• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 11 januari 2021

Afwisselend mountainbiken in Ede

De MTB-route van Ede is vorig jaar flink onder handen genomen. Voldoende reden voor Fietssport om eens een kijkje op de Zuid-Veluwe te nemen. Conclusie? Het zou ons niet verbazen als deze track binnenkort de top 10 van mtbroutes.nl binnenstormt.
Afwisselend mountainbiken in Ede
Afwisselend mountainbiken in Ede

Een beetje onderzoek op internet leert mij dat de oude MTB-route van Ede er niet best vanaf kwam. De trail was niet enerverend, bestond uit veel brede, rechte paden en de bewegwijzering was slecht. En dat terwijl de Veluwe juist een prachtige omgeving is om doorheen te fietsen. Niet alleen op de racefiets, maar zeker ook op de mountainbike. 

Gemeente Ede

De gemeente Ede vond ook dat het beter moest. Patrick Jansen van Tracks & Trails werd om hulp gevraagd. Sinds 2006 ontwerpt hij duurzame mountainbikeroutes. Samen met MTB Zuid Veluwe is hij verantwoordelijk voor de nieuwe MTB-track van Ede. Leuke bijkomstigheid, voor de 36 kilometer lange track is geen vignet nodig. De financiering voor de aanleg komt vanuit de gemeente Ede. De financiering voor het onderhoud komt van sponsors.

Startpunt

Ik parkeer de auto op P-Veluwe Nieuwe Kazernelaan in Ede. Van hieruit kun je de MTB-route eenvoudig bereiken door in oostelijke richting het fietspad te volgen. Na 1 kilometer zie ik de eerste palen met daarop het bekende route-icoon. Nu is het een kwestie om simpelweg de rode route te volgen.

"Voor de 36 kilometer lange track is geen vignet nodig."

Er kan overigens ook gestart worden bij Restaurant De Fietser. Binnen kun je een uitrijkaart vragen voor de parkeerplaats. Scheelt 5,- euro parkeergeld en na 36 kilometer mountainbiken kun je bij De Fietser terecht voor een kop koffie.

Draaien en keren 

De eerste 6 kilometer kunnen uitstekend gebruikt worden om warm te draaien. Over brede bospaden koers ik hier richting Zuid Ginkel. Links van mij zie ik de prachtige Ginkelse Heide. Op de dag van mijn verkenning in ochtendnevel gehuld. De heide is weliswaar uitgebloeid, maar de open vlakte met hier en daar een boom blijft mooi om te zien. Als ik twee keer onder de A12 ben doorgefietst, begint het draaien en keren op de heide van Zuid Ginkel. Het gaat hier in een mooie flow over zanderige paden richting de Verlengde Arnhemseweg (N224). De route wordt hier heerlijk afgewisseld met singletracks en paden die eenvoudig rechtdoor lopen. Persoonlijk houd ik wel van die afwisseling.

Op en af 

Als ik het bos verlaat, volgt er een stuk verbindingsroute Oud Reemst richting het natuurgebied Noord Ginkel. Hier volgt een erg leuk deel van de vernieuwde route. Een uitdagende single track slingert hier door het bos en het gaat hier constant op en af. Overigens worden je klimmersbenen op de MTB-track van Ede niet heel erg op de proef gesteld. Strava geeft na afloop van de route 178 hoogtemeters aan. 

"“De flow is hier heerlijk, de route is hier technisch en je kunt hier que techniek echt op het randje rijden."

Als ik de bossen en heide van Noord Ginkel verlaat, fiets ik een aantal kilometers over hagelnieuw asfalt richting het Mosselsche Veld. De singletrack die volgt, is volgens routebouwer Patrick Jansen het mooiste deel van de vernieuwde track. “De flow is hier heerlijk, de route is hier technisch en je kunt hier que techniek echt op het randje rijden. Een groot verschil met de oude track. Die had meer het karakter van een gravelroute dan van een MTB-track.”

Een route voor iedereen

In het Edese Bos begin ik na 32 km aan het laatste deel van de route. De trail heeft mij tot nu toe over een gevarieerde track geleid. Ede nieuwe stijl bevat technisch bochtenwerk, snelle delen met goed lopende kombochten en pumptrack-onderdelen. De van nature aanwezige hoogteverschillen zorgen voor een heerlijke flow. De verbindingsstukken zorgen ervoor dat je even op adem kunt komen. Zeker voor de minder gevorderde mountainbiker is dit een pluspunt. Het is een afwisselend en uitdagend parcours voor zowel beginners als gevorderden.

Toekomst

Over Ede ben ik dus positief. Maar er gebeurt meer op de Veluwe. Patrick Jansen: “Er wordt nog steeds aan de route gewerkt. Stukken fietspad zullen in de toekomst nog vervangen worden voor nieuwe singletracks." 

Ook zal de route een koppeling krijgen met de nog aan te leggen routes in Lunteren (paarse route) en Otterlo (blauwe route). Uiteindelijk zal dit resulteren in totaal 80 kilometer aan MTB-plezier! En dat allemaal vrij toegankelijk, zonder MTB-vignet!

Gerrit Vermeulen
Door Gerrit Vermeulen

In zijn schuur staat een racefiets, mountainbike, strandracer en een TI Raleigh fiets uit de jaren tachtig. In zijn verhalen staat de passie voor het fietsen altijd centraal.

Dit vind je misschien ook interessant