Routes + Reizen Gewijzigd op 12 juli 2018

De heroïsche Mûr-de-Bretagne

De Mûr-de-Bretagne is een zware helling die zelfs veel klassieke renners hun petje te boven gaat. Ze wordt dan ook niet voor niets de Britse Alpe d'Huez genoemd - Brits, naar Bretagne. Spektakel verzekerd op dag zes van de Tour de France.

De heroïsche Mûr-de-Bretagne

De Mûr-de-Bretagne is vernoemd naar de gelijknamige gemeente waarin de helling zich bevindt. Of moeten we zeggen: bevond? Vorig jaar is Mûr-de-Bretagne - centraal gelegen in de regio Bretagne en behorend tot het 22ste departement Côtes d'Armor - gefuseerd met de naburige gemeente Saint-Guen tot Guerlédan.

Muur in de Tour

De eerste keer dat de Mûr-de-Bretagne als finishplaats werd opgenomen in de Tour de France dateert van 2011. De Australiër Cadel Evans won de etappe vanuit Lorient én zou heel de Tour domineren. Anno 2015 was het de Fransman Alexis Vuillermoz die bovenop de Mûr als eerste aankwam in de achtste etappe.

De Tourrenners rijden vanuit Brest, aan de Bretoense westkust, richting Mûr-de-Bretagne. Ze komen binnen via Saint-Agnan en rijden door het dorpscentrum. Voor ze aan de eigenlijke klim beginnen hebben ze een golvende aanloop te verteren. Daar stond het aan de vooravond al vol camping cars, elke vierkante meter is hier bezet. Op het grote kruispunt met de N164, die Loudéac vanuit het oosten verbindt met Carhaix-Plouguer, rijden ze rechtdoor en kunnen ze aan hun zware beproeving beginnen.

Cadel Evans wint de sprint van Alberto Contador.

Touristique

Omdat het district Côte d'Armor aardig wat centen heeft neergeteld, maken de renners een lus en beklimmen ze de muur nog een tweede keer. Na de eerste passage op de top duiken ze de vallei van Saint-Gilles-Vieux-Marché in. Een bosrijk gebied met een lange, smalle weg. Je waant er je echt in de bergen. Eens door de vallei draaien de renners rechts en beginnen ze aan de finale beklimming - mét sprint op de top! Op de Champs-Elysées in Parijs na is dit trouwens de enige lus in drie weken Tour de France. Dat wil dus ook al iets zeggen.

Dat Mûr-de-Bretagne de village étape is, betekent veel voor de regio. De Tour wordt in Frankrijk steevast aangegrepen om er een feestelijk meerdaags evenement aan te koppelen en geeft bovendien veel uitstraling. De bedoeling van de investering is natuurlijk om meer toeristen en wielerliefhebbers te laten kennismaken met de regio. 

En er zijn wel wat troeven. Zo is er het Lac de Guerlédan, dat in 1930 kunstmatig werd aangelegd. Oorspronkelijk moest het meer elektriciteit produceren voor de regio, maar vandaag wordt het vooral uitgespeeld als toeristische trekpleister. Wie graag eens zeilt, weet waar hij moet zijn. Activiteiten legio! Er zijn ook een paar stranden langs het water, waarvan Beau Rivage de grootste is. Lac de Guerlédan wordt trouwens nog gebruikt als reservoir voor drinkbaar water. 

De heroïsche Mûr-de-Bretagne

Zelf klimmen

De helling wordt ook wel côte du Menez Hiez genoemd en is precies twee kilometer lang. Gemiddeld stijgt ze met 6,8 procent, maar de pieken tot 15 procent zijn niet te versmaden. De eerste kilometer valt het nog best mee met dat afzien, de tweede is een stuk lastiger. De klim is omgeven door bomen, zo kan je de focus op je eigen prestatie iets makkelijker behouden. En in de echte natuur klimmen, is natuurlijk ook altijd 'gezelliger'. 

"Wie wel eens een hellinkje lust, moet deze absoluut op zijn palmares hebben."

Er zijn twee serieuze pieken die vragen om het verstand even op nul te zetten. De eerste is er net voor het einde van de eerste kilometer, de tweede is net aan het begin van die tweede kilometer. Dat maakt het er natuurlijk niet makkelijker op. Het is lang afzien, maar gelukkig niet tot op de absolute top. De laatste driehonderd meter voor je echt boven bent, is een mooie plateau. Dat kan echter wel verraderlijk zijn, want de wind heeft hier vrij spel en dat kan soms wel eens tegenvallen. Maar wie wel eens een hellinkje lust, moet deze absoluut op zijn palmares hebben. En je kan er ook eens mee uitpakken bij je wielervrienden, nietwaar?

Het uitzicht op de top is werkelijk adembenemend. Je krijgt er een gratis zicht op het tien kilometer lange en liefst driehonderd hectare grote Lac de Guerlédan. Zoals gezegd is het zeker de moeite om ook de vallei van Saint-Gilles-Vieux-Marché mee te pakken. Daarvoor neem je na de top van de muur de derde rechts en blijf je rechts aanhouden tot je weer in Mûr-de-Bretagne bent. Wie durft de beklimming een tweede keer te doen?

Tip voor een camping: Le Point de Vue in de Route du Lac 106. Een twee-sterren-accommodatie, midden in de natuur en aan de overkant van de weg heb je meteen zicht op het meer.

Tekst: YBRO Sports Writing.

Beeld: Cor Vos

Dit vind je misschien ook interessant

Inspiratie in je mailbox

Elke maand uitdagende tochten, mooie routes en interessante tips & tricks in je mailbox? Meld je gratis aan voor de Fietssport nieuwsbrief.

Meld je aan
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen