Drink voor de start een lekker kop koffie of geniet bij terugkomst van een biertje of een hamburger. Bekijk de routes hier.

Museum voor een vergeten held

In de Cyklist bevindt zich ook een museum voor een vergeten held. “Ik zat vlak nadat we groen licht hadden gekregen met speaker Jan Peters om tafel. Die vertelde dat Rini Wagtmans nog allemaal spullen van de vergeten wielerheld Bert Oosterbosch op zolder had liggen. En dat het geweldig zou zijn die terug naar Eindhoven te halen. En zo geschiedde, met als gevolg dat we op de bovenverdieping nu een heus Bert Oosterbosch museum hebben met truien en allerlei andere spullen. Zelfs zijn scheerapparaat staat ertussen. Het is triest dat deze man eigenlijk vergeten is. ‘De Rooie’, zoals hij ook wel genoemd werd, won drie touretappes en werd wereldkampioen op de baan. Hij overleed toen hij pas 32 was. Wij bieden hem een passend eerbetoon.”

Het wielercafé is elke dag geopend, behalve op maandag. Zie voor de exacte openingstijden en alle activiteiten die ze organiseren: CYKLIST.NL

Dit vind je misschien ook interessant

4x Fietssport Magazine op je deurmat

Upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips, inspiratie en reviews.

Upgrade naar PLUS
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen