• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 9 december 2021

Cruisen langs de Costa Brava

Nadat de zonaanbidders de Costa Brava hebben verlaten, nemen de fietsers hun plaats in. In het najaar staan de temperaturen in Noordoost-Spanje nog steeds garant voor een zeer aangenaam verblijf. Zoals de Pirinexus-route fietsen langs de Pyreneeën.
Cruisen langs de Costa Brava

De 353 km lange Pirinexus-route, deels verhard en onverhard, loopt langs beide zijden van de Pyreneeën. Het deel van de route langs de kust maakt onderdeel uit van de EuroVelo 8; van Cadiz tot op het eiland Cyprus langs de boorden van de Middellandse Zee. 

De bewegwijzering is uitstekend en voor achtergrondinfo is een Engelstalige gids beschikbaar. De vele fietsverhuurders bieden een breed scala aan mogelijkheden. Wij kozen voor Centre Biker Girona. Mireia Salvadó leverde de fietsen, begeleidde ons tijdens de tocht en organiseerde het transport en verblijf. We gingen met haar op pad langs de mooiste plekjes en konden onbezorgd genieten van de natuur, de cultuur en de gastronomie.

Door smalle straatjes

We starten onze tocht in het vlakbij de Franse grens gelegen prachtig gerestaureerde dorpje Capmany. De wijnpersen zijn volop in bedrijf en dat ruik je als je door de smalle straatjes rijdt. Dit is de streek van de Denominació d'Origen Empordà.  

Bij cellar La Vinyeta worden karren vol met druiven naar binnen gereden voor de eerste bewerking. Hier wordt alles biologisch geteeld. Peralada met zijn 14e eeuwse kasteel is bekend van de licht sprankelende wijn van het Castillo Perelada (cava). Bij de bodega staan de lege flessen hoog opgestapeld om gevuld te worden.

Oog in oog met het blauwe water

Nadat we de rivier El Llobregat overgestoken zijn op een doorwaardbare plaats gaat het verder richting kust. De 13e eeuwse Pont Vell bij Castelló d’ Empúries overspant met zijn zeven bogen de rivier la Muga. 

In het pocketdorpje Sant Martí d’Empúries staan we voor het eerst oog in oog met het heldere blauwe water van de Middellandse Zee. Door een poortje in de oude stadsmuur en over de Plaça Major met z’n vele restaurantjes kom je bij de Església de Sant Martí die aan het strand staat. 

Vlakbij liggen de indrukwekkende ruïnes van de Griekse nederzetting Empórion, door de Romeinen omgedoopt tot Emporiae van waaruit de streek vanaf 600 voor Christus zeven eeuwen lang werd beheerst. 

De mooiste parel 

Na een overnachting in een oude watermolen net buiten Torroella de Montgrí fietsen we verder langs de Riu Ter. Op dit deel van de route liggen veel mooi gerestaureerde Middeleeuwse dorpjes, zoals Fontaniles, Fontclare en Paula-Sator. 

Font betekent dat je er een bron kan vinden. De mooiste parel is ongetwijfeld het ommuurde Peratallada. Het is één van de best bewaard gebleven middeleeuwse dorpen in Spanje. Smalle straatjes, poorten, bruggen en arcaden zijn typisch voor het middeleeuwse centrum. In de zomermaanden is het dorp afgeladen met toeristen, maar in het najaar kunnen we er ongestoord van genieten. 

Naar Dalí en de kust

De Ruta del Tren Petit loopt van Palafrugell tot in Palamós. De spoorlijn werd in 1956 buiten gebruik gesteld. Een zijspoor eindigt op het strandje Cala de Castell. Op één van de in de zee uitstekende rotsen staat, verborgen in de bossen, de Barraca “d’en Dalí”. 

Er doen vele, soms wilde, verhalen de ronde over dit huisje van de surrealistische schilder. In de naastgelegen baai ligt de Cala s’Alguer, een oud vissersdorpje waar de kleine bootjes op het strand werden getrokken. De oude visserswoningen hebben twee verdiepingen met beneden de werkplaats en boven hun woning. Zo was de Spaanse kust voordat de toeristen kwamen. Mooi dat dit ongeschonden is gebleven. We doen onze ogen dicht in Sant Feliu de Guixols in Sport & Trainingshotel Barcarola.

Terug in de Romeinse tijd

Het oude stationnetje in Sante Christina d’Aro is omgetoverd tot het plaatselijke toeristenbureau. Het ligt op de Ruta del Carrilet waar van 1892 tot 1969 het smalspoor reed. Onderweg passeren we ook het met smaak gerestaureerde station Bell Lloch Font Picant. 

Op sommige plaatsen is de spoorwegbedding in de rotsen uitgehouwen. Door het boerenland op de Selvatana hoogvlakte gaat de route naar Caldes de Malavella. Onderweg staan een paar voor de streek typische, uit natuursteen opgetrokken, boerderijen. Het dorpje is een bekend kuuroord waarvan de geschiedenis teruggaat tot de Romeinse tijd. Het oude kuurhotel, het Balneario Vichy Catalán, is een schitterend modernistisch gebouw met grote tuinen. 

Wielerstad Girona

Het valt op dat je hier veel Amerikaanse fietsers tegenkomt. Het feit dat Lance Armstrong in het verleden voor Girona heeft gekozen als zijn Europese uitvalsbasis heeft zeker positief bijgedragen aan de ontwikkeling van het fietstoerisme in Catalonië.  

Inmiddels zijn heel veel profrenners en –ploegen hem gevolgd. Op dit punt heeft Lance in ieder geval iets positiefs bijgedragen aan het fietsen. Een bezoekje met een stadsgids aan het historisch oude centrum van deze bruisende studentenstad is een absolute must. 

We sluiten ons verblijf af in Federal café van de Australische oud-profrenner Rory Surtherland. Op het terras treffen we zowaar Jumbo-Visma-renner Robert Gesink aan die de volgende dag naar Italië vertrekt voor de Ronde van Lombardije. Proost Robert!

Reisinfo

Vanaf Schiphol vlieg je met Transavia in slechts twee uur naar Girona. Of je reist naar Barcelona, zo’n 100 km van Girona gelegen. 
Een Engelstalige gids van de Pirinexus-route is gratis te downloaden op Viesverdes

Algemene toeristische informatie vind je op de sites van Costa Brava en Catalonia.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant