Routes + Reizen Gewijzigd op 8 december 2016

Cantons de l'Est

De Cantons de l'Est profileren zich als fietscentrum van Oost-Canada. We rijden er door verstilde berglandschappen met eindeloze bossen en duizenden meren.

Cantons de l'Est

We turen over eindeloze wouden die als een groene deken over de bergen rond de Missisquoi-rivier liggen. Het uitzicht is het eerste van een reeks panorama's die we tijdens ons verblijf in de Cantons de l'Est in Franstalig Canada voorgeschoteld krijgen. De regio ligt aan de noordrand van de Appalachen, het gebergte dat zich langs de oostkust van Noord-Amerika uitstrekt. De voertaal is er Frans, maar veel plaatsnamen herinneren eraan dat de eerste kolonisten Engelstalig waren.

Met zijn rustige wegen en verstilde berglandschappen profileert de regio zich als fietshart van de provincie Quebec. De streek heeft gebouwd aan een netwerk van inmiddels 365 kilometer aan fietsroutes en kent een goed aanbod aan fietsvriendelijke accommodaties en fietsverhuurbedrijven. Gelegen op een uur rijden vanaf Canada's tweede stad Montreal, is een bezoek aan de Cantons de l'Est goed te plannen als onderdeel van een rondreis door Oost-Canada.

Handvol huizen

Verschillende profrenners gebruiken de regio - waar ook een wielercentrum met Olympische baan is gevestigd - als trainingsgebied. Zo ook Mathieu Borduas van fietsteam Veloselect. Mathieu huurt met zijn vriendin een cottage in de streek, zodat hij zich in de zomermaanden fulltime op zijn sport kan richten. Voordat hij naar de volgende etappekoers vertrekt, laat hij ons zijn favoriete routes zien. Mathieu gaat me voor op zijn blauw-oranje Specialized als we de Scenic Road afdraaien en richting het dal van de Missisquoi-rivier duiken. In het gehucht Abercorn (houten kerkje, handvol huizen), vlakbij de Amerikaanse grens, pakken we de doorgaande weg Route 139 terug naar Sutton, terwijl de Sutton Mountain Range zich met zijn Round Top (968 meter) rechts van ons uitstrekt.

"Vroeger waren de regionale wegen best gevaarlijk."

Dan zetten we koers naar het meer Lac Brome via Route 215, een brede weg met gele doorgetrokken streep in het midden. Voor fietsers is plaats op een aparte strook langs de rijbaan. De verkeersveiligheid is in Canada flink verbeterd, zegt Mathieu: “Vroeger waren regionale wegen best gevaarlijk. Maar de afgelopen tien jaar hebben veel routes een vluchtstrook gekregen waar je veiliger kunt fietsen. Automobilisten hebben ook meer begrip voor fietsers gekregen.”

Cantons de l'Est

Na het meer te hebben gerond, keren we terug naar Sutton. Echte cols hebben de Cantons de l'Est niet; de uitdagende beklimmingen lopen naar de verschillende skioorden in de streek, zegt Mathieu. En dat is exact wat hij als toetje op het menu zet. We draaien in Sutton de Montée Maple op, een klim die over een kleine vier kilometer naar 450 meter hoogte leidt. De weg loopt - op zijn Canadees - golvend omhoog. Met stijgingspercentages van bijna nul, tot veertien procent. Vanaf het skiresort op de top ontvouwt zich het volgende panorama. Met de golvende weg die uitmondt in heuvels met oneindig groen.

Download de routes

Download de routes die de auteur heeft gereden en enjoy de Cantons de l'est!

Route1

Route2

*****

Door *****

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant

Vliegen naar Oost-Canada

Air Transat vertrekt drie keer per week vanaf Brussel naar Montreal. Passagiers vanuit Amsterdam kunnen ook naar Montreal reizen met een aansluitende vlucht van Toronto naar Montreal.

Meer info
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen