Routes + Reizen Gewijzigd op 15 september 2016

Alpen Tour Trophy: vier dagen knallen

In het Oostenrijkse Schladming wordt jaarlijks in juni de Alpen Tour Trophy verreden. Een meerdaagse mountainbiketocht waar fanatieke wedstrijdrenners en recreatieve bikers genieten van een prachtige fietsomgeving. Saillant detail: je rijdt in duo's.

Alpen Tour Trophy: vier dagen knallen

Gert en Herbert Korblet zijn een van die duo's. Van de vier dagen mochten zij tweemaal het podium betreden. Met trots kijken zij dan ook terug op deze zeer geslaagde uitdaging.

Zware eerste dag

Bij elkaar opgeteld betreft het een pittige meerdaagse tocht. Vier dagen lang fietsen is geen gemakkelijke opgave. Het forse aantal hoogtemeters met relatief korte afstanden maakt deze tocht extra zwaar. Op dag 1 wordt afgetrapt met maar liefst 2.900 hm’s. Met slechts 69 kilometers die afgelegd moeten worden, betekent dat klimmen of dalen. Werkelijk geen stuk is vlak. Qua afstand niet ver, maar de vele hoogtemeters maken van deze eerste dag een ware killer.

In de afgelopen tien maanden hebben wij vele kilometers gemaakt en niet voor niets zo blijkt. We rijden mee met Bart Brentjes en vele andere internationale toppers. Tot halverwege voelen wij ons beresterk. Helaas krijgt Herbert halverwege de koers ontzettende klachten. De warmte speelt hem parten. De zeer steile beklimmingen en snelle afdalingen helpen niet in dit geval. De concentratie moet optimaal zijn, want in de afdalingen tikken wij de 80 km/u aan. Gert helpt zijn teammaat in de klimmen met duwen. We besluiten iets gas terug te nemen. De kopgroep moeten wij laten lopen. Bij het bereiken van de tweede top van de dag worden wij beloond met een prachtig uitzicht. Van de enorme warmte naar de sneeuw; groter kan het contrast niet zijn. Anders dan verwacht, maar al met al zeer tevreden. Finish: vijfde plaats na de eerste dag. 

Mentaal zwaar

De nacht heeft ons goed gedaan. Herstellen na zo’n zware eerste dag is goed mogelijk, want de voorzieningen bij de Alpen Tour Trophy zijn optimaal. Het eten in het hotel is aangenaam, de verzorging is ontzettend goed. Je start iedere dag vanuit dezelfde startlocatie. Ondanks dat gegeven wordt iedere dag een totaal andere route voorgeschoteld. Zo ook vandaag. Een klimtijdrit van 14 km staat op het programma. Een uur vol in het rood rijden. De klimtijdrit wordt voornamelijk afgelegd op een zeer steile helling. Voor de klimgeiten een ideaal parcours, ben je geen klimmer dan is dit een verschrikking. Halverwege de tijdrit krijgen we het signaal dat wij derde liggen in de strijd. Dat geeft moed. Maar de stijgende percentages die oplopen naar 28% helpen niet mee. Mentaal zeer zwaar om te blijven pushen. De finish ligt boven op de berg. Het uitzicht onderweg is fenomenaal, waardoor het ondanks de zwaarte optimaal genieten is. Doortrekken tot het einde levert ons een prachtige derde plek op. Trots op het resultaat dat wij neergezet hebben. De sfeer in de avond is bijzonder. Voor de rijders van alle niveaus is de avond minstens zo mooi als overdag, want samen met andere mountainbikers uit maar liefst 34 landen praat je over de passie die mountainbiken heet.

Downhillen

Na het herstellen van de klimtijdrit zijn wij klaar om nog twee dagen te knallen. De podiumplek geeft enorm veel kracht. Dag drie brengt met 69 km en 2.800 hm’s wederom een zware dag. Als finale krijg je de twee kilometer lange flowtrail voorgeschoteld. Een werkelijk onvoorstelbaar prachtig downhillparcours met hoge kombochten dat snel, steil en mooi vloeiend naar beneden gaat tot aan de finish bij het Planai Stadion. We moeten wel wat risico nemen, dus we gaan volle bak naar beneden, achterom kijken is er niet meer bij. Onderaan de streep wordt de balans op gemaakt: wederom een 3e plaats!

Moe gestreden, maar voldaan met een vierde plaats in een sterk internationaal deelnemersveld.

Dag vier is met 56 km korter, maar de 2.000 hm’s voelen als lood in de benen. Extreem steil. We kraken. En niet voor niets. Zwaar parcours, maar bizar gaaf met prachtige singletracks. Te mooi om te omschrijven! Wederom een lange dag met vele klimmen en, soms gevaarlijk, snelle afdalingen. Met z’n tweeën bereiken we hand in hand de finish in Schladming. Moe gestreden, maar voldaan met twee podiumplaatsen en overall een vierde plaats in een sterk internationaal deelnemersveld. Wij raden alle liefhebbers aan om deze tocht eens te rijden. Als wedstrijdrijder of als toerrijder: het is een waanzinnig gave meerdaagse die absoluut de nodige aandacht verdient.

Dit artikel verscheen eerder in Fietssport Magazine

Auteur: Gert Korblet

 

Dit vind je misschien ook interessant

Wil jij deze MTB-marathon rijden?

De Alpen Tour Trophy duurt 4 dagen en er worden meerdere races in verschillende categorieën verreden. De Alpen Tour Trophy vindt plaats in juni.

Meer info
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen