• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 18 oktober 2023

6x Tips voor de mooiste fietsfoto's

Fietsers fotograferen wat af. Die ene foto van jouw fietsmaatjes, mooie wegen onderweg, dat fraaie uitzicht van die bergtop, een finishfoto van een toertocht. We geven je 6 tips voor gelikte plaatjes van jouw fietsavonturen.
6x Tips voor de mooiste fietsfoto's
6x Tips voor de mooiste fietsfoto's

1.    Fotografeer de golden hours

In de periode van zonsopkomst en zonsondergang heb je volgens veel fotografen het mooiste licht. De opkomende of zakkende zon kan de hemel oranje kleuren en zorgt voor veel contrast en lange schaduwen. Dat maakt de foto's waarbij je door de lege polders fietst of door de heuvels rijdt, een stuk dynamischer. Maak er gebruik van! 

2.    Vang de wolkenpartijen

Nog een cadeautje van moeder natuur: dramatische wolkenpartijen. Schilders als Jacob van Ruisdael lieten zich niet voor niets inspireren door de 'Hollandse luchten'. Fiets je met uitzicht op stapelwolken of – nog beter – een regenbui in de verte, dan levert dat contrastrijke plaatjes op. Maar zorg er wel voor dat je de bui ontwijkt, want fotograferen in de regen resulteert dan in grauwe beelden.

3. Varieer in perspectieven

Maak je fietsfoto's niet altijd vanuit hetzelfde standpunt, maar varieer met perspectief. Houd je camera eens vlak boven de grond voor een dramatisch effect of klim in de berm om je fietsvrienden 'in het landschap' te fotograferen. Verandering van spijs doet eten. 

4.    Laat de emotie zien

Fietsen of beter gezegd de fietser heeft vele gezichten. Dan weer geniet je van het uitzicht met de wind in de rug, dan weer zwoeg je op een steile helling. Probeer dat te vangen in je foto's. Het levert mooie beelden op waarin andere fietsers zich herkennen. Wie heeft er nu niet afgezien op de Keutenberg of Redoute?

5.    Gebruik de regel van derden

Veel fotografen plaatsen hun onderwerp niet in het midden, maar aan de zijkant van het beeld. Ze gebruiken daarvoor de regel van derden. De regel houdt in dat je je foto met een denkbeeldig raster in negen vlakken verdeelt. De fietser plaats je op het snijpunt van een van de vlakken. Op die punten richt de kijker namelijk de aandacht. En als je wilt dat de dramatische wolkenlucht op je fietsfoto meer aandacht krijgt, plaats je de horizon bijvoorbeeld op het onderste snijvlak van de foto.

6.    Pimp je foto's met een app

Hoewel de telefooncamera's van tegenwoordig al een heel end komen, kun je nog meer uit je fietsfoto's halen met behulp van een fotobewerkingsapp. Instagram is een van de bekendste, maar ook Snapseed (gratis) en de Adobe Lightroom app (betaald) helpen je op een snelle en intuïtieve manier om je foto's te pimpen. Je kunt er die dramatische wolkenlucht net wat spectaculairder mee maken, een foto zwaer wit maken of bijvoorbeeld overbelichting compenseren. Hierbij geldt wel: overdaad, schaadt. Gebruik niet zoveel effecten dat je foto onrealistisch wordt.

Ontdek de mooiste routes

Op Fietssport.nl vindt je routes waar jij als wielrenner of mountainbiker blij van wordt: rustige wegen, dijkjes met weergaloze vergezichten, smalle singletracks en klimmetjes om je kuiten te laten voelen dat je sport.

Ontdek nieuwe routes
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant