• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 28 september 2020

Fietsspot: Bike and Eat

Net een half jaar geopend en toen kwam de corona-uitbraak. Voor de uitbaters van Bike and Eat, een combinatie van lunchroom en mountainbikeverhuur in Loenen, was het geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten.
Fietsspot: Bike and Eat

“We zijn maar één dag gesloten geweest voor het inrichten van een aanlooproute en om over te schakelen op de afhaalmodus.” Het geeft de mentaliteit weer van deze twee jonge ondernemers, Barney Klingenberg en Daphne den Hartog. Vorig jaar gingen ze op zoek naar een locatie buiten de Randstad om een fietsverhuurbedrijf op te starten. “We woonden onder de rook van Rotterdam en hadden genoeg van de files, criminaliteit en de drukte. Daarnaast zijn de huizen daar voor ons als starters onbetaalbaar geworden." 

"We wilden eigen baas zijn, met meer rust en ruimte om ons heen" 

Zo kwam het stel al snel op de Veluwe uit en gingen ze kijken in welk dorp ze de meeste kansen zagen liggen. De voorzieningen verschillen sterk per dorp op de Veluwe. In het ene dorp heb je alles bij de hand, in het andere verdwijnt door de vergrijzing de een na de andere voorziening. In Loenen was nog nauwelijks fietsverhuur, tenminste niet van mountainbikes, terwijl er wel veel aanbod voor toeristen, zoals vakantiewoningen en campings, in de directe omgeving is. Plus, de mountainbikeroutes liggen er om de hoek.

Van opening naar omschakeling

Met de locatie in Loenen, een voormalige kringloopwinkel, aan een relatief drukke weg middenin het dorp, kwam al snel het idee in beeld om de fietsverhuur te combineren met een lunchroom.In de kelder staan nu dertig Cube mountainbikes, waaronder negen e-mtb’s, opgesteld met een aangrenzende ruimte voor onderhoud en reparatie.

Op de begane grond is een knusse lunchroom ingericht met een klein terras aan de voorzijde van het pand. Na een volledige opknapbeurt van het lunchroomgedeelte konden ze een jaar geleden de deuren openen van hun eigen zaak, Bike and Eat. Maar ruim een half jaar later, met het fietsseizoen net op gang, kon de deur weer dicht vanwege de coronacrisis.

Voor het kersverse ondernemersstel geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Daphne: “Een vetpot met de afhaalmenu's was het de eerste maand niet. Een maand later in de coronacrisis speelden we al quitte, inmiddels gaat het weer beter. Vooral wielrenners weten onze lunchroom goed te vinden."

Ze bevinden zich op een populaire route richting de heidevelden van de Loenermark en de kuitenbijters op de Posbank. Ze bieden goede koffie en thee met diverse soorten gebak of een vers belegd broodje en je kan je bidon laten bijvullen met energiedrank.

De taakverdeling

Barney en Daphne houden er een duidelijke taakverdeling op na. De mountainbikeverhuur is Barney’s afdeling, in de lunchroom is Daphne de baas. Barney: “De combinatie van lunchroom en fietsverhuur werkt heel goed. In de vroege ochtend komen de klanten hun bike ophalen en help ik ze op weg. Later in de ochtend wordt het in het lunchgedeelte drukker en kan ik Daphne daarbij ondersteunen."

"In de namiddag vang ik de terugkerende mountainbikers weer op en als ze trek hebben, kunnen ze ook nog wat eten. We merken dat dat laatste echt een meerwaarde heeft, omdat bij de meeste fietsverhuurbedrijven geen horecavoorziening aanwezig is."

Als fervent mountainbiker sleutelt Barney al jaren aan zijn eigen mountainbikes. Dat komt hem nu goed van pas, want het onderhoud aan de huurfietsen hoeft hij niet uit te besteden, dat doet hij zo veel mogelijk zelf. “Na elke huurbeurt zorg ik dat de ketting weer schoon en gesmeerd is, het lekker schakelt en de banden de juiste spanning houden.”

Toekomstplannen

Het is het stel ter ore gekomen dat het naastgelegen pand van de bloemisterij misschien beschikbaar komt. Als Barney en Daphne deze ruimte er bij kunnen huren, komt daarmee hun droom om uit te breiden met een brood- en banketbalie in een stroomversnelling. “En met een groter terras voor de deur zijn we veel beter zichtbaar", besluit een enthousiaste Daphne.

Zin om de vernieuwde trails op de Veluwe te ontdekken? Zie Bike and Eat voor meer info. 

Wilma Vorselman
Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant