• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 2 juli 2020

Fiets mee in het OV

Ben je van plan een fietsavontuur aan te gaan in ons eigen land? Bereid je dan goed voor. De coronamaatregelen en aangepaste dienstregelingen in het openbaar vervoer kunnen je geplande route behoorlijk in de war schoppen.
Fiets mee in het OV

Als je met de trein wilt reizen naar het zuidelijkste puntje van Nederland om daar je fietsvakantie op te starten, dien je vantevoren een plek te registreren via de NS-app.

En had je je ultieme route uitgestippeld door het rivierengebied in Midden-Nederland, dan is het ook opletten geblazen. Een aantal veerponten vaart dit jaar niet meer. Hierbij een overzicht waar je, in ieder geval deze zomer, rekening mee moet houden bij het reizen met het openbaar vervoer.

De trein

Zoals al aangegeven, worden de mogelijkheden van het reizen per trein vanaf 1 juli weer groter. Dus mocht je na een lange dag fietsen het perron op sjokken om het laatste stuk naar je slaapplek met de trein te overbruggen, gelukkig, het kan weer. De Fietsersbond heeft, met succes, aan de bel getrokken bij de NS om dit verbod op te heffen. Vanaf 1 juli kun je een plek voor je fiets boeken via de NS-app. Ook is de beperking, dat je alleen voor noodzakelijke reizen in de trein mag stappen, per 1 juli opgeheven. En vergeet je mondkapje niet. Deze is verplicht in de trein.

De FlixBus

Een alternatief voor de trein is de FlixBus. Deze biedt tussen een aantal grote steden vervoer aan, inclusief je tweewieler. Elektrische fietsen nemen ze niet mee. Ook voor reizen naar het buitenland kan Flixbus jouw alternatief voor deze zomer zijn. Een mondkapje in de bus is verplicht. Vanaf 18 juni rijden de bussen vanuit zeven steden naar dertig Europese bestemmingen, voornamelijk in Duitsland, België en Frankrijk.

De veerpont

Met een fietsvakantie in ons waterrijke Nederland kun je heel wat kleine en grote veerponten op je route tegenkomen. Door het coronavirus hebben de beheerders van vooral kleine veerponten besloten uit de vaart te gaan, omdat het vrijwel onmogelijk is op deze kleine boten 1,5 meter afstand te houden. Evenals in de trein geldt het verplicht dragen van een mondkapje op de veerpont. In de praktijk verschilt het echter per veerdienst of je een mondkapje moet dragen. Een handig overzicht hiervan vind je op Veerponten.nl.

Mondkapjes mee!

Het is in ieder geval verstandig om mondkapjes toe te voegen aan je baggagelijst. Ook kun je op Veerponten.nl een overzicht vinden van de veerponten die dit jaar niet varen. Bij het samenstellen van je route is de routeplanner van de Fietsersbond een aanrader, waarin ook alle veerponten zijn opgenomen. Fiets je een LF-route? Check dan ook vantevoren of je te maken kunt krijgen met omleidingen door gesloten veerponten.

Routes rondom de Afsluitdijk

Ben je van plan om een route over de Afsluitdijk te fietsen? Bijvoorbeeld de LF Zuiderzeeroute of de LF Kustroute? Houd dan rekening met de onderhoudswerkzaamheden. Tot en met 1 april 2022 is het fietspad tussen Den Oever en Kornwerderzand gedeeltelijk afgesloten. Voor fietsers is een speciale fietsbus ingezet die je gratis langs de werkzaamheden brengt. Vanwege de coronamaatregelen kunnen 15 in plaats van 30 fietsers mee en het dragen van een mondkapje is verplicht. Het advies is om drukte rond het middaguur te vermijden. ‘s Morgens of aan het einde van de middag is het veelal rustig en voorkom je een langere wachttijd. 

Een goede voorbereiding scheelt je een hoop tijd en ergenis tijdens je vakantie. Happy riding!

Wilma Vorselman
Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant