• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 22 maart 2022

De West-Vlaamse heuvels in

De omgeving die de renners dit weekend in de wielerklassieker Gent-Wevelgem doorkruisen is een uitdagende streek voor de fietser. Door het golvende landschap en tussen de wijngaarden door waan je je al snel in Frankrijk of Italië.
De West-Vlaamse heuvels in

Een spandoek vestigt de aandacht op de Hellingenroute Heuvelland die hier vertrekt. Met zijn 115 km (1498 hm) en 40 hellingen is deze tocht, die ook Frankrijk aandoet, een echte uitdaging. Er zijn ook twee kortere versies van respectievelijk 40 (434 hm) en 60 km (880 hm). Een paar van die beklimmingen zitten ook in de Vintage Heuvellandroute, die het fietsknooppuntennetwerk volgt. De wijngaarden zijn herkenbaar aan een grote fles met een bord waarop alle info over het betreffende domein is aangegeven.

Het heuvelland betekent klimmen

Veel tijd om op de warmen krijg je niet, want al snel na het vertrek volgt de eerste beklimming. De Lettenberg (max. 14%) werd begin 1917 door de Britse "175th Tunneling Company" ondergraven en voorzien van ondergrondse schuilplaatsen.  Op de flanken zijn nog vier gerestaureerde bunkers te zien. Elke inspanning wordt wel beloond met prachtige uitzichten over het schitterende landschap. Zeker als het zonnetje schijnt.

Bij het binnenrijden van de wijk de Zavelaar na een klim van max 13%  zie je aan de linkerkant het gelijknamige wijngoed in de mooie vallei van de Scherpenberg. De wijngaard uit 2011 ligt op een vroegere zandwinning. Hier steek je de drukke N375 over. Als je deze weg  naar links volgt, kom je bij Herberg in de Zon, op de Scherpenberg. Hier is het na een inspannende rit goed ontspannen. Dit is de zaak van oud-renner Dirk Ghyselinck. Hij is maar kort prof geweest, in 1985 als lid van de ploeg Fangio-Ecoturbo-Eylenbosch. Over het hoe en waarom van zijn korte carrière wil hij je graag vertellen.  De klassieke inrichting ademt een echte wielersfeer uit.

"Vooral in het voorjaar kun je hier genieten van een overweldigende kleurenpracht"

Voor het dorp Reningelst, dat in de Eerste Wereldoorlog nooit in Duitse handen is gevallen en een tussenstop was naar het front, gaat het linksaf richting Westouter. Om daar te komen, moet eerst de Zoetendaalstraat (max 10%) bedwongen worden. Die ligt op de flanken van de 88 meter hoge Sulferberg en 83 meter hoge Goeberg. Deze ‘bergen’ zijn een onderdeel van de zogenaamde centrale heuvelkam in het Heuvelland.  Vooral in het voorjaar kun je er genieten van een overweldigende kleurenpracht. Westouter is bij wielerliefhebbers vooral bekend om zijn jaarlijkse Belcanto Classic, die in augustus wordt verreden, met zanger Guido Belcanto op kop. Net buiten het dorp ligt de biodynamische wijngaard De Vallei.

Toscaanse sferen in Vlaanderen

De meest idyllische wijngaard, domein Vidaigne, ligt in het natuurgebied Broekelzen. Tussen de Rode en Zwarte Berg vind je, zoals de naam al suggereert, het domein Entre-Deux- Monts. Van de wijngaard op de rondingen van de bergen kan je  genieten tijdens de prachtige klim van de Schomminkelstraat (max 22 %). Je rijdt hier naar een van de hoogste punten in het Heuvelland. Dit gebied wordt ook wel het Toscane van Vlaanderen genoemd.

Daarna gaat het in dalende lijn onder door de uit 1957 daterende kabelbaan Cordoba naar Loker. De opvallende toren van de Sint Petruskerk met zijn metselaarstekens en hoektorentjes is een opvallende baken aan de horizon. Net buiten het dorp liggen twee wijndomeinen Klein Rijselhoek en ‘d Hellekapelle (met B&B). Voor een bezoekje aan domein Koudekot moet je even door het van het gelijknamige jaarlijkse folkfestival bekende Dranouter rijden. Terug op de hoofdroute volgt de laatste klim, de Monteberg.

Een sprookje als finale

Het daar in 1996 aangelegde wijndomein is het oudste in het Heuvelland. De wijnranken staan in keurige rijen opgesteld. Er zijn tien verschillende soorten druiven aangeplant. In het assortiment zitten witte, rosé, rode en mousserende wijn. Voor je ligt de hoogste berg uit de regio, de Kemmelberg. De tocht eindigt in een sprookje. Want op de flanken van deze berg heeft de boshyacint, die in het voorjaar drie wekend bloeit, haar paarse tapijt uitgerold. Een mooiere finale kan je niet gedroomd hebben. Bij zo’n idyllisch plaatje past uiteraard wel een glaasje wijn.

Fietssport Magazine: inspiratie op je deurmat

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor fanatieke wielrenners en avontuurlijke mountainbikers. Daarnaast krijg je ook korting op toertochten, ga je snel van start met Scan & Go en zijn al je fietsen 24/7 in heel Europa verzekerd tegen schade.

Fietssport PLUS
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant