Routes + Reizen Gewijzigd op 15 september 2016

Coll dels Reis

Veel fietsers gaan in het vroege voorjaar trainen op het Spaanse eiland Mallorca. De temperatuur is goed en er zijn heuse bergen. In het noordwesten ligt misschien wel de mooiste pas van Spanje, de Coll dels Reis, een berg met een top van 723 meter.

Coll dels Reis

Vanuit het dorpje Sa Calobra, wat niet meer is dan een handvol hotels en restaurants, loopt een mooi geasfalteerde weg, de MA-2141, naar een hoogte van zo’n 723 meter. Er werd in de jaren twintig van de vorige eeuw begonnen met de aanleg van deze weg en omdat men zo min mogelijk tunnels wilde aanleggen, slingert het asfalt omhoog via vele haarspeldbochten en nauwe doorgangen. Het resultaat is een spaghetti van wegen, waarvan je van bovenaf niet kan zien waar deze naar toe leidt.

Goede moed

Zo’n 400 meter buiten het dorpje Sa Calobra staat een bord met de aanduiding 9.6 km en een gemiddeld percentage van 7%. Ik weet meteen waar ik aan toe ben en zo begin ik vol goede moed aan de klim. De eerste 2 km trappen lekker weg en ik blijf voornamelijk tussen de bomen. Dan doemt er voor me een grote overhangende rots op en als ik eronderdoor rijd, zie ik een zeer nauwe kloof.

Het is eenrichtingsverkeer en gelukkig heeft de klimmende partij voorrang. Hierna kronkelt de weg verder omhoog en de uitzichten zijn indrukwekkend, niet wetende dat het allermooiste nog moet komen. Na 5 kilometer klimmen verschijnt de eerste van vijftien haarspeldbochten. Om elke hoek is het genieten van het uitzicht. Voor je zie je de bochten die nog komen en achter je is het een wirwar van wegen waar je van bovenaf opkijkt.

Na 8 km verschijnt een poort waarachter de befaamde 270 graden bocht ligt. Hier moet je wel even stoppen voor een foto. Vanaf de poort is het nog een dikke kilometer naar de top, waar overigens niets te zien of te doen is. Hier kun je beter de 2,5 km afdalen naar de doorgaande weg (MA-10), waar een klein tentje met frisdranken wordt gerund door een aardige Spanjaard.

"Hierna kronkelt de weg verder omhoog en de uitzichten zijn indrukwekkend, niet wetende dat het allermooiste nog moet komen"

Ik ben er nu twee keer geweest en ik weet zeker dat als ik weer op Mallorca kom er wederom een kijkje ga nemen. Het is een juweeltje!

Auteur: John Ridder

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen