• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 25 februari 2020

Fietsen op Kreta

‘Van de Kretenzische Zee naar de Libische Zee’ prijkt als titel op Strava. Het kwik staat op 25 graden en er staat de hele week een matige wind. Ik ben op weg naar één van de weinig gecategoriseerde cols op Kreta.
Fietsen op Kreta

Via de Lassithi hoogvlakte in het Dikti-gebergte heb ik ruim tweeduizend hoogtemeters geklommen voor ik de zuidkust bereik. De klim vanuit Tsoutsouros slingert als een Griekse adder van zeeniveau naar een hoogte van 457m. Een kleine maar steile col met bijna altijd een stevige wind op kop. Langzaam laat ik de schittering van de zon op de serene zee achter mij. Weer een colletje afgevinkt.

Kreta, het grootste eiland van Griekenland. Liggend aan de Middellandse zee en rijk aan historie, is de meest zuidelijk gelegen Griekse archipel. Verscholen op het eiland liggen een aantal fraaie beklimmingen; meer dan genoeg uitdaging op de geboortegrond van de Griekse god Zeus.

Vloeken in de kerk

Onbekend maakt onbemind. Wanneer ik Griekenland als fietsbestemming noem, krijg ik vaak vragen over de staat van het wegdek en het weggedrag van de Grieken. Menigeen zal versteld staan van het vaak gladde asfalt en de autoluwe wegen in de bergen. 

Hilarisch genoeg zetten veel Grieken regelmatig grote ogen op wanneer je in de bergen fietst. Ik maak het zelfs mee dat een tegemoetkomende automobilist met zijn vinger naast zijn hoofd rondjes draait, het universele gebaar dat je gek bent. Fietsen schijnt voor de gemiddelde Griek als vloeken in de (on)orthodoxe kerk te zijn.

"Denk je op Kreta voornamelijk ‘vlak' te gaan fietsen, dan kom je bedrogen uit"

Het eiland kent weliswaar veel hoogvlakten, laagvlakten zijn er weinig te vinden. Kreta is enorm bergachtig en heeft drie bergketens; Lefka Ori (Witte Bergen) in het westen, het centraal gelegen Ida-gebergte en het Dikti-gebergte in het oosten. 

Langs de noordkust is het meer heuvelachtig. In het zuiden rijst de kust steil uit zee omhoog. Hier liggen dan ook de meeste parels van beklimmingen verstopt. Het eiland is maximaal 70 km breed. Met het levendige noorden van Kreta als uitvalsbasis, vragen die parels wel om een stevige retourtje. 

Uitzicht bij het Skinakas observatorium.

De hoogst geasfalteerde weg leidt naar het Skinakas observatorium op een hoogte van 1.752m. De top ligt op de flanken van de Ida Psilorítis, de hoogste berg op Kreta (2.456m). Het observatorium is vanuit twee richtingen te bereiken. De laatste 19 km is de enige weg naar boven. 

De langste klim op Kreta

Vanuit noordwestelijke richting, halverwege Rethimnon en Heraklion, begint in Mourtzana de ‘korte’ route. Met een gemiddelde stijging van 4,1% fiets je 39 km omhoog. De langste beklimming op Kreta start noordoostelijk in Gazi, net buiten Heraklion. Na ruim 45 km bereik je met een schamele 3,8 % de sterrenwacht. De beloning is een 360-graden panorama uitzicht. 

“Asfendilia is misschien wel één van de mooiste beklimmingen op het eiland”

Vanuit het dorp Mesochori in het centrale zuiden is het een steile aanloop. Elf kilometer later bereik je over goed asfalt tegen een kleine 6% gemiddeld de eindstreep op een hoogte van 979m. Het kale landschap levert een waar schouwspel op: Kort na elkaar krijg je 15 van de 21 haarspeldbochten voor de wielen. 

Meest beroemde haarspeldbocht

De Grieken kunnen zich overigens uitstekend meten met andere ingenieurs van onvervalste haarspeldbochten. De klim van Kapsodasos naar Kallikratis staat op een imposante lijst van meest beroemde haarspeldwegen ter wereld. Gelegen in het zuidwesten van Kreta brengen 27 bochten je van zeeniveau naar een hoogte van 800m. 

Het Plateau van Lassithi is met 25 km² de grootste hoogvlakte op Kreta. De vlakte ligt op ruim 800m hoogte ingeklemd tussen twee bergen. De windmolens zijn karakteristiek voor Lassithi. Rondom de vlakte loopt een weg door vele traditionele dorpen. 

De windmolens in Lassithi.

Een bezienswaardigheid is de grot Dikteon in Psychro, waar volgens de legende Zeus geboren zou zijn. De meeste fraaie route is vanuit Chersonissos langs de Aposolemis Dam. Uit de kust schommelt het 15 km lang rond de 2%. De laatste 10 km loopt boven de 6% gemiddeld. Door de toeristische aantrekkingskracht van de Lassithi hoogvlakte is er ook meer drukte op de weg, maar de bestemming maakt veel goed.

Reisfeiten

Fietsen huren

Wie zijn eigen fiets thuis laat, kan op Kreta terecht bij een aantal fietsverhuurbedrijven. Cycling Creta en Olympic Bike bieden voor mountainbikers én wielrenners tevens begeleide fietstochten voor elk niveau. Bij Olympic Bike wordt je ‘reisgenoot’ inclusief vele toebehoren en bij de prijs inbegrepen bij je accommodatie afgeleverd én weer opgehaald. Een T-shirt waarop hun nieuwe naam Kreta Bike staat, krijg je er gratis bij. Routes zijn online op diverse platforms te vinden. Gebruik ze bijvoorbeeld als basis en trek je eigen plan. 

Reistijd en Griekse keuken

Het eiland kent een gematigd klimaat met vrij milde en aangename winters. De beste tijd om op Kreta te fietsen is in de lente en de herfst. De Griekse keuken is een culinair genoegen na elke rit. Goed voor je herstel! Het doktersadvies luidt dan ook: zoek de Griekse zon op, klik in de pedalen en ontdek Kreta. 'Kala taxidi!'

Meer reisinspiratie?

Sluit een Fietssport-Plus-account af en je ontvangt elk kwartaal Fietssport Magazine op je deurmat. Boordevol fietsnieuws, trainingstips en reisreportages.

Fietssport Magazine
Yiannos Karavias
Door Yiannos Karavias

Sportieve fietser en kilometervreter. Houdt van uitdaging. Eilandfietser. Vertaalt wielrennen in woord en beeld. Wil zijn beleving graag delen.

Dit vind je misschien ook interessant