• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 2 mei 2023

5x redenen om in Tenerife te fietsen

Je fietst over een ruige kustweg tussen de palmbomen, terwijl de oceaan in de diepte tegen de rotsen beukt. Terwijl het weer in Nederland tegenvalt, rijd jij lekker kort-kort. Vijf redenen om naar Tenerife op fietsvakantie te gaan.
5x redenen om in Tenerife te fietsen
5x redenen om in Tenerife te fietsen

1. Klimaat: fiets in een eeuwige lente

Tenerife wordt ook wel ‘Het Eiland van de Eeuwige Lente’ genoemd. En nee, dat is geen holle marketingfrase om fietstoeristen te lokken. Sla de klimaattabellen er maar op na. Het Spaanse eiland in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko profiteert van een aangenaam klimaat met temperaturen rond negentien graden in de winter en vijfentwintig graden in de zomer. Je kunt er dus praktisch het hele jaar door kort-kort fietsen! Maar let op, er zijn grote verschillen tussen noord en zuid. In het woestijnachtige zuiden valt jaarlijks slechts honderdvijftig millimeter regen, terwijl op plekken in het groene, subtropische noorden tot negenhonderd millimeter hemelwater valt. Houd er ook rekening mee dat op het hoogste punt van het eiland, de vulkaan El Teide, in de winter sneeuw kan vallen.
 

2. Klim op de hoogste berg van Spanje

3718 meter torent hij uit boven de Atlantische Oceaan. De majestueuze vulkaan El Teide is niet alleen de hoogste berg van Tenerife, maar ook meteen van heel Spanje.  Ook onder fietsers is de vulkaan een begrip, vanwege de epische beklimming die vanaf de kust naar een hoogte van 2356 meter loopt. Je kunt de reus vanaf vier kanten beklimmen, waarbij de klim vanuit Los Cristianos in het zuiden de bekendste is. Met een lengte van 48 (!) kilometer is deze gigant een uitdaging van jewelste. Met een gemiddeld stijgingspercentages van 5,1 procent kun je op de klim echter wel goed in je ritme komen. Vanaf de toeristenhotels aan het strand, klim je langs bergdorpen en door eindeloze naaldbossen naar het surrealistische vulkaanlandschap van El Teide. Onderweg heb je bij helder weer magistrale uitzichten op de oceaan en het eiland La Gomera aan de horizon. Een paar kilometer onder de top kun je even pauzeren bij het Parador hotel, waar de profploegen op trainingskamp verblijven.


 

3. Ga in het spoor van de profs

Van Wout van Aert tot Dylan van Baarle en Marianne Vos tot Annemiek van Vleuten. Het zijn een paar gezichten die je, met name in het voorjaar, zomaar kunt begroeten tijdens je fietsvakantie op Tenerife. Het eiland is met zijn aangename klimaat en prachtige trainingsroutes al jaren één van de favoriete locaties van profploegen om op hoogtestage te gaan als voorbereiding op de grote wedstrijden. Ze verblijven in het Parador hotel bovenop de vulkaan, waar de lucht ijl is en het lichaam extra rode bloedlichaampjes aanmaakt, wat prestatieverhogend werkt. Tijdens je fietsvakantie op Tenerife kun je in het spoor gaan van de profs, bijvoorbeeld op hun trainingsklim naar El Teide.

4. Geniet van het Spaanse leven

Wat we iedereen kunnen aanraden: schakel net als de eilandbewoners naast de fiets een tandje terug en geniet van het goede leven. Plof neer op het terras van de lokale bar en geniet met een café solo of café lecce y lecce in de zon. Lekkere trek? Bestel er een ‘bocadillo’ (broodje) met ham, kaas of wat anders bij. En ga vooral ’s avonds uitgebreid tafelen in één van de lokale restaurants. Voor de prijs hoef je het vaak niet te laten en die extra calorieën fiets je er toch wel weer af!

5. Ontdek de vele gezichten van het eiland

Zonovergoten costa’s, rustieke bergdorpen, dichte naaldwouden, apocalyptische vulkaanlandschappen, diepe kloven en ruige kliffen. Tenerife heeft het allemaal. Het zuiden verschilt met zijn hotels en droge klimaat als dag en nacht met het rustige en groenere noorden. Het vulkaanlandschap van El Teide in het hart van het eiland contrasteert dan weer met het oude gebergte van Teno Rural Park en de Masca-kloof aan de westkant. Een fietsvakantie op het eiland is wat ons betreft pas compleet als je de verschillende gezichten hebt gezien. Bekijk onze routes voor inspiratie!
 
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant