• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 11 oktober 2023

De Zeeuwse Wind Route: de magie van wind en water

De Zeeuwse Wind Route voert door het schilderachtige landschap van de Zeeuwse eilanden, over de imposante Zeelandbrug en langs de machtige Oosterscheldekering. Dat betekent 126 kilometer lang genieten. Of afzien, als het hard waait. Een verslag.
De Zeeuwse Wind Route: de magie van wind en water
De Zeeuwse Wind Route: de magie van wind en water
Windkracht twee, hooguit drie en droog. Dat was na weken van ronduit matig zomerweer en volop regen de veelbelovende, om niet te zeggen geruststellende voorspelling voor de verkenning van de Zeeuwse Wind Route. In Zeeland moet je een dergelijke voorspelling wel met een flinke korrel zout nemen. Het waait er altijd harder dan menig weerapp aangeeft.

De route is zorgvuldig gemarkeerd met wit-rode bordjes en is ontworpen om met de klok mee te rijden. Maar de vrijheid ligt bij jou als renner, want je bepaalt zelf het start- en eindpunt van dit micro-avontuur. Onderweg geniet je van pittoreske vergezichten, de serene aanblik van de zee en het geluid van het water. De bruggen die je oversteekt zijn niet alleen een verbinding tussen land en water, maar bieden ook een moment van bezinning en bewondering voor de vindingrijke waterwerken.

Start: Ziekerikzee

We starten de tocht in monumentenstad Zierikzee. Wanneer je deze route begint, vergeet dan niet om al je zintuigen wagenwijd open te zetten voor de geuren en kleuren van de provincie Zeeland. De route voert enerzijds over afgelegen weggetjes, die vaak over het hoofd worden gezien maar die juist de ware ziel van Zeeland onthullen.

"Vergeet dan niet om al je zintuigen wagenwijd open te zetten voor de geuren en kleuren van de provincie Zeeland"

Hier fiets je door prachtige landschappen en passeer je uitgestrekte polders en fraaie dijken. Anderzijds zijn er momenten waarop de brede fietspaden naast de N-wegen, zoals op de Zeelandbrug en Oosterscheldekering op Neeltje Jans, je uitnodigen om de hardcore wielrenner in jezelf te ontdekken. Het zijn fietspaden, die afhankelijk van de wind, je doen vliegen of stoempend laten afzien. Op deze grote wegen ontstaan spontane competities van wielerclubs en vriendschappelijke uitdagingen tussen fietsers die elkaar nooit eerder hebben ontmoet. De gedeelde passie voor fietsen brengt wielrenners van alle niveaus op deze plekken bijeen om alles te ervaren wat de fietssport zo mooi maakt.

Onvoorspelbare metgezel

De grootste uitdaging van de tocht is ongetwijfeld de constante aanwezigheid van een onzichtbare maar taaie en onvoorspelbare metgezel: de nimmer aflatende Zeeuwse wind. Of hij nu recht in je gezicht blaast of een prettige duw in je rug geeft, de wind is altijd een factor die je zintuigen prikkelt en doorzettingsvermogen op de proef stelt. In deze uitdaging schuilt juist de schoonheid. Het trotseren van de wind voegt een extra laag toe aan deze route en maakt je bewust van de kracht van de Zeeuwse natuur.

De wind speelt samen met het water een cruciale rol in deze provincie. Zeeland staat bekend om zijn Deltawerken, maar nog voor de Oosterscheldekering werd gebouwd, moest er een goede noord-zuidverbinding komen omdat de lokale pontjes de groeiende verkeersdrukte niet meer aankonden. Al na een paar kilometer doemt deze indrukwekkende verbinding op: de ruim vijf kilometer lange Zeelandbrug.

Ons spontane wedstrijdje op deze brug met een toevallige passant wordt helaas onderbroken doordat de brug minutenlang open moet staan om een aantal zeilboten te laten passeren. Tijdens de noodgedwongen pauze raken we in gesprek met de onbekende renner, die uit Vlissingen blijkt te komen. Hij heeft de Zeeuwse Wind Route al vaak gefietst.

"Tegen een muur van wind fietsen hoort bij het DNA van iedere Zeeuw"

Vooral in het voorjaar met de bloesem is de tocht wat hem betreft een must voor iedere fietsliefhebber. ‘Tegen een muur van wind fietsen hoort bij het DNA van iedere Zeeuw’, vertelt de man. ‘Daarom konden oude rotten als Theo Middelkamp, Jo de Roo en Jan Raas zo ongelooflijk afzien en hard fietsen. Zij hebben allemaal hun eigen route gekregen hier in Zeeland. Dat zijn ook echte aanraders, hoor.’ De schepen zijn voorbij, de brug gaat weer naar beneden. We vervolgen ieder ons eigen weg.

Zeeuwse liedjes

We hadden ons vooraf nog wel zo voorgenomen om hier aan de kust, de Zeeuwse kust geen liedjes van Bløf of Racoon te neuriën, maar we blijken er onderweg niet aan te kunnen ontkomen. Met de fikse tegenwind op de Zeelandbrug – uiteraard veel meer dan de voorspelde windkracht twee, hooguit drie - schiet plots ‘Harder dan ik hebben kan’ door ons hoofd. Dan maar een tandje terug en vanaf de brug rustig om ons heen kijken over het water. Maar ja, dat leidt onwillekeurig weer tot Racoons ‘Een oceáááán om in te vluchten’. De brug symboliseert de verbinding tussen de eilanden en het vasteland, net zoals muziek veel mensen verbindt, laten we het daar maar op houden.

Vanaf de Zeelandbrug fietsen we onder Colijnsplaat eerst Noord-Beveland binnen en daarna Zuid-Beveland tussen Wilhelminadorp en Wolphaartsdijk. Dit lijkt wel het vlakste stukje van Zeeland en de wind heeft op deze plek overduidelijk vrij spel. Heb je de wind hier tegen, dan heb je ’m ook echt goed tegen. Dat wordt stoempen en zwaar ademen tot Vlissingen om vervolgens door te fietsen tot de kust bij Westkapelle.

Als het heel hard waait, zie je fietsers op de Westkapelse Zeedijk soms bijna horizontaal in de wind hangen. Westkapelle strijdt hier al eeuwen tegen het water. De zeedijk is meerdere malen landinwaarts geschoven, maar ligt nu al jaren stevig op z’n plek, inclusief een prachtig fietspad.

Grote glimlach

Na de lunch op het terras draaien we om met onze fietsen en kijken we uit naar de wind, die nu vol in onze rug moet blazen. Maar nee dus, de wind is ietwat gedraaid en beukt nu op ons in van de zijkant. Dit is wel meer dan een zacht, zilt briesje aan zee. Zoals altijd in het wielrennen, aan het weer kun je niks veranderen, het is zoals het is. We lachen erom en fietsen buitendijks verder, terwijl we de geur van zee, strand en duinen opsnuiven.

Vanaf Vrouwenpolder en bij de Banjaard draaien we de machtige Oosterscheldekering op, het grootste en beroemdste bouwwerk van de Deltawerken. De negen kilometer lange stormvloedkering tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland sluit bij dreigend hoogwater de Oosterschelde af. We hebben hier al eens eerder gefietst, maar het blijft indrukwekkend. Wind vol mee, zwaar tegen of zoals vandaag van de zijkant; het zorgt iedere keer weer voor een grote glimlach.
 
Wist je dat we nog veel meer routes voor wielrenners in huis hebben? Van platte polderrondjes tot pittige rondritten in de heuvels.

De Zeeuwse Wind Route biedt een bijzondere ervaring om niet alleen het landschap van Zeeland te ontdekken, maar ook de ziel van de provincie te voelen. Terwijl je over de grote en kleine wegen fietst, langs de wateren en historische steden, beleef je de magie van Zeeland. Het is een uitdaging die je verbindt met de kracht van wind en water, charme van de eilanden, rijke geschiedenis én moderne flair van Zeeland.

Daag jezelf uit - in je eentje, samen of juist met je hele wielerclub - en ga de strijd aan met de elementen. Laat de wind je gids zijn terwijl je over wegen en bruggen fietst, en laat je inspireren door de prachtige provincie Zeeland. Dat is zoals het gaat. Hier aan de kust.

Bekijk en download de route

Het start- en eindpunt bepaal je zelf. De route is duidelijk gemarkeerd met wit-rode bordjes. Tip van Fietssport: parkeer gratis op P1 Havenhoofd aan het Groene Weegje in Zierikzee en fiets de route met de klok mee.

Download de route

Tekst: Merijn Heijne
Beeld: Bram de Vrind


Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant