• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 12 april 2022

Fietsspot: Bolletjescafé de Klok

In 1988 stond Nederland, en Warmenhuizen in het bijzonder, op zijn kop. Een Hollander, Steven Rooks, won de bergtrui in de Tour de France, waarna de toenmalige eigenaar van café De Klok de voorgevel liet beschilderen in de bekende rode bollen.
Fietsspot: Bolletjescafé de Klok

Bewust stel ik het exacte adres van Bolletjescafé De Klok niet in op mijn navigatie als ik op pad ga naar Warmenhuizen. Ik weet nog goed dat het café in 1988 landelijke bekendheid kreeg. Het witgeschilderde pand met de rode bollen is zo gezichtsbepalend, dat moet makkelijk te vinden zijn. Ik word niet teleurgesteld. Het is niet te missen als je Warmenhuizen binnenrijdt.

Waar is de wielerprullaria?

Van buiten is het pand ontegenzeggelijk een fietsspot. In de jaren tachtig kwam Steven Rooks regelmatig in het café De Klok van eigenaar Dirk Pronk. Ze spraken met elkaar af dat wanneer Rooks de gele trui zou winnen, het pand geel geschilderd zou worden. Het werd niet de gele trui, maar de bolletjestrui.

Pronk besloot de afspraak na te komen en liet het pand in de kleuren van de bergtrui schilderen. Als je het pand binnenloopt, vind je hier gek genoeg niets dat doet denken aan de successen van Steven Rooks. Ook geen foto’s of ingelijste wielrenshirts aan de muur. Huidige eigenaar Ronald Dekker: “Vind je het van de buitenkant niet genoeg dan?”, vraagt hij mij met een glimlach.

Eigen bier brouwen

Hoewel je van binnen niet direct iets ziet wat gerelateerd is aan fietsen, zit het ‘m bij De Klok in de details. Sinds een paar jaar is Ronald eigen bier gaan brouwen in de brouwerij naast het café-restaurant en worden er drie bier pakketten verkocht. De serie Le Grande Boucle verwijst naar het wielrennen. De pakketten ‘De Voorjaarsklassieker’, ‘De Dauphiné’ en ‘De Buitencategorie’ lopen in alcoholpercentages van 3 naar 9%. 

Daarnaast kan er in de B&B overnacht worden in de Steven Rooks- of Gert Jan Theunisse- kamer en kan er aan de bar het eigen gebrouwen Bolletjes Bier besteld worden. Ronald: “Iedereen weet dat je na het sporten geen suikerhoudende dranken meer moet drinken; daar word je dik van. Voor een goed herstel moet je juist gisthoudende drankjes drinken, zoals ons Bolletjes Bier!”

Bij de totstandkoming van het Bolletjes Bier organiseerde Ronald een wedstrijd. Tien lokale hobbybrouwers gingen de uitdaging aan om het perfecte wielerbier te brouwen. Geheel vrij van smaak, met maximaal 5,5% alcohol. De 40 juryleden (10 bierkenners, 10 sporters en 20 liefhebbers) riepen uiteindelijk één van de acht inzendingen uit tot het perfecte wielerbier.

De Klok op de kaart

Ronald vertelt dat in de jaren na 1988 heel veel toeristen speciaal voor het markante pand naar Warmenhuizen kwamen. Ook nu nog staan regelmatig fietsers voor het café om een foto te maken van de beroemde rode bollen. Sinds kort woont Steven Rooks weer in de buurt en zijn er plannen om een Steven Rooks Classic te organiseren.

Gesprekken met Rooks zijn gevoerd voor een tocht door de bollenstreek. Vanwege de coronapandemie is het nog niet mogelijk geweest om het evenement te organiseren, maar de plannen liggen klaar om met de toertocht Bolletjescafé De Klok nog meer als fietsspot op de kaart te zetten.

Prachtwerk

Gelukkig is het café-restaurant weer open en kon er begonnen worden met ‘Prachtwerk’. Op woensdag worden de gasten bediend door mensen van het Skager AC, een plek waar mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking terecht kunnen voor een dagbesteding. De mensen van Skager AC bereiden samen met de kok de gerechten, nemen de bestellingen op en serveren alles aan tafel. Op de website van Bolletjescafé De Klok staat het mooi verwoord: ‘Heb je haast? Rijd ons dan voorbij en kom op woensdag terug als je voldoende tijd hebt.

Vind de mooiste spots in onze app

Het Bolletjescafé vind je net als andere wielercafés, klimmen, kasseistroken, gravelstroken, monumenten en veel andere spots in onze Fietssport-app. Ook bekijk je alle NTFU-toertochten en download je interessante routes. Met de Fietssport-app heb je dus een complete wielergids in je achterzak. Download de app gratis

Gerrit Vermeulen
Door Gerrit Vermeulen

In zijn schuur staat een racefiets, mountainbike, strandracer en een TI Raleigh fiets uit de jaren tachtig. In zijn verhalen staat de passie voor het fietsen altijd centraal.

Dit vind je misschien ook interessant