Routes + Reizen Gewijzigd op 17 november 2017

8x MTB-routes met hoogtemeters

8x MTB-routes met hoogtemeters Toegegeven, Nederland is geen Oostenrijk. Toch hebben we in ons vlakke landje een aantal mountainbikeroutes waar het hard werken is om boven te komen. Wij hebben 8x routes voor je op een rijtje gezet waar je flink hoogtemeters kunt sprokkelen.

1

MTBroute Gulpen

Gulpen (Limburg)

MTBroute Gulpen
MTBroute Gulpen Bekijk deze route

Deze route is weliswaar maar 25 km lang maar bevat toch bijna 600 hoogtemeters. De route is daardoor een flinke kluif, zelfs voor gevorderden. De route bevat alles wat je van een route in Zuid-Limburg mag verwachten: lange, steile klimmen, snelle afdalingen en prachtige vergezichten.

Bekijk deze route
 
2

MTBroute Schoorl

Schoorl (Noord-Holland)

MTBroute Schoorl
MTBroute Schoorl Bekijk deze route

De route start in de zuidoosthoek van de Schoorlse Duinen. Fiets eerst dwars door donkere dennenbossen. Hier is het flink klimmen. Na het bos kom je bij het open duin. Voor een mooi uitzicht beklim je eerste Zwarte Blink. Vervolg de route richting het hoogste punt: de Schoorlse Nok (48 meter boven NAP). Een van de hoogste duinen van Nederland. Naast vele klimmetjes vind je ook een aantal technisch uitdagende afdalingen. De herfstmaanden zijn ideaal om de route te verkennen. In de droge zomermaanden is het af en toe flink werken op de mulle zandstroken.

Bekijk deze route
 
3

MTBroute Amerongen

Amerongen (Utrecht)

MTBroute Amerongen
MTBroute Amerongen Bekijk deze route

De 18 kilometer lange (280 hoogtemeters) route ligt in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug tussen Amerongen en Veenendaal. Na de upgrade in 2015 staat de route steevast in de top 10 populairste routes van Nederland. De route maakt optimaal gebruik van het hoogteverschil en door de vele kombochten behoudt je je 'flow'. Let wel op! Overschat je niet en fiets op een snelheid die past bij je ervaring.

Bekijk deze route
 
4

MTB-route Trek Nijmegen

Berg en Dal (Gelderland)

MTB-route Trek Nijmegen
MTB-route Trek Nijmegen Bekijk deze route

MTB-route Nijmegen bestaat uit twee delen: een groene en rode route. Vooral de rode route bevat, voor Nederlandse begrippen, aardig wat hoogteverschil. De heuvels in het Rijk van Nijmegen steken zo'n 50 tot 80 meter boven het rivierenlandschap uit. Fiets je de hele route? Dan overbrug je zo'n 500 hoogtemeters. De track loopt afwisselend over zandpaden, singletracks en boswegen. Fiets de route als het een tijdje droog is geweest. In natte periodes is het letterlijk aanmodderen op sommige stukken.

Bekijk deze route
 
5

MTBroute Vijlen

Vijlen (Limburg)

MTBroute Vijlen
MTBroute Vijlen Bekijk deze route

MTB-route Epen, ook wel Vijlenroute genoemd, is een pittige route geschikt voor de gevorderde mountainbiker. Dat route bevat lange klimmen en snelle afdalingen. In totaal bedwing je maar liefst 580 hoogtemeter. In de natte herfst- en wintermaanden is het extra oppassen geblazen. De kleiachtige ondergrond kan dan behoorlijk glibberig worden.

Bekijk deze route
 
6

rheden-33

Rheden (Gelderland)

rheden-33
rheden-33 Bekijk deze route

De MTB-route Rheden loopt dwars door Nationaal Park Veluwezoom. De klimmen en afdalingen in de route variëren sterk: soms gaat het geleidelijk omlaag of omhoog, soms zeer steil, soms bochtig en dan weer kaarsrecht. Het mooiste stukken van de route lopen dwars over de heide. Prachtig! Let wel op. Wil je deze route fietsen? Schaf dan vooraf een MTB-vignet aan via Natuurmonumenten.

Bekijk deze route
 
7

MTBroute Holten

Holten (Overijssel)

MTBroute Holten
MTBroute Holten Bekijk deze route

MTB-route Holten loopt dwars door natuurgebied de Sallandse Heuvelrug. Een 5.000 hectare groot heide- en bosgebied tussen Hellendoorn en Holten. Deze heuvelrug bevat flinke hoogteverschillen en fraaie uitzichten. Hoogtepuntjes zijn de Holterberg, de Noetselerberg en de Koningsbelt. Kuitenbijters van landelijke faam. De route bevat bijna 300 hoogtemeters.

Bekijk deze route
 
8

MTBroute Zeddam

Zeddam (Gelderland)

MTBroute Zeddam
MTBroute Zeddam Bekijk deze route

MTB-route Zeddam, ook wel de Montferland route genoemd, kent een paar pittige klimmetjes en snelle afdalingen. De 25 km lange route op de grens met Duitsland telt maar liefst 450 hoogtemeters. Net als voor MTB-route Rheden is ook voor deze route een MTB-vignet verplicht. Deze kun je direct online via Natuurmonumenten bestellen.

Bekijk deze route
 

Snel en met korting starten bij 2.500+ NTFU toertochten

Op Fietssport vind je de complete kalender van de NTFU met ruim 2.500 toertochten voor racefiets en mountainbike. Fiets mee en ontdek nieuwe routes en bijzondere plekken!

Fietssport PLUS
Bart van de Vossenberg

Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant

Blijven genieten van onze sport

Met de financiële steun van iedere Fietssport PLUS-gebruiker kan de NTFU zich inzetten op het gebied van belangenbehartiging, zodat jij nu en in de toekomst kunt blijven genieten van onze sport, op de weg en op de trails.

Meer info
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen