• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 9 januari 2023

Fietsspot: Berc Bike

Bij Berc Bike in Zeddam kun je terecht voor een goede kop koffie, lokaal bier, een unieke fiets en de huur van een gravelbike of MTB. Én uiteraard het prachtige Montferland. Met recht de perfecte start- en finishplek voor deze regio in de Achterhoek.
Fietsspot: Berc Bike
Fietsspot: Berc Bike
In het oosten van de provincie Gelderland ligt het Montferland. Aan de Duitse grens in de Achterhoek kun je hier prachtig fietsen door het coulissenlandschap. Aan hoogtemeters geen gebrek in dit voor de streek zo kenmerkende decor. Het halfopen landschap wordt door heggen, houtwallen en muurtjes omzoomd. Hierdoor krijgt het het karakter van een toneel met coulissen. Na iedere bocht weer een nieuw decor en door het glooiende landschap weer een prachtig vergezicht.

"Berc Bike in Zeddam geeft je bij binnenkomst direct een fijn gevoel, alsof je een huiskamer binnenloopt"

Montferland dient zich aan als een hotspot voor fietsers. Geen hotspot zonder fietsspot. Berc Bike in Zeddam geeft je bij binnenkomst direct een fijn gevoel, alsof je een huiskamer binnenloopt. Maar bovenal ademt het mooi gerestaureerde pand de sfeer van fietsen. Boven iedere tafel hangt een fiets, aan de muur prijkt fietsgerelateerde kunst en de prachtige Italiaanse koffiemachine produceert heerlijke koffie van Il Magistrale.

Omgetoverd tot wielercafé

Willem van Rooden, mede-oprichter en eigenaar van Berc Bike, heeft met zijn fietsspot een totaalconcept neergezet in de Achterhoek. Het volledig vervallen pand werd omgetoverd tot wielercafé. Bewonderingswaardig als je beseft dat de zaak net open was toen de eerste corona-lockdown twee jaar terug keihard toesloeg.

Naast het feit dat Van Rooden jarenlang in de regio gewoond heeft, is het niet vreemd dat hij juist Zeddam gekozen heeft. “Startpunt van de mtb-route Zeddam ligt om de hoek. Net als de prachtige gravelroutes door het Montferland. En houd je niet van al dat offroad, dan is hier ook met de racefiets veel lol te beleven”, zegt de eigenaar. 

Fietsclubs kunnen bij Berc Bike terecht om hun rit door het Montferland te starten en te finishen. Van Rooden: “In het wielercafé kunnen fietsers tijdens een tussenstop of na het einde van een rit genieten van een goede kop koffie, een stuk taart of een heerlijk ‘herstelbiertje’. Keuze genoeg met wielerbier Kwaremont en lekkere speciaalbieren uit de streek van Nootsaeck. Met alleen ingrediënten uit de Achterhoek.” Indien nodig kun je er na je rit de fiets afspoelen.

Unieke fiets

De passie voor fietsen straalt Van Rooden in alles uit. “Die passie is de basis voor alles”, zegt hij. Ook voor de Berc Bike Studio. De eigenaar neemt ons graag mee naar de tot huiskamer omgebouwde bovenverdieping en vertelt hoe hij hier met klanten gaat zitten om vanaf scratch, zonder concessies, een fiets samen te stellen. “Mountainbike, race of gravel, het kan allemaal.

De enige concessie is dat het carbon moet zijn.” Met Biker Enjoys Riding Carbon Bike creëert Van Rooden complete fietsen met een uniek en eigen karakter. En, niet onbelangrijk, voor ieder budget. Met het eigen merk BERC en als dealer van de Mondraker, Orbea en Kona kan Van Rooden zijn klanten zeer breed adviseren.


MTB en gravelbike huren

Of fietsen verkopen, van scratch af samenstellen en goede koffie zetten in het wielercafé nog niet genoeg is, kunnen er ook mountainbikes en gravelbikes gehuurd worden bij Berc Bike. “Het is mogelijk alleen een mountainbike te huren om de Montferland route te ontdekken, maar je kan er ook één van de drie arrangementen aan koppelen.” Met het Bikes & Pancakes-, Nootsaeck- en Prinses Máxima Centrum-arrangement bindt Van Rooden fietsers aan zijn fietsspot en aan Montferland.

"Er kunnen ook mountainbikes en gravelbikes gehuurd worden bij Berc Bike"

Het Prinses Máxima Centrum-arrangement is een bijzondere vermelding waard. Het werk combineren met maatschappelijke betrokkenheid is belangrijk voor Van Rooden. Van dichtbij heeft hij de verschrikkelijke impact van kanker op het leven meegemaakt. Van de 35 euro die dit arrangement kost, gaat er vijf euro naar het Prinses Máxima Centrum. Een centrum waar keihard gewerkt wordt om kinderen met kanker een grotere overlevingskans te bieden en de kwaliteit van leven te verbeteren voor kinderen met kanker.

Berc Bike bezoeken

Trap naar www.bercbike.nl als je meer wilt weten over deze toffe fietsspot. Eenmaal over de drempel word je met open armen ontvangen.
 
Gerrit Vermeulen
Door Gerrit Vermeulen

In zijn schuur staat een racefiets, mountainbike, strandracer en een TI Raleigh fiets uit de jaren tachtig. In zijn verhalen staat de passie voor het fietsen altijd centraal.

Dit vind je misschien ook interessant